Комисиите по отбрана и по външна политика със съвместно заседание заради падналите в Полша ракети

  • 16 ноември 2022 10:11

  • 271
  • 0
Комисиите по отбрана и по външна политика със съвместно заседание заради падналите в Полша ракети
© Novini.bg

Извънредно съвместно заседание на парламентарните комисии по отбрана и по външна политика ще се състои днес от 14:30 часа, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Заседанието е свикано от председателите на двете комисии Христо Гаджев и Екатерина Захариева по повод инцидента с паднали ракети на територията на Полша.

По време на извънредното заседание народните представители от двете комисии ще направят преглед на всички данни и обстоятелства, известни по случая към момента. За участие в заседанието са поканени министърът на външните работи Николай Милков и министърът на отбраната Димитър Стоянов, ръководствата на Служба “Военно разузнаване” и Държавна агенция “Разузнаване“.

След края на извънредното заседание председателите на комисиите по отбрана и по външна политика Христо Гаджев и Екатерина Захариева ще направят изявление за представителите на медиите.

Ракети паднаха в Полша, близо до границата с Украйна, вечерта във вторник и причиниха смъртта на двама души. Все още няма доказателства дали инцидента има връзка с руските ракетни удари по енергийната инфраструктура на Украйна, които продължиха през целия вчерашен ден.

Русия отрече изстреляни от нея ракети да са паднали в Полша. 

Руски ракети убиха двама души в Полша

Полша не разполага с убедителни доказателства за това кой е изстрелял ракетата, която предизвика експлозия в село близо до границата с Украйна, заяви пред журналисти президентът на Полша Анджей Дуда. Той добави, че Полша остава спокойна пред лицето на това, което той определи като "еднократен" инцидент. Президентът каза, че е много вероятно Полша да поиска консултации по член 4 от договора за НАТО.

Американски официални представители съобщиха, че по първоначални данни ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили по приближаваща руска ракета, предаде Асошиейтед прес.

Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна. Това заяви държавният глава Румен Радев в своя позиция, разпространена от прессекретариата на президента.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
271 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини