"Продължаваме промяната" и "Български възход" обсъдиха Бюджет 2023 и вариантите за редовно правителство

  • 16 ноември 2022 13:46

  • 1810
  • 9
© Novini.bg

Когато имаме двуцифрена инфлация, използвайки параметри от тази година за следващата – това ще нанесе щета на голям брой хора. Ако не се сформира правителство, с избори през март месец може да продължим половин година със старите параметри. Това заяви Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, съпредседател на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“, на среща с „Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но“, където двете политически сили обсъдиха Бюджет 2023 г. и възможностите за съставяне на редовно правителство.

„Без внасяне на нов бюджет не можем да продължим пътя си към увеличаване на пенсиите, вдигане на минималната инфлация. Ние сме много силно „за“ финансовата дисциплина, 3% дефицит няма да бъде надвишен“, категоричен е той.

„В момента говорим за най-важния закон за публичните финанси в държавата. Трябва да сме достатъчно отговорни за това какво искаме и какво е възможно. Всички партии в парламента са „за“ съставянето на правителство. Важно е как се действа, защото, ако наистина в думите ни има истина, ние трябва да седнем и да направим първия разговор за съставяне на правителство, с каквато и да е формула“, отвърна Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен, лидер на партия „Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но“.

„Мнозинството от гражданите искат правителство. Ние трябва да направим така, че основните ни усилия да са в тази посока. Без значение с цената на какво“, допълни той и подчерта, че трябва да се защитят интересите на хората, най-засегнати от инфлацията.

ПП и „Възраждане” разговарят за бюджета

„Ако приемем, че няма правителство, което да внесе бюджет, между първо и второ четене може да се приемат някои текстове. И тази хипотеза е отворена до голяма степен“, каза още той.

Според него е по-добре да има правителство, което да внесе бюджета: „Чухме достатъчно предположения за дългова спирала. Нашите усилия трябва да са насочени към това да не се случи, разбира се, но чрез прокарване на важни моменти в този Закон за държавния бюджет ние можем да изтървем нещата.“

„Както знаем добре, 30% от БВП влиза като приход, което значи, че само за тази година разликата ще е близо 5 млрд. лв., слагайки нормалните очаквания за инфлация, плюс очаквания за растеж, значи, че приходите ще бъдат с 11 млрд. лв. повече. Страхът, който беше подготвен от служебния кабинет през август, беше напълно неоснователен“, отвърна Петков.

Според ПП всеки трябва да се отнесе абсолютно отговорно: „Паралелно, ние с Вас сме били в служебно правителство. Искаме да призовем служебния кабинет да не ги е страх и да внесат бюджет.“

„Ясно изявихме, че с първия мандат няма да направим подкрепа, защото това, което обещаваме на изборите, искаме да си го спази. Няма как да променим тази наша гледна точка. Когато казвам, че сме конструктивна опозиция, искаме по тези неща да работим. Дадохме на ГЕРБ ясни 16 политики, по които ще гласуване „за“. На втория мандат ще поканим всички политически сили на разговори“, допълни лидерът на ПП.

„Това, че потенциално държавата има повече пари да харчи – разбира се, въпросът е в разумното им харчете. Затова е този разговор, от гледна точка на това как да структурираме дебата и съответно приемането на бюджета“, отвърна Янев.

Стефан Янев представи своя план за третия мандат

Според него не е било въпрос на страх, а на разбиране на ситуацията.: „Има логика в това, че сегашното служебното правителство не иска да носи тази отговорност.“

„Разговор за третия мандат трябва да е, когато първия и втория не са изпълнени, всичко останало е спекулация. Ние ще участваме в разговори и на първия, и на втория мандатоносител, с ясно отношение по важните за обществото задачи. В основата на бъдещото съгласие ще бъдат именно тези разговори по време на първия и втория мандат. Ние не можем да се скрием зад нещо, което е говорено в един момент, другата седмица е друго, третата седмица е трето. Трябва да сме последователни. От нас очаквайте именно това. По-скоро сме за това правителството да носи отговорността, независимо с кой мандат се сформира“, каза още лидерът на „Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но

За Петков, в този момент идеята да продължим със съществуващия бюджет е плашеща: „Много от тези 16 политики, които обещахте на хората, няма как да се реализират. При нас вратата е отворена, ако решите да ни подкрепите.“

От „Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но“ заявиха, че нямат страх от разговор за бюджета: „Не разбираме обаче защо се опасявате от прилагането на Вашия бюджет с Вашите приоритети – Вие трябва да сте най-доволни от това. Предполага се, че Вашите 16 приоритета са в бюджета“, обърнаха се те срещу ПП.

Петков отговори с думите: „Инфлацията е 14%. Хората, които са на ръба на бедността – около 800 хиляди човека – ако ги оставим, както са си сега, има шанс те да минат под линията на бедност. Всички ще обеднеят с 14% за следващия юни. Бюджетът ни не беше с двегодишна рамка. Чувстваме се отговорни, но едната отговорност не трябва да е слята с другата. Доказахме, че не е страшно да има няколко актуализации на бюджета в рамките на една година.“

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1810 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2022.11.16 | 14:32

1
никакъв бюджет, за да няма еврозона!
НЕСЪВМЕСТИМ..

2022.11.16 | 15:50

2
ПРОМЯНА И ВЪЗХОД ...., НЕЩО КАТО КАРЛ МАКС И ТАЛАСЪМИ ООД...
НЕСЪВМЕСТИМ

2022.11.16 | 15:52

3
НЕЩО КАТО КАРЛ МАРКС И ТАЛАСЪМИ ООД...
НЕСЪВМЕСТИМ

2022.11.16 | 15:53

4
ПРОМЯНА И ВЪЗХОД....НЕЩО КАТО КАРЛ МАРКС И ТАЛАСЪМИ ООД...
НЕСЪВМЕСТИМ

2022.11.16 | 15:54

5
ПРОМЯНА И ВЪЗХОД....НЕЩО КАТО КАРЛ МАРКС И ТАЛАСЪМИ ООД..., С С РАШО ДАМАДЖАНЪ СТАВА ФРАНКЕНЩАЙН...ДЕД МОРОЗ ...НА КОРНЕЛА ..

2022.11.16 | 17:02

7
И дед мароз болшевик тиквен също.
бозо

2022.11.16 | 16:48

6
Не мога да повярвам на очите си, че Р. Йончев е част от преговорния екип на БВ. Не знам дали има друг народен представител, който да е влизал в НС, като депутат от толкова различни "политически сили", като него. Това ще е най-ценния експерт на Ст. Янев. Честито!
PaulaFox

2022.11.17 | 00:35

8
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Красимира

2022.12.15 | 12:47

9
Никога няма да направите правителство вие сте неграмотници, особено канадската ливада.

Добави коментар

Водещи новини