Конституционалисти: Президентът доминира над парламента и партиите

  • 22 ноември 2022 09:46

  • 1903
  • 2
Конституционалисти: Президентът доминира над парламента и партиите
© Булфото

Има обръщане на пирамидата, което е част от процеса на доминация на президента над парламента, партиите и парламентарната република. Около това мнение се обединиха специалистите по конституционно право д-р Борислав Цеков и доц. Наталия Киселова в "Твоят ден". 

"Тонът на държавния глава по време на консултациите с ДБ беше недопустим за конституционния му статус. Има легитимни съображения в насрочването на изборите, но трябва да е ясно, че обстоятелствата около вота трябва да идват от парламента.  Радев трябва да е по-сдържан в даването на съвети, той е неутрална власт. Не биваше да слиза на терена на партийните войни, а вече го направи. Третият мандат би трябвало да отиде в БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, от тази традиция изхожда като кандидат, "Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но" изглежда доста неубедително като парламентарно присъствие", подчерта той.

Политолог: Президентът иска да бъде движеща фигура

Според доц. Киселова имаше дефицит на политическа комуникация и затова недоизказаните неща трябваше да бъдат казани на консултацията вчера. "Трябваше в обръщение към народа да обясни защо така провежда консултациите, да каже, че няма шанс за съставяне на правителството. Тогава следва да каже какви са приоритетите за периода на парламента или да събере партиите и те да кажат кога да има избори. Ако бавенето е с цел да се състави правителство, поведението на Радев е легитимно, но ако целта е да се преминат месеците и да влезем в март, за да отидем пак на избори, той трябваше да го заяви досега", смята тя.

По думите ѝ през следващата седмица се очаква да се проведат консултации с "Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но".

"След това могат да бъдат проведени още консултации - с всички парламентарни групи или да се връчи първия мандат. Третият ще бъде връчен на онзи, който президентът ще накаже - да поеме отговорността, че отиваме на избори", посочи доц. Киселова.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1903 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.11.22 | 10:02

1
ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ! КОСТАДИНОВ ПРЕМИЕР !
Стефка Николова

2022.11.23 | 04:08

2
Ами...ДА!!!

Добави коментар

Водещи новини