Енергийният министър: В момента купуваме газ наполовина на борсовата цена

  • 09 ноември 2022 14:27

  • 454
  • 2
Енергийният министър: В момента купуваме газ наполовина на борсовата цена
© bulphoto

Към днешна дата доставките на газ до края на годината са обезпечени на конкурентни цени и криза в този сектор не се очаква. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на изслушване в парламента относно доставките на газ за България от 27 април 2022 г. досега.

По думите му към края на ноември ще има информация относно доставките на втечнен газ за 2023 г., като паралелно с това се водят интензивни преговори с гръцки, турски и италиански контрагенти за осигуряване на слотове.

Министър Христов изтъкна, че благодарение на своевременните мерки на новото ръководство на "Булгаргаз" цените са "овладени" и за ноември те са значително по-ниски от тези, които бяха за септември. Освен това те са по-ниски и от борсовите цени. Той посочи, че през месеците от април до август доставките на втечнен газ се движат идентично с борсовите цени. В момента "Булгаргаз" купува газ от същите компании при приблизително същата криза на доставките, но на цена, която е с отстъпка над 60 евро за мегаватчас. "В момента купуваме газ наполовина на борсовата цена", изтъкна Росен Христов.

Росен Христов: Очакваме окончателните детайли по споразумението за внос на втечнен газ от Египет за България

Търговете, които са организирани от "Булгаргаз" с прозрачните процедури и с ясно обявените критерии за оценка, са върнали на "масата на преговорите" компаниите с възможности и добра репутация. Благодарение на тази конкуренция, която се създаде, се получават тези големи отстъпки, добави служебният министър на енергетиката.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
454 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.09 | 21:03

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Емѝ...

2022.11.09 | 14:35

1
Да напомним още веднъж, че работата за това я свърши не тая кypва на газпром, а предишния, редовен кабинет.

Добави коментар

Водещи новини