Добрев: Ще има период около 2-3 месеца без компенсации за горивата

  • 23 ноември 2022 08:53

  • 1215
  • 10
Добрев: Ще има период около 2-3 месеца без компенсации за горивата
© Булфото (архив)

Комисията по енергетика ще обсъжда днес законопроект за компенсиране на битовите потребители заради високите цени на горивата. Предлага се компенсацията да продължи след края на ноември, като за всеки зареден литър гориво 1 лев да се връща във Фонда за енергийна сигурност, а след това сумата да се разпределя към бензиностанциите, които да намаляват крайната цена за потребителите.

Компенсацията от 25 ст. работи, но е крайно недостатъчна, смята Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:, председател на енергийната комисия и вносител на законопроекта.

"След няколко дни свършват и 25-те стотинки. Ако няма нов механизъм, няма да има дори 25 стотинки", каза Добрев пред БНР.

От ГЕРБ обясниха как цените на горивата да паднат с 1 лв.

От ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в вече почти година твърдят, че горивото се надписва с 1 лев и "това вече се признава от всички – става въпрос за милиарди, които се вземат от българските потребители".

"И това го признава както служебният кабинет, така и всички останали партии в парламента, включително партията на промяната."

В предаването "Преди всички" Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: поясни, че те предлагат всеки, който преработва руски нефт в България, да внася разликата между цената на "Брент" и "Уралс" във Фонда за енергийна сигурност, откъдето всеки месец парите ще се превеждат към НАП, а оттам – към бензиностанциите "по старата схема с 25 ст."

Преимуществата на това предложение са, че то не зависи от бюджета и не зависи от това дали ще има правителство или не, не зависи и от добрата воля на компаниите "Лукойл" и "Литаско", посочи Добрев. По думите му 700-те милиона, които обяви служебният кабинет като бъдещи приходи от данъци на "Лукойл" са малко.

"Ние сме разчели, че по нашия метод в бюджета могат да влязат над милиард и половина и затова компенсацията ще бъде 1 лева. Ако е 700 милиона, то бъде 50 стотинки компенсацията. Но по-големият проблем е, че тя зависи изцяло от това каква печалба обявят "Лукойл Нефтохим" и компанията "Литаско", която уж ще се регистрира сега в България. По никакъв начин не можем да контролираме какъв финансов резултат ще покажат двете компании за следващата година."

Парламентарно време за разглеждане на законопроект има, въпросът е дали ще има политическа воля да се изземат тези свръхпечалби, заяви Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:

"Който и вариант да се приеме, ще има един период вероятно около 2 месеца, може би 3 месеца, преди схемата за компенсации за заработи отново."

Възражения срещу законопроекта на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в изразяват от Българската газова асоциация, заради отмяната на програмата за освобождаване на природен газ.

"Тази програма означава, че държавният търговец "Булгаргаз" ще дава евтин газ на една шепа търговци, които ще му слагат голяма надценка и ще го продават на пазарните цени. Ние сега казваме – този газ вече е много скъп, не може "Булгаргаз" да се позволи да дава евтин газ на шепа търговци, които да си пълнят гушите от тази работа. Тези търговци вече няма да могат да правят свръхпечалби на базата на евтината цена от държавното дружество. Какъв лобизъм, при положение, че вземаме печалбите от едни компании и ги разпределяме на всички потребители? Когато спрем тази програма, "Булгаргаз" няма да дава една част от евтиния газ на една шепа търговци, а ще я отрази в цената. И цената за всички потребители ще падне с 10 до 15%. Лобизмът е в тази шепа търговци, които досега са печелили милиони на година, които сега ще преразпределим на всички потребители чрез по-ниската цена", изтъкна Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:

Радина Лазарова
1215 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Фъндъчка

2022.12.01 | 12:27

10
Е не спирате да крадете!!
гледай го

2022.11.23 | 11:06

9
гледай го тоя гробар с осраинското знаме зад гърба си. целите сме се осрали, но ламтим за власт да крадем повече и повече
али

2022.11.23 | 10:38

7
Абе Деляне , нали казахте че ако спечелите изборите с един лев ще паднат горивата , а сега махате и компенсациите , защо лъжите хората , за затвора сте ?!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.11.23 | 10:59

8
Абе троле, нали пъртво трябва да има правителство, в което има консенсус за тези неща! ПРАВИТЕЛСТВО НЯМА нито консенсус със уските варвари! Или просто не разбираш тези изискани думи?! :)

2022.11.23 | 09:40

3
Нали онуй тиквуня, дето та ибе, щеше да намаля горивата с 1лев,ко стана, то тиквеното ако ги намали още малко ша трябва да ни плащат като зареждаме.

2022.11.23 | 10:31

6
не знам колко беше дизела, но нямаше войни, ЕС даваше пари, които боко ти усвояваше с аверите си основно, лукойл не плащане нищо освен ддс и акциз (събран от нас). ти и простия от банкя сте предатели

2022.11.23 | 09:45

4
Ама при " тиквуня" дизела беше 1.80.
тоя

2022.11.23 | 09:53

5
дрийм тимаджията, дето Елената Йончева му разказа играта..., пак се появява и овонява всичко... И си вярва, че някой му вярва...
Емѝ...

2022.11.23 | 09:06

1
Махащия листята пак е разнасял воня.
Kk

2022.11.23 | 09:40

2
Боклук си ти

Добави коментар

Водещи новини