Има ли връзка между политическата нестабилност и засиления мигрантски натиск?

  • 23 ноември 2022 14:03

  • 589
  • 0
Има ли връзка между политическата нестабилност и засиления мигрантски натиск?
© Булфото (архив)

Гонка с мигранти няма, тя е с каналджиите, настоя пред БНР Мажд Алгафари, който е журналист и преводач от арабски. Той работи от години с бежанци на самата границата и помага на полицията.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1519

"Искам да поправя това в медийния език", посочи той

Алгафари вижда проблем в законодателството: "За такова престъпление трябва да има много строго наказание. То не трябва да бъде условно. Това е умишлено престъпление. Борбата с каналджиите трябва да е много сериозна".

Журналистът вижда проблем и в състоянието на оградата на границата ни.

Ген. Стойчев: Рисково е да гоним мигранти по пътищата

"Това е просто един макет. Те си казват, че я режат с ножица. След това продължават на българска територия. Оградата трябва да е трудна за преодоляване", категоричен бе експертът.

Мажд Алгафари заяви още, че трябва да има и работещо на 100% видеонаблюдение: "Уж имаме, но го нямаме. Някои камери са бутафорни, други нямат батерия. Трябва да има и жива сила, и техника".

Не може да търсим връзка между политическата нестабилност и засиления мигрантски натиск, категоричен е той.

"Няма значение кой ще бъде на власт. Основната причина за този наплив е положението в Турция. Те са по 4-5 и 10 години там. Защо изведнъж им хрумва да тръгнат към Запада? Защото положението в Турция е много тежко и не могат да си изкарат прехраната. Говорих с двама братя, които са платили по 4500 евро, за да стигнат до Сърбия. След това ще трябва да платят и за да стигнат до Германия по още 3 или 4 хиляди", посочи той.

Алгафари отговори утвърдително на въпроса дали има полицаи, които покровителстват трафика с мигранти: "Те трябва не да бъдат пренасочвани от едно място на друго, а да бъдат махнати от системата".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
589 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини