Какви са формулите за правителство с трети мандат

  • 23 ноември 2022 11:29

  • 468
  • 2
Какви са формулите за правителство с трети мандат
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Какви са формулите за съставяне на правителство с третия мандат коментираха в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS политолозите доц. Борис Попиванов и доц. Стойчо Стойчев.

Стойчев е на мнение, че е най-добре е изборите да бъдат по-късно през пролетта. Той не смята, че изборното законодателство е оказало влияние върху това, че не се сформира правителство. Поведението на президента показва, че вървим към избори, каза той.

Според Попиванов партиите нямат значителни разминавания за водещите проблеми в държавата, но отношенията по между им правят сформирането на правителство невъзможно. Той смята, че за пореден път преди избори се променя изборното законодателство.

„Максимумът, на който се надяваме е правителство, което да продължи до края на зимните месеци или до местните избори”, каза той. Въпросът е не дали ще има правителство, а има ли смисъл от такова в тази конфигурация, допълни Попиванов.

Социолог: Третият мандат ще отиде по-вероятно при БСП

Стойчев смята, че правителство на малцинство ще бъде като предишното правителство на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически -  „с всяка партия ще се договаря подкрепа, но на една обща маса няма да седнат”. Това правителство вероятно ще се реализира с трети мандат, затова Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г няма да търси подкрепа от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и обратното, каза той. Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен вероятно ще се договоря с и с ГЕБР и с БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за подкрепа, допълни Стойчев.

Попиванов каза, че даването на мандат на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с не би било добро решение. Според него най-логичното е третият мандат да отиде при БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

„Ако допуснем, че предните два мандата не се реализират има два варианта. Единият е някои от останалите пет политически сили да заяви, че има готовност с правителство и подкрепа за него и тогава би било редно президента да даде мандата на тази палтия, която и да е тя.  Другият вариант е когато нито една от партиите не е заявила такава готовност да предприеме този ход, мандата да се връчи на онази партия, която би предизвикала най-малко изненада. Даването на мандат на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е не би предизвикал изненада”, каза Попиванов.

Той е на мнение, че ако до първия и втория мандат не се сформират блокове, третия мандат ще бъде формалност.

Попиванов каза, че правителство на малцинството може да е добър вариант за партиите, които го подкрепят, но не и за партията, която го излъчва, защото тя няма да може да контролира дневния ред на собственото си правителство.Нито ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, нито ПП ще заложат на такъв избор, допълни той.

Според Стойчев президентът контролира към момента тайминга на подготовка на избори, в него е и лоста наречен трети мандат.

Росица Валентинова
468 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
⛔➖⛔✌️Ванина Колева✌️

2022.11.24 | 02:18

2
☞Пpизoвaвaм вcичkи бyдни чoвeци oт нapoдa, дa ce изcepeм дpyжнo в ycтaтa нa Българoубиеца Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo и дa гo зaдaвим c лaйнa!: tiny.cc/9j2zuz
Обикновена Пунта Мара

2022.11.23 | 11:53

1
"Доцент" Стойчо, ТОЗИ ли дето ПОКАЗА СРЕДЕН ПРЪСТ на НАРОДА ни?!?!?! ТОЙ ли каза?!?!?!

Добави коментар

Водещи новини