Илияна Йотова: В България няма пълен регистър на децата с аутизъм

  • 14 ноември 2022 12:28

  • 1056
  • 0
Илияна Йотова: В България няма пълен регистър на децата с аутизъм
© Булфото

В България няма пълен регистър на децата с аутизъм – колко е техният брой, какво е тяхното териториално разположение, на каква възраст са, какви са досега добрите практики. Нямаме на национално ниво този анализ. Това каза днес в Плевен вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , при откриването на Форум за социалните услуги в страната и третата Международна конференция за аутизма, предава БТА.

Вицепрезидентът очерта основните посоки, в които според нея трябва да се работи, за да се постигат добри резултатите в грижите за децата с аутизъм и в подкрепа на техните семейства.

"Хората с аутизъм и техните близки живеят в една много сложна ситуация и това изисква разработването на конкретни и координирани действия", каза Йотова.

Според нея трябва да се разработи няколкогодишен план за развитието на национална програма с подкрепа на държавата в помощ на всички, които се нуждаят.

Тя подчерта, че е нужно на първо място да се диагностицира точно какви са проблемите на децата с аутизъм, с какво се сблъскват техните близки, как да става тяхната социализация, образование, обучение, как да живеят в обществото ни и как родителите им да бъдат подпомогнати. На второ място трябва да се прецени какви да бъдат действията на различните институции и на гражданските структури, за да бъдат координирани помежду си.

Вицепрезидентът каза още, че трябва да се направи обобщен анализ на медицинските практики, които се прилагат у нас и в другите страни, за да можем максимално да се възползваме от тях. Също така е необходим анализ на съпътстващите проблеми като се започне от достъпа до здравеопазване, социалните условия и училище.

По думите й здравеопазването е много важен аспект в грижите за децата с аутизъм, защото тяхното състояние изисква специфично отношение.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , подчерта, че е необходимо да се засилят връзките и интеграцията между грижите и услугите в единна мрежа, която ще координира медицинските, социалните власти, институциите, общините, училището, професионалистите. Тя акцентира и върху нуждата от създаване на интегрирани екипи, които да наблюдават и лекуват хората с аутизъм.

По повод на случая с изчезналото дете от Перник пред журналисти Йотова каза, че той е достатъчно показателен, за да бъде направен един добър анализ и "да се види къде са пробойните, къде са недостатъците".

Без следа от Сашко от Перник. Издирването му продължава

"Слушах различни гледни точки по случая с малкия Сашко. Не сме убедени, че още от самото начало, предвид заболяването на детето, са взети необходимите мерки. Тези деца са различни и в случая е важна експертната помощ", смята Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Според нея подходът в началото на издирването е бил като при всеки един изчезнал човек. "Не зная дали са потърсили помощта на Сдружението "Аутизъм днес", дали са потърсили експерти, но чувайки мнението на доброволците, мисля, че не е направено това, а трябваше да се направи", отбеляза вицепрезиддентът.

Тя добави, че в България липсва цялостен подход на държавата към социалните грижи. "Законът за социалното подпомагане е един от най-често ремонтираните. Според мен, когато има координация между институциите, когато един проблем се разглежда комплексно от всички страни, тогава и резултатите са по-добри“, отбеляза вицепрезидентът.

Форумът за социалните услуги в страната и третата Международна конференция за аутизма в Плевен ще продължат два дни. Организатор е Сдружение "Аутизъм днес". Като лектори са поканени световно признати експерти. Водещ на събитията, които се провеждат в хотел "Ростов", е актрисата Елена Петрова.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1056 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини