Украинските бежанци помогнаха за възстановяването на пазара за наемане на имоти

  • 25 ноември 2022 14:23

  • 666
  • 1
Украинските бежанци помогнаха за възстановяването на пазара за наемане на имоти
© Novini.bg/ Canva

Украинските бежанци помогнаха за по-бързото възстановяване на пазара за отдаване на имоти под наем след пандемията, каза за БТА Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“. Той припомни, че този сегмент бе сред най-засегнатите през последните години, заради липсата на наематели. Другият фактор за бързото възстановяване на пазара е и търсенето на жилища за краткосрочно наемане, допълни Ганев. Той отчете, че за първото шестмесечие на тази година броят на нощувките в такива имоти в Европа е по-голям в сравнение с 2019 година.

Украинците не купуват масово жилища, допълни Ганев. По думите му има реализирани сделки в района на Слънчев бряг и по-малките общини около Бургас, но не може да се каже, че това е сериозна тенденция, която влияе значимо на пазара.

Ганев каза още, че от 2014 година насам цените на недвижимите имоти у нас непрекъснато растат и за периода са се вдигнали с около 50 процента. По думите му по време на пандемията за пръв път българите са започнали да купуват второ жилище. Без да се разделят с градския си дом, хората искат да имат имот в близките до големите селища населени места и общини, обясни експертът. Той уточни, че другата тенденция е вече да се търсят по-големи жилища, с повече пространство, което да позволява да се работи и учи у дома.

Украинци дават по 2000 евро/кв. м за луксозни жилища в България

Увеличението на лихвените проценти неминуемо влияе на пазара с недвижими имоти, но за разлика от САЩ, в Европа, както и у нас, то е плавно и няма да доведе до трусове, каза още Ганев. По думите му това е добре, защото няма да се стигне до рязък спад на сделките или до шоково поскъпване на имотите.

Добромир Ганев днес бе сред участниците в 37-а международна научно-практическа конференция „Строително предприемачество и недвижима собственост", чийто домакин бе Икономическият университет във Варна. Форумът бе организиран от катедра „Бизнес, инвестиции, недвижими имоти“ към учебното заведение.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
666 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.25 | 16:03

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини