ПП поиска отхвърляне на всички текстове в Изборния кодекс в полза на смесеното гласуване

  • 16 ноември 2022 10:02

  • 661
  • 8
ПП поиска отхвърляне на всички текстове в Изборния кодекс в полза на смесеното гласуване
© Булфото (архив)

Парламентарната група на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ входира няколко групи предложения за изменения в Изборния кодекс между първо и второ четене в Народното събрание. Ако бъдат приети, те ще гарантират правата на гражданите и ще върнат доверието им в изборните резултати.

ПП потвърждава позицията си, че гласуването с машина трябва да се запази изцяло в секциите с повече от 300 избиратели, като първата група предложения предвижда да се отхвърлят всички текстове в полза на смесеното гласуване.

Сдружение "Демокрация и законност" се обяви категорично против връщането на хартиената бюлетина

Втората група предложения на ПП е за изменения, които гарантират, че няма да се провежда смесено гласуване. В същото време ще се даде възможност за гласуване с хартиена бюлетина в специално създадени секции във всяко населено място. За да се избегнат допълнителни грешки, гласовете от машинния и хартиения вот няма да бъдат обединявани в общ протокол. Декларациите за гласуване с хартиена бюлетина ще се попълват на място, за да се избегне рискът от предварителни манипулации.
С цел ограничаване на контролирания вот, ПП предлага да се уточнят правилата за гласуване в изборните помещения. Когато се гласува с хартиена бюлетина, законът предвижда това да се случва в съответната кабина. Уточнението, което прави ПП, е, че кабината трябва да гарантира тайната на вота, като в същото време да предотврати потенциална външна намеса в свободната воля на избирателя.

Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ входира и предложения, които не засягат пряко гласуването с хартиена бюлетина, но са насочени към подобряване на изборния процес и гарантиране на честността на вота. Те обхващат регистрацията на кандидатите за народни представители, избирателните списъци, броя на мандатите, преференциалния вот, възнагражденията на членовете на СИК и други.

Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ припомня, че при гласуването с хартиени бюлетини многократно са отчитани високи проценти на сгрешени протоколи, като на отделни места те надхвърлят 90%. На парламентарните избори през март 2017 г., проведени изцяло с хартиени бюлетини, са отчетени 169 009 недействителни бюлетини и над 15 000 преправени протоколи. На парламентарните избори със смесено гласуване през април 2021 г. недействителните бюлетини са 86 527. На парламентарния вот през ноември 2021 г., проведен предимно с машинно гласуване, има едва 11 315 недействителни бюлетини.

ПП отбелязва също, че смесеното гласуване увеличава разходите на държавата за провеждането на вота, затруднява работата на секционните и регионалните избирателни комисии и поражда недоверие у хората в изборния процес в България.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
661 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Квичат свинете от ПП и ДБ

2022.11.18 | 13:15

8
Страх и квичене, бесен страх и неистово, истерично квичене във кочината на ПП и ДБ срещу връщането на хартиената бюлетина. Едни харвардски келеши и един алчен кривонос, дългонос Мазник, мършояд и мафиотски гъзолизец искат да ограничат правото ми на избор как и със какво да гласувам - ЗАЩО ЛИ? Защото ще се видят разликите межди преброените разписки и електронния протокол от "Мадурките" и тогама ще лъсне цялата фалшификация на последните няколко избора
Бай Данчо

2022.11.16 | 10:48

3
Мда, болшевишката промяна продъжава да натрапва, че машинното гласуване е демократично. Пример е световната демокрация Венцуела. Затова само в авторитарните държави като ХОландия, Дания, Норвегия и Швеция се гласува с хартиена бюлетина. да ви се.ра на харвардските дипломи, напечатани в гаража на разградските олигарси Сиктир кирливци и асанчовци!
данчо бай

2022.11.16 | 11:23

7
Асан и Киро, ще ви шибат на новите избори, герберастки педали.

2022.11.16 | 11:03

4
кажи си го директно, ако е с хартиени бюлетини то вие от дпс и герб разнасяте попълнение такива директно по къщите на хората и им давате и по някой лев, после проследявате кой как е гласувал. не му реви за демокрация, мутролизач прост
НИЕ

2022.11.16 | 11:12

6
Няма хартиена бюлетина- няма да гласуваме. Стига- подмяна!
Каква я мислихме, а каква стана

2022.11.16 | 10:17

1
Продължаваме подмяната с всички средства и сме наясно , че при едни нови предсрочни избори ще ядем бахура . Затова сега е момента да вземем властта с цената на всичко и каквото " усвоим' , това ще е , повече власт няма да видим.

2022.11.16 | 11:03

5
ти си ретард
ПП= ПОДЛИ ПЕДАЛИ

2022.11.16 | 10:32

2
ГЕРБЕРАСТКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ И ПОДЛИТЕ ПЕДАЛИ , ЩЕ СЕ ПРЕГЪРНАТ ПО ЗАПОВЕД НА КОЗЯК.

Добави коментар

Водещи новини