Иван Иванов (БСП): По-голямата част от дървесината заминава към фирмите, а не към местното население

  • 24 ноември 2022 17:04

  • 571
  • 2
Иван Иванов (БСП): По-голямата част от дървесината заминава към фирмите, а не към местното население
© БСП
Слушай новината Слушай новината

"В редовното правителство започнахме да изграждаме временни складове, от които да се снабдява местното население с дърва, но по някаква причина това беше изоставено от служебния кабинет. И към днешна дата цената на дървесината от държавните горски предприятия е изключително ниска - максималната цена е 70 лв. В същото време се оказва, че по-голямата част от дървесината в момента заминава към фирмите, а не към местното население." Това заяви народният представител от "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" и бивш земеделски министър Иван Иванов пред БНР.

По думите му вероятната причина за това е търсенето на по-голяма печалба от продаването на фирми, които след това препродават дървесината на по-скъпа цена.

"Именно това беше нашата цел - да избегнем тези посредници и до голяма степен бяхме успели да го направим", посочи Иванов, уточнявайки, че това е било направено по административен начин, тъй като законово това не е уредено. Той определи случая с незаконното придобиване на дървесина от страна на кмета на село Конарско като показателен и сподели, че има още много такива случаи.

Задържаха кмета на благоевградско село за незаконен превоз на дървесина

"За 7 месеца извършихме над 250 хиляди проверки и десетки хиляди актове бяха написани, което означава, че в тази система има много проблеми", обясни Иван Иванов.

Депутатът от левицата изрази задоволство от създаването на временна парламентарна комисия, която да разгледа случая с недостига и високите цени на дърва за огрев. Той посочи, че ще бъдат изслушани всички засегнати страни - от лица, получаващи дървесина и кметове до директори на горски стопанства и политическото ръководство на Министерството на Земеделието. Той изрази надежда, че до края на мандата на комисията ще се предложат и законодателни промени в посока по-справедливо разпределение на дървесина, както и изчистване на несъвършенствата и неуредените въпроси в нормативната база.

"Аз не отмених заповедта за забрана на сечта във вековните гори, защото имаше много неизвестни. Каквото и решение да се вземе, то трябва да е на база експертиза. Най-грешният подход ще е ако се вземе под политически натиск", каза още Иванов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
571 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Алекс

2022.11.24 | 18:05

1
Миналата година кубик дърва се продаваше за 70 лева, тази година се продават за 180-200 лева. Коалицията на ББ и КП е насочена към обедняване на хората.
Svetoslav ivanov

2022.11.24 | 18:41

2
Ванка недей така забрави циганите дето пращаше да подписват договори за фиктивни ремонти за два милиона ??

Добави коментар

Водещи новини