Николай Василев: С липсата на редовно правителство сами се отдалечаваме от еврозоната

  • 28 ноември 2022 14:10

  • 940
  • 7
Николай Василев: С липсата на редовно правителство сами се отдалечаваме от еврозоната
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Когато чуя въпрос какви са плюсове и минусите от влизането на България в еврозоната, се чудя дали има дори и един минус. Чудя се и защо има толкова много хора, които се вързват на някакви политически шарлатани, които си измислят някакви аргументи против това". Това каза пред БНР Николай ВасилевНиколай ВасилевНиколай Василев Василев е български политик от Националното движение „Симеон, бивш вицепремиер и бивш министър на икономиката. 

По думите му дали да има референдум по темата за въвеждането на еврото е чисто политически въпрос, както беше с влизането на страната в ЕС: "Как щяхме да обясним на децата си сега, че понеже някой е имал глупостта на референдум през 2002 г. да гласува против присъединяването на България в ЕС, сега можеше да сме бедна и изостанала страна".

Според Николай ВасилевНиколай ВасилевНиколай Василев Василев е български политик от Националното движение „Симеон някои от хората, които са против еврозоната, не искат страната ни да принадлежи на западната цивилизация: "Това не е научен аргумент, това са геополитически предпочитания. Другата причина са криворазбрани икономически аргументи. Те не са прави".

България беше много готова за еврозоната и отговаряше на всички критерии в продължение на десетилетие, смята Василев: "Не ни приемаха, защото се моткахме повече от 10 години. Държави не бяха готови, а ги приемаха, а ние бяхме готови, но не ни приемаха, защото се моткахме. В момента по два от трите критерия ние не отговаряме - висока инфлация, бюджетен дефицит и небалансирани бюджети".

Standard & Poor's: Остава неясно членството на България в Еврозоната

С липсата на редовно правителство сами се отдалечаваме от еврозоната, подчерта той и уточни: "Ако има редовно правителство, на което първата и най-голяма цел е да вкара България в еврозоната и прояви страшна политическа воля, дори и лекичко да не отговаряме на някои от критериите, тогава нещата ще се получат".

Василев определи моментната политическа ситуация в България като "режим на огромно харчене на пари от бюджета без мозък": "Сега епохата е ултрапопулистка. Такова харчене не е имало в историята на държавата, дори и по времето на най-левите правителства в прехода. Огромно харчене, без да се мисли. Краят навсякъде е един и същ - и Гърция го е изпитала и другаде по света е имало. Такива държави обикновено завършват зле". 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
940 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2022.11.28 | 14:22

1
Абе, крадливия нещастник Малкия Мук плаща ли си, за да му препоствате глупостите? Той е частно лице без никаква роля в държавата, ако иска да дава акъл, да пише като всички в коментарите.
кико

2023.03.16 | 12:59

7
точно така
кико

2023.03.16 | 12:58

6
ха стига си се показвал бе Николайчо,колко кюлчета прибра.
PaulaFox

2022.11.28 | 17:24

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.28 | 15:55

4
тези капути не разбраха, че не им искаме нито еврозоната, нито шенген на еврогейците! да си ги заврат, където намерят за добре!

2022.11.28 | 15:14

3
Този човек си мисли,че е икономист или някъкъв фактор,но е меко казано непочтен политика.
генерал

2022.11.28 | 14:30

2
Малкия Мук е излязъл от ануса на славуца най-накрая. Ама да си почисти муцуната, че още падат лайна от нея

Добави коментар

Водещи новини