Външно вика посланика на С. Македония заради стрелбата срещу българския културен клуб

  • 24 ноември 2022 09:30

  • 699
  • 3
Външно вика посланика на С. Македония заради стрелбата срещу българския културен клуб
© МВнР

Министерство на външните работи ще извика македонския посланик в София във връзка със стрелбата срещу българския културен клуб в Охрид, съобщиха от ведомството.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 940

Ще му бъде връчен остър демарш по повод нападението.

Още снощи българските дипломати са информирали подробно ръководството на Европейската комисия за тежкия инцидент в Охрид. Около 20.00 часа местно време снощи бе изпразнен един пълнител при стрелбата срещу българския клуб. Веднага след нападението българският консул в Битоля Димитър Иванов пристигна на място. Само в помещението на клуба във вътрешността му бяха открити 8 патрона.

Журналист в РСМ: Медиите се опитаха да олекотят случая със стрелбата по българския клуб

МВнР на РСМ изрази тревога от инцидента и призова „компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната“.

Според МВнР на РСМ „всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС“.

В съобщението на македонското МВнР никъде не се посочва, че става въпрос за въоръжено нападение срещу български клуб.

Това е поредното нападение по българския културен клуб „Цар Борис III” в Охрид. На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в сградата. А само няколко дни след официалното откриване на клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Алабаковски бе пуснат на свобода.

Клуб „Цар Борис III” беше открит на 7 октомври сред организирани скандирания от обидни думи срещу България, а срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност“.

По бързата процедура, с пълно единодушие, бе приет закон, който на практика ще означава закриването на българските клубове в РСМ.

Радина Лазарова
699 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Българин

2022.11.24 | 11:32

3
Цар Борис III е спасител на българските евреи, тъй като указът за това е негов! Тези, които са против клуба, явно са ФАШИСТИ.

2022.11.24 | 10:42

1
Какво налага да ги провокирате, с подобни центрове?? Сърбите са им промили мозъците. Скоро Албанците ще ги превземат, с тях ще се разберем.
малоумен

2022.11.24 | 11:15

2
джендеро-либераст т@п си на г@з

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини