Депутатите приеха предложение за кворума при гласуванията

  • 08 ноември 2022 14:42

  • 533
  • 1
Депутатите приеха предложение за кворума при гласуванията
© Булфото

Под "присъстващи" при явно гласуване ще се разбира броят на народните представители, които са регистрирани при последната проверка на кворума преди гласуването. Това единодушно подкрепиха депутатите при окончателните текстове в правилника, по който ще работи новият 48-ми парламент.

Предложението бе подкрепено от единодушно от 200 народни представители въпреки оспорването на ДПС, които настояха в правилника да се запише само текста, че под присъстващи при тайно и явно гласуване да се разбира участвалите в гласуването депутати.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се позова на чл. 81, ал. 1 и 2 от Конституцията, което на практика означава, че всички актове се приемат с минимум 121 гласа "за".

"При 120 гласували, дори и всички да са гласували "за", решението не би трябвало да е прието", посочи той.

Извънредно заседание на Народното събрание

Зам.-председателят на НС от БСП Кристиан Вигенин защити предложението на левицата, свързано с регистрирани при последната преди гласуването проверка на кворума. 

Вигенин се позова на тълкувание, че народният представител може, освен да гласува, но и да не участва в гласуването, въпреки че присъства: "Защото това означава, че се приема, че са регистрирани поне 121 народни представители и от тях дори само 61 да гласуват "за", всички останали да не участват в гласуването, при тази дефиниция, която даваме се приема, че решението може да бъде взето".

Мнозинството не възприе искането на "Възраждане" кворумът да бъде проверяван неведнъж по искане на председателя и ПГ в рамките на едно заседание, а три пъти, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
533 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.08 | 19:52

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини