Министърът на отбраната: България е проучвала възможности за придобиване на дронове "Байрактар“

  • 24 ноември 2022 15:18

  • 461
  • 1
Министърът на отбраната: България е проучвала възможности за придобиване на дронове "Байрактар“
© Булфото (архив)

България е проучвала възможности за придобиване на дронове „Байрактар“. Това каза служебният министър на отбраната Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва, предава БНР. 

Турските дронове бяха предоставени на Украйна след началото на войната с Русия. Служебният министър на отбраната уточни, че с турската страна е имало само среща.

„Направихме среща със СЕО-то на „Байрактар“. Предложиха ни информация, сътрудничество и коопериране, включително с български фирми, но е прекалено рано да говорим за този проект“, обясни Стоянов.

Ясни са фирмите, с които може да се говори, каза Стоянов. И определи като водеща страна САЩ.

Проектът е в етап проучване на пазара уточни министърът на отбраната. Покупка на дронове е в плановете на военните за модернизация до 2026 г. Той е оценен с възможен бюджет между 500 и 999 милиона лева.

Димитър Стоянов: Трябва да имаме пълна ескадрила самолети F-16

До края на годината ще бъде изпратено запитване за оферти (RFP) до договора за доставка на 3D радари за армията. Офертата ще получат американски и европейски фирми, каза Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва, сред които е и „Локхийд Мартин“.

Проектът за радарите е свързан и с идването на новите изтребители Ф-16. Бюджетът за радарите е между 100 и 500 милиона лева. 

Виолета Симеонова
461 1

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2022.11.24 | 15:57

1
Зеленият чорап на ЗКПЧ-то смърди толкова на простотия и некомпетентност, че не може повече.

Добави коментар

Водещи новини