БСП-София иска изслушване на Фандъкова за проблемите на "Топлофикация - София"

  • 10 ноември 2022 12:15

  • 260
  • 1
БСП-София иска изслушване на Фандъкова за проблемите на "Топлофикация - София"
© Булфото (архив)

Общинските съветници от групата на "БСП за България" в СОС поискаха изслушване на кмета Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и на изпълнителния директор на "Топлофикация - София" Александър Александров по проблемите на общинското дружество и готовността му за началото на отоплителния сезон. Това стана чрез официална декларация, представена от председателя на БСП - София и на групата на социалистите Иван Таков в началото на сесията днес.

Съветниците от БСП настояват изслушването да бъде в началото на следващото заседание на СОС, което е планирано за 24 ноември.

"На прага сме на новия отоплителен сезон, а през последния месец темата за "Топлофикация - София" беше заметена под килима. Новината от средата на септември за осигуряването на газови доставки до края на 2023 година и евентуалното прихващане на част от задълженията към "Булгаргаз" сякаш успокоиха управляващите в Столична община. А проблемите на общинското дружество с дълговете се задълбочават", посочи Иван Таков.

Той добави, че има писмо, изпратено от "Булгаргаз", в което ръководството на държавното дружество настоява за конкретен ангажимент от страна на "Топлофикация - София" и Столична община за ритмичност в погасяването на натрупаните до момента дългове.

"В това писмо е изразено и сериозно притеснение, че "Топлофикация - София" не покрива задълженията си и продължава да трупа дългове, които блокират работата и на "Булгаргаз". Към този момент натрупаните задължения само към това дружество са стигнали 520 милиона лева. А сумата, необходима на "Топлофикация - София" за газ през предстоящия отоплителен сезон се очаква да бъде около 900 милиона лева, коментира Иван Таков. 

Фандъкова: Очаквам държавата да компенсира „Топлофикация София“

Общинските съветници от групата на БСП настояха на следващата сесия на СОС кметът Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Александър Александров да представят информация за задълженията на дружеството и предложения за решение на проблема с тях.

"Осигуряването на газ до края на 2023 година по никакъв начин не означава, че проблемът е отстранен, при положение че дружеството на практика се намира във финансов колапс и не може да си плати количествата газ, които са му необходими. Настояваме също да бъдем информирани за това на какъв етап в момента е процедурата по избор на стратегически инвеститор, която е във връзка с плана за модернизация, одобрен и приет от СОС. Също така държим да бъдем информирани за това каква е готовността за гарантиране на нормалното и безаварийно топлофикационно обслужване на гражданите на София, както и за изпълнението на ремонтната програма на дружеството за есенно-зимния период. Настояваме да чуем и какви са гаранциите, че софиянци няма да останат на студено тази зима. Темата за състоянието на "Топлофикация - София" е с огромна важност не само за нашия град, но и за държавата. Общинското дружество има много сериозна социална функция и е от изключително значение за енергийната система на България. Затова ръководството на Столична община и на дружеството дължат тези отговори на гражданите", допълни Иван Таков.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
260 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.10 | 15:58

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини