Лазар Лазаров: По-нататъшни преизчисления на пенсиите задълбочават неравенствата и нарушават осигурителния принос

  • 22 ноември 2022 14:07

  • 1392
  • 1
Лазар Лазаров: По-нататъшни преизчисления на пенсиите задълбочават неравенствата и нарушават осигурителния принос
© Булфото

„По-нататъшни преизчисления въз основа на един или друг параметър в пенсионната формула водят единствено и само до задълбочаване на неравенствата, от една страна, и от друга – нарушаване на осигурителния принос“. Това заяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар ЛазаровЛазар ЛазаровЛазар Лазаров е роден на 18 март 1970 г. в София.   Завършил е УНСС, специалност на днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който се обсъждат три законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) – на "БСП за България“, „Продължаваме промяната“ (ПП) и на ДПС. Лазаров каза, че своето мнение той вече е изразил в Народното събрание, предаде БТА.

Предложението на „БСП за България“ е за две преизчисления на пенсиите – от 1 януари 2023 г. и от 1 юли 2023 г. 

Предложението на ПП е доходите на пенсионерите да се индексират със 100% от нарастването на средния осигурителен доход или със 100% от нарастването на инфлацията, в зависимост от това кой показател нарасне повече. Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов каза, че подкрепя като цяло предложението. Ася Гонева заяви, че КНСБ не го подкрепя. 

От ДПС предлагат редовната наборна военна служба да се зачита за действителен стаж. Техният законопроект за промени в КСО не срещна подкрепа от работодателите. От КНСБ също възразиха срещу предложението. То бе подкрепено от КТ „Подкрепа“.

Законопроектите не срещнаха подкрепа от бизнеса. Част от работодателите изтъкнаха, че промени относно пенсиите трябва да стават само в бюджетна процедура, каквато към момента няма.

Тристранният съвет с извънредно заседание

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1392 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЕВВ

2022.11.22 | 20:42

1
Тоя идиот и неграмотен министър.

Добави коментар

Водещи новини