Парламентът прие на първо четене законови промени, свързани с предупредителните и сигналните оръжия

  • 23 ноември 2022 15:06

  • 441
  • 0
Парламентът прие на първо четене законови промени, свързани с предупредителните и сигналните оръжия
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Измененията, внесени от Министерския съвет (МС), бяха одобрени със 137 гласа "за" и 25 "против" ("Възраждане").

С тях се въвеждат в националното законодателство изискванията на европейски директиви, улеснява се проследимостта на огнестрелните оръжия и се елиминира възможността за предоставяне на предупредителни и сигнални оръжия, които могат да бъдат преработени в огнестрелни. Измененията регламентират, че предупредителните и сигналните оръжия трябва да отговарят на техническите спецификации, определени в приложение към закона.

Съгласно европейска директива сигналните и предупредителните оръжия се изключват от определението за огнестрелно оръжие, когато са проектирани за подаване на тревога, за сигнализация, за спасяване, за умъртвяване на животни, за риболов с харпун или са предназначени за промишлени или технически цели и могат да се използват единствено за тази цел. За да се предотврати възможността от разпространение на пазара на ЕС на предупредителни и сигнални оръжия, които могат да бъдат лесно видоизменени в огнестрелни оръжия, се въвежда изискване държавите членки да гарантират, че оръжията, които се произвеждат или внасят в съюза, следва да се подлагат на проверки, за да се установи тяхното съответствие с техническите спецификации. Държавите членки следва да предоставят взаимно при поискване резултатите от проведените проверки.

Със законопроекта се определя Институтът по отбрана „Професор Цветан Лазаров” към Министерството на отбраната като орган, който да извършва експертиза на предоставени от български производители и от вносители образци за изпитване на предупредителните и сигналните оръжия за съответствието им с техническите спецификации. При установено съответствие органът издава сертификат за вида, модела, калибъра на оръжието, името на производителя/вносителя, годината на производство и номер и дата на протокола от изпитване и го предоставя на заявителя. Сертификатът придружава всяка доставка на предупредителни и сигнални оръжия.

Парламентът удължи заседанието си

Законопроектът предвижда и осъществяване на контрол от страна на митническите органи. Също така е предвидено в структурата на ГД „Национална полиция“ към МВР да се създаде Национална точка за контакт за предупредителните и сигнални оръжия. 

Климент Шопов от "Възраждане" отбеляза загрижеността на МС и на ЕК гражданите да са по-сигурни и да не бъдат преправяни газови пистолети, които да влизат в употреба от престъпници. Със закони, които ограничават достъпа на гражданите до оръжия, ограничаваме достъпа на гражданите до самоотбрана, коментира обаче той. 

Маноил Манев от ГЕРБ-СДС възрази, че в този законопроект не се променят никакви режими по отношение на оръжията, предаде БТА. Този закон създава един орган към Министерството на отбраната, който при нужда и искане ще провери дали представеният сертификат от производителя и самото оръжие съвпадат, дали са истински, добави той. По думите му от цяла Европа най-защитено е правото на българина да притежава и да се охранява с огнестрелно оръжие.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
441 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини