Парламентът прие на първо четене промени в пакет от данъчни закони

  • 10 ноември 2022 14:36

  • 1402
  • 2
Парламентът прие на първо четене промени в пакет от данъчни закони
© bulphoto (архив)

Създава се нов данък, с който ще бъдат облагани печелившите енергийни фирми. Налогът, получил работно заглавие "временна солидарна вноска" има за цел облагането на свръхпечалбите с 33% на над 30 компании в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването.

Свръхпечалбата ще се изчислява като разлика от печалбата на дружеството от тази и следващата година и средната стойност на печалбата на дружеството за последните четири години. Според анализ на Министерството на финансите това ще донесе за тази година приходи на хазната от 72 млн. лв. Новият данък ще бъде временен и ще действа до края на тази и през следващата година.

С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се предвижда удължаване на срока на прилагане на данъчното облекчение за извършване на производствена дейност в общини с висока безработица.

Демерджиев се разплака в парламента, а депутати си спретнаха голям скандал

Народното събрание одобри промени в регламента за данъчни облекчения за деца, с които се дава възможност при починал родител, който е получавал данъчното облекчение, то да се прехвърли на другия родител на детето, дори и той да няма трудови приходи. През 2022 година размерът на годишното данъчното облекчение за деца беше увеличен на 600 лв. за едно дете, 1200 лв. за две деца и 1800 лв. за три и повече деца. С приетите промени облекчението може да се ползва и авансово със заплатите за юли и октомври.

Без дебат парламентът одобри промени в Закона за Данък добавена стойност, предвиждащи корекциите на ДДС при несъбираеми вземания да се прилагат и в България. Възможността за корекция на ДДС засяга фирмената задлъжнялост във връзка с доставени стоки, услуги, активи, за които не е получено плащане. Подобна мярка се прилага в по-голямата част от държавите-членки на Европейския съюз.

Росица Валентинова
1402 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.11.10 | 15:52

2
Обложете и веи-тата.
PaulaFox

2022.11.10 | 15:32

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини