Над 5700 нови отоплителни уреди вече са монтирани по програмата на СО за подмяна на стари печки

  • 15 ноември 2022 10:03

  • 538
  • 0
Над 5700 нови отоплителни уреди вече са монтирани по програмата на СО за подмяна на стари печки
© Novini.bg/ Canva

Географското разположение на София е една от причините в града да се задържа мръсния въздух, каза в предаването „Събуди се, София“ инж. Румяна Гълъбова - началник на отдел "Въздух" в дирекция "Климат, енергия и въздух" в Столичната община.

„Софийската котловина предполага задържане в зимните месеци на атмосферни замърсители. Дните с мъгла са предпоставка за това. Температурните инверсии водят също до задържане на атмосферни замърсители“, добави инж. Гълъбова.

Тя уточни, че данните показват, че 70-80% от замърсяванията се регистрират през зимния сезон и се дължат основно на битовото отопление. Затова от Столичната община са предприели поставянето на филтри на комините, като предхождаща стъпка преди програмата за подмяна на стари отоплителни печки на домакинствата с екологични, каза Румяна Гълъбова.

„В момента са монтирани 540 филтъра, в различни райони в града. В район „Красна поляна“ са подадени 336 заявления по проекта за подмяна на отоплителните уреди. До момента са монтирани 203 броя нови екологични уреди. Най-много са тези на пелети и климатици, само 2 уреда са на природен газ“, добави тя.

Инж. Гълъбова уточни, че от началото на програмата до момента са монтирани над 5700 нови отоплителни уреда, като по проекта ще могат да се включат 9320 домакинства.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
538 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини