Ратификацията на договора за още осем самолета F-16 влиза за обсъждане в пленарната зала

  • 22 ноември 2022 17:23

  • 1227
  • 4
Ратификацията на договора за още осем самолета F-16 влиза за обсъждане в пленарната зала
© Novini.bg

Законопроектът за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-D-SAD „Придобиване на 8 (осем) нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили“ и на Международен договор (LOA) BU-P-LBC „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“ влиза за обсъждане в четвъртък в пленарната зала на парламента. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. Предлага се точката да е втора в четвъртък, 24 ноември.

Утре парламентарната комисия по отбрана ще обсъди ратификацията на двата договора - за F-16 и за съвместната тактическа радиосистема. Заседанието на комисията е от 14:30 часа в сградата на парламента на пл. "Княз Александър Първи" 1. 

Вчера от компанията производител "Локхийд Мартин" съобщиха, че първите осем изтребителя F-16 Block 70 за България са в процес на производство. В съобщението до медиите от компанията добавят, че е завършило сглобяването на първия F-16 Block 70 в завода им в Грийнвил, Южна Каролина. Този първи изтребител е за Бахрейн. 

Преди дни служебното правителство одобри международните договори, по които страната ни може да придобие още осем изтребителя F-16. Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че България трябва да има още осем самолета, за да станат общо 16 – една пълна ескадрила. "Възраждане" и "БСП за България" се обявиха срещу това решение.

Първа точка в проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица е ратификация на Споразумение за сметка между Министерството на отбраната (МО) на България и Федералната резервна банка на Ню Йорк и на Споразумение относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби от правителството на България, между МО, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк.

"Локхийд Мартин": Изтребителите F-16 за България са в процес на производство

В проектопрограмата на парламента е включен и проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков. Вносители на предложението са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. Предвижда се временната комисия да бъде създадена на паритетен принцип от 14 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. Срокът за работа на комисията се предлага да бъде един месец. 

В седмичната проектопрограма е и първото четене на законопроект за несъстоятелност на физическите лица, внесен от Министерския съвет (МС).

Като първа точка в петък се предвижда депутатите да обсъдят промени в Закона за съдебната власт, с които се предлага  въвеждането на изрично правомощие на съответните колегии на Висшия съдебен съвет да приемат Кодекс за етично поведение на българските съдии.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1227 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Гост

2022.11.22 | 22:07

4
Идиоти, хората самолети не ядат, огледайте се какво се случва в тъпата ни държава и тогава взимайте решения по спешно теми
8+8

2022.11.22 | 21:22

3
Ще завладеем света! Министерството на отбраната става Министерство на авиацията!
33 години фалшива "демокрация "

2022.11.22 | 17:53

1
33 планът Ран-Ът , за унищожаване на държавната и населението.

2022.11.22 | 21:10

2
То никъде няма истинска.

Добави коментар

Водещи новини