Андрей Новаков: Разделянето на България и Румъния по пътя им към Шенген не би било добър подход

  • 22 ноември 2022 18:23

  • 1661
  • 5
Андрей Новаков: Разделянето на България и Румъния по пътя им към Шенген не би било добър подход
© Пресцентър ГЕРБ

Разделянето на България и Румъния по пътя им към Шенген не би било добър подход. Това коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна в интервю за румънския сайт Spotmedia.ro, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в.

„Последните седмици бяха доминирани от спекулации. Наясно съм с тази за отделянето и възможността България и Румъния да бъдат разделени по пътя си към Шенген, но не мисля, че това би било добър подход, тъй като това не е спринт или друга форма на състезание“, добави Новаков.

Въпреки че България и Румъния са отделни държави членки с различни специфики, съвсем нормално е двете страни да се възприемат заедно по отношение на степента на готовност и адаптация в Европейския съюз (ЕС), коментира още евродепутатът.

„Това е политика и решенията трябва да имат ясни мотиви и аргументи. Ако всички критерии са изпълнени и от двете страни, няма начин да се обясни потенциално разделение. Освен това, както вече беше посочено, Европейската комисия и Европейският парламент изразиха мнение, че и двете страни са готови за приемане в Шенген“, заяви Новаков.

Рашидов предлага съвместна среща за Шенген между България, Румъния, Хърватия, Нидерландия и Австрия

По думите му в България политиците и обществото осъзнават факта, че дебатът за присъединяване към Шенген е политически. „Смятаме, че отношението към България и Румъния е несправедливо“, добави Новаков.

Той припомни, че за да се присъединят двете държави към Шенген, всички 27 страни членки на ЕС трябва да гласуват „за“.

„Като политик съм наясно, че правителствата в някои страни като Холандия са поставени под определен натиск от страна на екстремистки партии и евроскептици. Това обаче не е аргумент по същество. Лидерството не означава да казваш на хората това, което искат да чуят, а да вземаш трудни и непопулярни решения в сложни ситуации, да ги следваш последователно и да ги защитаваш“, добави евродепутатът.

Според него всички държави от Евросъюза трябва еднакво да споделят отговорността с тези по външните граници.

На 16 ноември Европейската комисия призова Съвета на ЕС да вземе необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволи на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в Шенгенското пространство.

На 18 ноември австрийското министерство на вътрешните работи съобщи, че страната се противопоставя на премахването на проверките по границите на България, Хърватия и Румъния, предаде ДПА, цитирайки вестник „Курир“. 

И Австрия против влизането на България в Шенген

В Шенгенското пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, което включва и държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Константин Тодоров
1661 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.11.22 | 19:53

5
Ама как ще пуснат ДПС да събира митата за турския внос в ЕС, то ще е смях.
Норик

2022.11.22 | 19:48

4
Новаков!! Кой те слуша бе мазник в Евро.
Слава на Усрайна

2022.11.22 | 19:25

3
Да го духат гадните двулични евролайнари те държат тези предатели и крадци на власт в България за да ни ограбват!
Ми

2022.11.22 | 19:17

2
Напротив, много правилен. Докато тикви, биволици и глигани ни управляват никакъв Шенген и еврозона, Да се отвори процедура по извеждането на комунистическа България от ЕС
Емѝ...

2022.11.22 | 19:09

1
Разделянето на престъпна България, водена от ОПГ ДПС/ГРОБ/БСП от нормалните държави е неизбежен резултат от присъствието на този крадлив и лъжлив гербав анален педераст в Европейския парламент.

Добави коментар

Водещи новини