ПП за прекратените преговори между БЛС и НЗОК: Обезпокоително е

  • 10 ноември 2022 13:32

  • 425
  • 1
ПП за прекратените преговори между БЛС и НЗОК: Обезпокоително е
© Pixabay

От пресцентъра на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" разпространиха позиция до медиите по повод прекратените преговори между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса. 

Публикуваме становището на партията без редакторска намеса:

В "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" сме силно обезпокоени от прекратяването на преговорите за допълнително споразумение между Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Няма данни за положителен резултат или развитие също при преговорите между НЗОК и другите договорни партньори - дентални лекари и магистър-фармацевти. Очевидната липса на конструктивен диалог между страните е много лош знак - тя може да задълбочи и без това тежките проблеми в здравеопазването.

Д-р Маджаров: Пари за здравеопазване има, но не ги дават

При последното редовно правителство беше постигнато изключително високо ниво на сътрудничество между договорните партньори, което доведе до безпрецедентно увеличение на цените на медицинските дейности - около 33% в извънболничната помощ, 25% - в болничната помощ. По този начин се осигуриха средства за повишение на основните заплати на медицинските специалисти и за реализацията на важни реформи като дигитализацията в здравеопазването. При денталните лекари също беше договорено безпрецедентно увеличение на цените на услугите, заплащани от Здравната каса.

В края на септември т.г. бяха анонсирани резултатите в разходната част на бюджета на НЗОК и натрупването на възможен излишък от 250 млн. лв. до 450 млн. лв. в зависимост от извършените дейности до края на годината. Тази информация беше причина и основа за преговори за подписване на анекс към Националния рамков договор и увеличаване на цените на клинични пътеки в рамките на 2022 г. и евентуално през 2023 г.

БЛС иска оставката на управителя на НЗОК

БЛС се оттегли от тези преговори поради несъгласие с финансовите параметри при заплащането на дейностите. Надзорният съвет на НЗОК аргументира позицията си с недостиг на средства. Това е логично следствие от липсата на внесен в парламента законопроект за бюджета на НЗОК за 2023 г. Искането за удължаване на действието на Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г. на практика замразява преговорния процес за новите рамкови договори в здравеопазването за 2023-2025 г. То е бягство от отговорност и противоречи на Закона за здравното осигуряване.

Конфликтът между БЛС и НЗОК излага на риск сигурността на здравноосигурителната система. Настояваме ръководството на Министерството на здравеопазването и НЗОК да поемат отговорност и да осигурят необходимите условия за постигане на съгласие и успешен изход на преговорите с всички медицински съсловия. В противен случай назрява напрежение не само при лекарите, но също при денталните лекари и магистър-фармацевтите.

Средства за това има - те са в излишъка на НЗОК. Нека този излишък бъде разпределен, за да се подсигури нормалната работа на системата на здравеопазването.

Последвайте канала на

Владимир Василев
425 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.10 | 15:55

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини