Парламентът свали тавана на компенсациите за ток за бизнеса

  • 08 ноември 2022 17:56

  • 2250
  • 2
Парламентът свали тавана на компенсациите за ток за бизнеса
© Булфото, архив

Народното събрание свали тавана на компенсациите за електроенергията за бизнеса от 250 на 200 лева за мегаватчас през следващата година. По-ниският таван ще важи и за големите фирми на високо напрежение, но само ако са извършили инвестиции в енергийна ефективност и възобновяеми източници, съобщи БНР.

Разликата до пазарната цена ще се покрива от свръхпечалбите на всички държавни и частни дружества, които са производители на ток.

Средствата по плащане на компенсациите по програмата за предоставяне им, се набират във Фонд "Сигурност" на електроенергийната система, като вноските се определят от Министерски съвет в срок до 10 дни в изпълнение и при условията по еврорегламента за спешна намеса за справяне с високите цени на енергия. Това реши парламентът със 186 гласа "за".

Битовите крайни клиенти на електроенергия остават на регулирания пазар на електроенергия до 31 декември 2025 г.

Всички условия по решението, внесено от ГЕРБ-СДС, не подкрепиха единствено от "Български възход".

Водещият вносител и председател на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ обясни: "Във фонда ще внасят всички производители на електроенергия без да ги делим на държавни и частни, възлагаме на Министерски съвет да приложат регламента по начин, по който те намерят за добре и гарантираме, че през цялата 2023 година бизнесът ще получи компенсации и то дори по-високи от компенсациите, които съществуват към момента".

Мнозинството подкрепи предложението на "Демократична България" компенсацията от 200 лева да получават небитови крайни клиенти  ниско и средно напрежение за мегаватчас: „ А за най-големите фирми, които са на високо напрежение и са може би няколкостотин на брой, таванът е 250 лева, но ако са извършили инвестиции в енергийна ефективност и възобновяеми източници, той също бива намален на 200 лв. точно това е стимула, който бих искал да дадем“,  посочи депутатът Владислав Панев.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2250 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.08 | 19:45

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Кремълският Чикатило

2022.11.08 | 19:31

1
❤️Здравейте) Казвам се Вова, на 72 години съм, но се пиша на 70) Гей секс модел 40+) Обичам да събирам руZките земи) Моля, оценете усилията ми за световен мир на ➤ kremlin.ru

Добави коментар

Водещи новини