Ковачев: Инцидентите с мигранти не може да са пречката пред Шенген

  • 23 ноември 2022 09:25

  • 283
  • 5
Ковачев: Инцидентите с мигранти не може да са пречката пред Шенген
© Novini.bg/ Canva

Инцидентите с участието на мигранти не може да се използват за отлагането или неприемането ни в Шенген, заяви категорично пред БНР евродепутатът от Европейската народна партия Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега..

Проблемът не е в нас, защото инциденти се случват навсякъде, подчерта той в интервю за предаването "Преди всички" и обясни:

"Това, че има инциденти по никакъв начин не променя нашата пълна готовност за пълноправно членство в Шенгенското пространство. При трагични инциденти – трябва да се разбере какво се случва, да се ограничат максимално тези бандитски групи, които правят трафик на хора – това, разбира се, е без коментар. Но не може да се използва за отлагането или неприемането на трите държави".

Евродепутатът коментира позицията на държавите, които пречат за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген до края на годината. Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. припомни, че по принцип общественото мнение в Нидерландия е срещу всякакво разширяване и на ЕС, и на Шенген, както и всичко свързано с миграция. А за Австрия подчерта:

"Колегите от Австрийската народна партия ми казват, че тази акция на вътрешния министър не е съгласувана с другите членове на партията и е изблик на 90-те хиляди мигранти, които от началото на годината са пристигнали в Австрия, но по никакъв начин обаче не може да се говори, че е през България".

Джамбазки: Причините България и Румъния да не бъдат приети в Шенген са чисто икономически

По думите му Швеция също не е категорично против нашето приемане в Шенген.

"Очакваме активна работа на всички нива със съответните правителства, за да има единодушие в Съвета на 9 декември, когато ще се взима решението. Ако не се вземе, ще има отново отлагане. Не виждам как най-лошите сценарии, за които някои говорят – че ще има разделяне на България и Румъния, могат да се случат. Това не може да се случи нито правно, нито в такава времева рамка", коментира Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега.. Все пак той прогнозира, че може да има ново отлагане на приемането ни до пролетта.

Евродепутатът смята, че ако няма редовно правителство е много вероятно същото да се случи и за еврозоната. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
283 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Росен

2022.11.23 | 09:49

5
Не ни трябва Шенген.
Хан Крум

2022.11.23 | 09:38

3
Това е ефекта от министерстването на Боко Дамаджаната и "бях точен с парите" - станахме разграден двор. При Борисов нямаше и една маймуна да влезе през границата защото се беше договорил със Ердоган а и двамата са мъже, които си държат на думата. Постоянно пияната Дамаджана беше зает да мачка опозицията вместо да пази гланиците и реза в страната.

2022.11.23 | 09:44

4
При тиквуня си влизаха като сега, само дето никой не ги ловеше, щото си работеха с ченгета и митничари.

2022.11.23 | 09:36

2
Този некадърник провали политиката спрямо Северна Македония.

2022.11.23 | 09:34

1
нагло човече

Добави коментар

Водещи новини