Валери Симеонов за състоянието на границата с Турция: От 1,5 години не се поддържа

  • 10 ноември 2022 13:07

  • 1472
  • 3
Валери Симеонов за състоянието на границата с Турция:  От 1,5 години не се поддържа
© bulphoto (архив)

Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 коментира състоянието на оградата по границата с Турция и убийството на граничния полицай от Елхово. Той е категоричен, че съоръжението е много добре проектирано, но от 1,5 години не се поддържа. Това каза той пред Радио Пловдив.

"Оградата си вършеше работата перфектно до април 2021-ва година и бежанският поток е бил нулев", каза той. Според него за "пълното занемаряване на съоръжението" отговорност носят премиери и министри, управлявали след април миналата година, както и президентът.

Сред отговорните длъжностни лица той посочи и областните управители в служебните правителства и в кабинета "Петков", в чийто задължение е било да поддържат съоръжението.

По думите на Симеонов областните управители "не знаеха къде се намира оградата".

Демерджиев се разплака в парламента, а депутати си спретнаха голям скандал

Той изрично посочи и ръководствата на МВР и Гранична полиция. По думите му в МВР има случайни хора, които не са виждали оградата и не знаят къде се намира тя.

Бившият вицепремиер смята, че ако съоръжението се поддържа и на него има работещи камери и термо датчици не е нужно да има голямо струпване на гранични войски. Но, ако съоръжението не се поддържа, тогава присъствието на повече хора е наложително, посочи той.

"Камери и термо датчици има, но не работят, защото в МВР има случайни хора", подчерта той. Той отхвърли обясненията на ръководството на МВР, че няма камери, защото обществената поръчка се бави.

За подобни съоръжения обществени поръчки не се обявяват, смята бившият вицепремиер. Той отхвърли и твърдението на управляващите, че мигрантският натиск върху страната е най- големият.

"По- голям поток от 2015-та година няма, в момента лъжат, че е най- големият поток. Сегашният е в пъти по- малък", каза Симеонов. Той смята, че в момента цялата структура на Гранична полиция е разбита от катастрофални смени и нелепи решения.

Това, което трябва да се направи, е втори ред на оградата, какъвто е бил първоначалният проект.

Според бившия вицепремиер на границата трябва да бъдат изпратени Специалните сили, защото са най- добре подготвени и оборудвани.

Според Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 стрелбата срещу граничния патрул е от българска, а не от турска територия, защото оградата е поставена по- навътре от границата.

Той твърди, че на полицаите им е забранено да използват оръжие или друга сила срещу мигрантите, както и да връщат бежанците, както и че президентът е наредил да не се възпрепятства потокът.

Тези икономически имигранти преминават със съдействието на гранични полицаи. Затова загинаха и двамата полицаи в Бургас, блъснати от автобус по- рано", заяви лидерът на НФСБНФСБНационален фронт за спасение на България (НФСБ) е българска националистическа политическа партия,.

"Случаят с простреляния полицай е по- дълбок – или е платено, за да бъде прокарана групата, или е сменен нарядът с други хора. Ще излезе нещо по- сериозно. Управлението е пълно със случайни хора", добави той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1472 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
о да

2022.11.11 | 01:43

2
ПРЕЗИДЕНТА Е ВИНОВЕН ЗА СЕГАШНОТО СЪСТОЯНИЕ НА. ЧЕРВЕНАТА ДЪРЖАВА !!!?
правилен

2022.11.11 | 01:45

3
ВЯРНО Е-КРАДЕВ Е ВИНОВЕН БЪЛГАРИ ГЛУПАЦИ!
PaulaFox

2022.11.10 | 15:55

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини