Министерството на правосъдието предлага допълнителни изменения в проекта за НПК и ЗСВ

  • 18 ноември 2022 12:15

  • 205
  • 2
Министерството на правосъдието предлага допълнителни изменения в проекта за НПК и ЗСВ
©

Министерството на правосъдието допълни проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), които засягат механизма за разследване срещу главния прокурор и ред други важни въпроси. Новите текстове са в изпълнение на препоръките, отправени от Венецианската комисия.

Предложенията бяха представени пред журналисти днес от министър Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо и заместник-министър Емил Дечев.

Проектът за НПК и ЗСВ бе изготвен под ръководството на предишния правосъден министър Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“., а служебният кабинет се ангажира да го съобрази с препоръките на Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа (Венецианската комисия).

Министър Зарков обясни: „Направени са предложения, които да изпълнят над 70 осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, свързани с неефективно разследване и защитата на правата на пострадали от престъпления.

Необходимо е да се преодолее дисбалансът между правата на обвиняемия, подсъдимия и осъдения, от една страна, и на пострадалия от престъпления, от друга“.

В тази връзка се предлага следното: Дават се допълнителни гаранции за защита правата на пострадалия –правото да обжалва отказа на прокуратура да образува наказателно
производство и право да иска ускоряване на наказателно производство и преди привличането на обвиняем.

Крум Зарков: Смесването на гласуване е гаранция за катастрофа на изборния процес

Разширяват се хипотезите за назначаване на особен представител на уязвими лица.

С цел борба с корупционните практики се въвежда фигурата на лицето, направило съобщение за извършено престъпление като субект в досъдебното производство в ограничени хипотези.

Въвежда се съдебен контрол в началната фаза на процеса, като обжалването на постановлението за отказ да се образува наказателно производство ще е с по-широк обхват и ще включва всички тежки престъпления, включително и такива, чието извършване може да доведе до нарушаване на основни права.

„Тези въпроси, които остават в сянка, са от изключително естество и вече ги комуникирахме и на комитета, който следи за изпълнение на решенията на ЕСПЧ, така че да свалят механизма за наблюдение на България, ако парламентът приеме измененията“, каза министър Зарков.

Допълненията, свързани с механизма за разследване на главния прокурор бяха представени от заместник-министър Емил Дечев.

Той напомни, че Венецианската комисия е препоръчала цялостен подход към решаването на проблема. В тази връзка едно от новите изменения е намаляване от 17 на 13 гласа на мнозинството в Пленума на ВСС, необходимо за предсрочно освобождаване и временно отстраняване на главния прокурор от длъжност, както и за неговия избор.

Същото мнозинство ще е и за избора на председателите на двете върховни съдилища – ВКС и ВАС, но с допълнително изискване те да са одобрени и от мнозинството от съдиите в съвета.

Въвеждат се допълнителни критерии за наказателните съдии от окръжни и апелативни съдилища, както и от ВКС, които ще попадат в списъка, от който ще се избира прокурора ад хок, разследващ главния прокурор. В последните 7 години той трябва да е работил като наказателен съдия, за да се затвърди гаранцията за висок професионализъм и опит в сферата на наказателното право и процес.

Предвидено е също и получаването на изрично съгласие на съдиите, за да бъдат включени в списъка.

Отказите за образуване на разследване срещу главния прокурор ще подлежат на съдебен контрол на две инстанции. Пред съд ще може да се обжалва също прекратяването и спирането на досъдебното производство.

Въвежда се „вътрешен прокурорски контрол“ върху действията на прокурора, който разследва Главния. Той ще бъде осъществяван от друг наказателен съдия (той трябва да е от ВКС), който ще изпълнява длъжността заместник-главен прокурор. Той ще бъде избиран по същия механизъм, като разследващия, но на по-късен етап – когато има
повдигнато обвинение срещу обвинител №1.

Предвиден е отсяващ механизъм за първоначалните жалби, сигнали и съобщения за престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник. Когато те не съдържат данни за престъпление или са явно необосновани председателят на Наказателната колегия на ВКС изпраща съобщението на Софийската градска прокуратура за произнасяне по общия ред.

Законопроектът ще бъде качен на страницата на Министерството на правосъдието за предварително обсъждане, идната седмица започва и процедура по междуинституционално съгласуване.

Росица Валентинова
205 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.20 | 23:12

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.18 | 12:31

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини