Пробив за Шенген може да очакваме през декември

  • 13 ноември 2022 11:45

  • 1106
  • 7
Пробив за Шенген може да очакваме през декември
©

Пробив за Шенген може да очакваме през декември, това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" евродепутатът Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа.

"От страна на почти всички държави членки ние имаме много силна подкрепа. Нидерландия изрази отново своите обструкции, но все още нямаме официална позиция. Аз считам, че ситуацията, в която се намираме в момента, геополитическият натиск допълнително ще наложат натиск и върху Нидерландия да промени своята позиция и да не си позволява да държи България извън Шенген", коментира тя.

България и Румъния са повече от готови да се присъединят към Шенген

България трябва да има много сериозна позиция и ясна дипломация, която трябва да бъде задача на всички, които имат гласност в Европа, категорична е тя.

Мигрантският натиск по европейските граници е от няколко години. Ставали сме свидетели на трагедии и по италианската граница. Европа е наясно, че мигрантският натиск е налице и са необходими повече обединение и усилия, за да се предотвратяват такива трагедии за в бъдеще.

"Трагедии като тази с убийството на българския граничар край Елхово за пореден път потвърждават тезата, че в момента разполагаме с оскъден ресурс за укрепване на външните граници на ЕС и ние пилеем този ресурс за поддържане на вътрешните граници с Гърция и с Румъния. Напротив, той трябва да бъде пренасочен към външноевропейската граница, което ще стане единствено и само с приемането ни в Шенген. Тази трагедия в никакъв случай не може да бъде омаловажавана, но не може и да се използва като инструмент или претекст за допълнителни условия за приемането ни в еврозоната. Ние сме изпълнили абсолютно всички условия", подчерта Пенкова.

Пенкова е скептична, че лесно може да се намери доставчик на ядрено гориво, различен от Русия. Обясни, че трябва да бъдат гарантирани дългосрочност на доставките и безопасност.

"Диверсификацията в дългосрочен план е наш приоритет, но на първо място е безопасността на енергийния сектор и на европейските граждани", заяви тя.

Евродепутатът коментира обвързването на България със зелените сделки като посочи, че има краткосрочни мерки, които да ни помогнат да се справим с енергийната криза. По темата за затварянето на въглищните централи отбеляза, че се касае за план за действие в рамките на следващите 20 години, което е дългосрочен хоризонт.

В краткосрочен план на европейско и на българско ниво има три конкретни мерки, които се разглеждат в момента.

"На първо място е таванът на свръхпечалбите на електропроизводители, които не използват изкопаеми горива. В нашия случай това би била ядрената ни централа. Това означава, че този таван е 180 евро на мегаватчас. Ако те продават електричество на по-висока цена - разликата отива в държавния бюджет и може да се използва за подпомагане на енергийно бедните домакинства и на индустрията. Другата мярка, взета на европейско ниво, е солидарната вноска. Тук говорим за електропроизводители, които използват изкопаеми горива - газ, въглища. При тях се налага облагане на свръхпечалбите. Държавата може да обложи 33% от техните печалби, ако те са с 20% повече в сравнение с предходните три години", посочи Пенкова.

По темата за войната в Украйна Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа заяви, че Европа е обединена. Енергийната зависимост, в която европейските страни се бяха поставили, трябва да е една червена лампа, защото, когато говорим за стабилна енергетика, трябва да говорим за независимост и диверсификация, подчерта тя.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1106 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.13 | 13:43

7
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Име

2022.11.13 | 12:48

5
Неви искаме никакво евро и никакъв шенген айде върветвси на майнатаси бе осрани просяци вън от България
putinboko

2022.11.13 | 13:18

6
iskame si leva i milata bratskz rubla! Dati go turia v "ime"-to?!
Име

2022.11.13 | 12:47

4
Я махай бе педал мръсен ние народа казваме неее на еврото неви искаме нокакво евро айде върветвси на майнатаси бе осрани просяци вън от България щом искате шенген марш от България просяци долени чаршафи на мафията
Име

2022.11.13 | 12:45

3
Я махай бе педал мръсен ние народа казваме неее на еврото неви искаме нокакво евро айде върветвси на майнатаси бе осрани просяци вън от България щом искате шенген марш от България просяци долени чаршафи на мафията

2022.11.13 | 11:58

2
platen bokluk da probiv za shengen prez dekemvri no utocni podlogo godinata tce niama da e tova desetiletie
Емѝ...

2022.11.13 | 11:58

1
А може и да не очакваме.

Добави коментар

Водещи новини