Демерджиев за инцидента в Елхово: Не може такова грозно криминално деяние да бъде повод за спекулации

  • 10 ноември 2022 10:05

  • 1550
  • 3
© bulphoto (архив)

"Този акт не беше случаен, бяхме оценили риска от завишения мигрантски поток. Смятам, че тенденцията обаче ще бъде към увеличаване на този поток и започнахме да вземаме бързи мерки с цел да се справим с този проблем. Щатът на гранична полиция е намален наполовина, много по-рано е трябвало да бъде отчетен този проблем".

Това заяви от трибуната на Народното събрание служебният вътрешен министър Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г..

Служебният министър на вътрешните работи допълни, че не може проблемите, натрупани в "Гранична полиция" от 10 години, да се прехвърлят върху сегашното ръководство на МВР. 

Това включва намаляването на щата, изграждането на бутафорно защитно съоръжение и проблемите с оборудването на полицаите.

Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, обърна внимание, че от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е не поискали това изслушване, за да му искат оставката. "Вярваме, че има смисъл да навлезем малко по-сериозно по отношение на проблемите, свързани с охраната на българската граница. При предишното ръководство на МВР беше извършена реформа в "Гранична полиция". Той даде пример с закриването на районното управление в Болярово.  Вигенин изрази притеснение, че последните инциденти може да хвърлят сянка върху присъединяването ни към Шенген. 

"Проблемът, който поставяте, е изключително сериозен, но осъзнавайки неговата сериозност, от ден първи, първото нещо, което направих, е да посетя границата и то точно в района на Елхово. Ние бяхме оценили риска от завишения мигрантски поток. Ние много добре осъзнаваме, че този поток няма да намалява", отговори Демерждиев.

Той постави като проблем намаления щат на "Гранична полиция".  За последните десет години щатът на "Гранична полиция" е намален с 1300 човека. Това води до извънреден труд, полаган от други структури на МВР", каза той и уточни, че проблемът е, че те не познават терена. 

Министърът обърна внимание и на липсата на автомобили и обяви, че са стартирали обществени поръчки за нови. 

Съдът в Одрин освободи единия от обвинените за стрелбата край Елхово

"Пътищата, които обслужваха приграничната 30 км зона, бяха в ужасно състояние. Това водеше до непрестанни аварии в автомобилите. Това наложи на свой ред да мобилизираме сили и да поддържаме работилница на място в Елхово. Предприехме още едно действие в тази посока. Предприехме радикален ремонт на тези пътища. За целта беше обявено частично бедствено положение", каза Демерждиев.

С декларация на ГЕРБ по случай 10 ноември започна заседанието на НС

Той добави, че със силите на Югоизточното горско предприятие, са ремонтирани вече пътища.  Според него друго, което се е набило на очи, е липсата на техническо обезпечаване. "Предприехме незабавни действия с наличния ресурс. Поискахме помощ от ЕК и такава ни е отпусната в спешен порядък . Помощта е в насока да се осигури текуща поддръжка на автомобилна техника за 2.5 млн. евро, осигуряване текуща поддръжа на останалата техника, която служи като сензори 2 млн. евро. Сумите е постъпят в началото на идната година", посочи Демерджиев. Той отбеляза и включването на дронове в охраната на границата.  "Българската граница изглежда много по-добре от момента, в който я намерих", подчерта министърът.

"Предотвратените опити за проникване на нашата граница до 9 ноември са 143 хил. 477 лица. За цялата 2021 г. са 40 хил. лица.  При целия този огромен натиск, българската гранична полиция се справя много добре с него. За съжаление нашите гранични полицаи пазят и плащат с телата си цената това, че границата не е добре технически обезпечена. Предприели сме всички мерки така, че това да се случи. Техниката да им помага и да ги пази, а не да стават мишени и прегради", добави още министърът. 

"Аз имах тежката задача да се срещна с родителите на загиналия наш служител и ако те бяха поискали оставката ми, днес щях да съм я депозирал". 

След поклонението Демерджиев разкри още подробности за случая и коментира поисканата му оставка

За мен е чест фактът, че те поискаха той да бъде погребан с парадна униформа, допълни Демерджиев и определи инцидента като „една огромна трагедия“. 

На въпрос относно борбата с трафика с нелегалната миграция, Демерджиев посочи, че тя може да бъде провеждана по два начина. След трагичния инцидент в Бургас проведохме над 200 полицейски акции, образувани са над 100 производства само там в региона, посочи Демерджиев. По думите му са разбити десетки такива групи и са задържани близо 100 лица, участващи в такива групи. 

Ние разклатихме мрежата на този нелегален трафик в България изключително сериозно, посочи Демерджиев. Според него за максимална ефективност е необходимо такива действия да се проведат и на територията на съседни държави.

Ето какво е показала аутопсията на убития граничен полицай Петър Бъчваров

Демерджиев отбеляза нуждата от законодателни изменения. Оказа се, че този трафик е доста леко наказуем, което доведе до това множество лица от цяла Европа да се включват и да участват в този трафик, допълни министърът. 

При над 3000 производства за трафик, малко над 100 от тях има ефективни присъди, заяви Демерджиев. Ние трябва да предложим законодателно решение чрез повишаване на наказанията за този ред деяния и криминализиране на този род деяния, което не е направено, каза още министърът. Той уточни, че са създали работна група в МВР и вярва, че ще могат да внесат законопроект. Силно се надявам, че този законопроект ще бъде разгледан приоритетно от Народното събрание, както щатните бройки, добави Демерджиев.

По повод на инцидента в Елхово, министърът каза, че не може едно такова грозно криминално деяние да бъде повод за спекулации. Дадох отчет какви действия съм извършил, но е трябвало много назад във времето да бъдат извършени множество такива, каза Демерджиев и настоя да бъде обезпечена жизнеспособна гранична полиция с необходимия щат.

По думите му това ще стане, когато се отпусне необходимия ресурс от Народното събрание.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1550 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.10 | 16:05

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

2022.11.10 | 11:13

2
А защо при Борисов нямаше натиск от имигранти и оградата беше добра?кой намали състава на гранична полиция?кой подменя ръководството в управлението?? За два месеца 3 жертви.кой е виновен?оградата ли?виновно е ръководството на държавата начело с Радев. Оставка.

2022.11.10 | 10:18

1
Нищо не казвате кой ще отговаря за винкело-тиквения плет, дето отидоха за него по 2 милиона на километър.

Добави коментар

Водещи новини