БСП и "Български възход" обсъдиха бюджета

  • 18 ноември 2022 13:49

  • 338
  • 4
БСП и "Български възход" обсъдиха бюджета
© БСП

Преди повече от месец отправихме покани към всички парламентарни групи да намерим минимум съгласие по, за нас, най-важният въпрос в момента – приемане на бюджет за 2023 г., който да осигури на хората повишаване на доходите и спокойствие заради инфлацията, която изяде предишното увеличение, на икономиката – гаранции, за да могат да продължат да работят, особено малките и средните фирми и да не уволняват хора през зимата. Да обмислим едни параметри на бюджет. Очевидно служебният кабинет няма да внесе нов, но поне между първо и второ четене на така внесения удължителен – какво можем да постигнем, така че да гарантираме финансовата стабилност на страната, но и да работим за повишаване на доходите – за нас това е абсолютен приоритет. 

Това заяви лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия Нинова при поредната среща по темата за Бюджет 2023, която бе с представители на "Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но".  

"Ние ви представяме нашите предложения за параметри на бюджета и социални мерки. Макрорамката е съобразена с европейските практики и състоянията на европейските държави. Всички сме наясно, че нашата икономика е свързана и че процесите там се отразяват на нас. И, разбира се, един стабилен социален пакет, който сме изчислили, че е в рамките на 3 милиарда разходи, които можем да си позволим. Тези наши предложения са вече внесени като законопроекти преди месец, но, за съжаление, няма движение по тях. Отклони се общественото и парламентарно внимание към тема, която не е съществена, що се отнася до доходи, инфлация, обедняване и рискове пред икономиката. Нашите предложения са насочени към три групи. Деца, млади хора и майки, на първо място. На второ, работници и особено работещите бедни на минимална заплата – това са около половин милион българи. Третата група са пенсионерите", обясни тя. 

Нинова напомни на ДПС: Бюджет за 2023 г. трябва да има, иначе хората ще страдат

"Предлагаме увеличаване на минималната заплата на 850 лв., което представлява 50% от средната и със същия размер да се увеличи майчинството през втората година. Да има безплатни учебници и лекарства за деца. Младите хора до 26 години да бъдат освободени от данък върху доходите – знаете, че на младите им е най-трудно за първата работа, така че да им помогнем в тези първи стъпки, а и е някакъв стимул да не напускат България. Искаме да се изясни понятието „енергийна бедност”. Това, което предлага служебният кабинет – понятие „енергийна бедност” от януари 2024 г. – за нас е абсолютно неприемливо. Сега да се опитаме да определим критериите и хората, които са енергийно бедни, да получат подкрепа. Нашето предложение за таван на цените на енергоносителите стои. Това е една добра европейска практика, но засега единствено ние сме на тази позиция. Що се отнася до пенсионерите, предложили сме два варианта – от 1 януари изравняване на коефициента, по който се изчисляват пенсиите, защото сега са различни и не е справедливо за различните групи. И вторият вариант – от средата на годината преизчисляване на всички пенсии със средноосигурителния доход от 2021 г.", каза още Корнелия Нинова. 

"Слава богу, за икономиката вече реагирахме и сме я осигурили с приетото решение за 200-те лв. и по наше предложение за училища, болници, църкви, музеи – тези организации, които бяха подложени на натиска на свободния и либерализиран пазар. Виждаме, че започват да вървят и данъчните закони в комисиите, те са част от законите за бюджета. Виждаме обаче и някои несъответствия. Приемат се закони, които, примерно, вчера се увеличава акциза на определени стоки, а това в удължаващия закон за бюджета не е нито отразено, нито предвидено. Вече, под нашия натиск, се говори, че служебният кабинет може да преосмисли и да увеличи минималната заплата на 850 лв., но това в закона за удължаване не е предвидено. Предупреждаваме от опит, че това ще предизвика сериозни колизии. Ще удължим сега действащия уж закон за бюджета, но ще се натовари с допълнителни решения, които няма да съответстват на този закон. Казвам ви всичко това, за да аргументираме необходимостта между първо и второ четене да постигнем едно разумно съгласие за промени в удължителния закон, но с гаранции, че това няма да доведе до финансови затруднения", завърши Нинова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
338 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.20 | 23:20

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.20 | 23:20

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
????

2022.11.18 | 15:41

2
" БСП" ="бсп" +"дпс" +ОПГ"герб"!!! Та, КОЕ "БСП/бсп"?!?!?! И, КОЙ "възход", ТОЗИ който бе СПУСНАТ от някъде в "парламента" ли?!?!?! От КЪДЕ ли????
PaulaFox

2022.11.18 | 14:24

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини