Ген. Попов: Службите за разузнаване и сигурност у нас трябва да бъдат подсилени

  • 07 ноември 2022 09:44

  • 409
  • 2
Ген. Попов: Службите за разузнаване и сигурност у нас трябва да бъдат подсилени
© БНТ

Службите за разузнаване у нас и ДАНС трябва да бъдат засилени и ресурсно подсигурени и да им бъдат поставени правилните задачи. Това заяви в "Денят започва" ген. Константин Попов, бивш началник на отбраната и бивш народен представител от ГЕРБ.

Той оцени положително решението на Народното събрание България да предостави военна помощ на Украйна.

"Това решение беше взето с конституционно мнозинство и силата му е, че трябва да свържем думите с дела. Ние имаме своя ангажимент да помогнем на жертвата, а не на агресора. Това е основният политически момент. А това какво оръжие и кога ще предоставим, е отделен въпрос и тук има много политически спекулации. Тежката техника, която евентуално ще предоставим трябва да отговаря на три условия - украинците да я искат, да е технически изправна и да не засяга основни отбранителни способности на Българската армия. Затова Министерство на отбраната има време да вземе решение, да се обсъжда в комисията по отбрана и в рамките на месец да вземе решение", коментира той.

Ген. Попов призова да не се гледа на решението за предоставяне на оръжие на Украйна като на търговска сделка.

Ген. Константин Попов: Има възможности за предоставяне на оръжия за Украйна

"Ние не сме търговци, а е ключов моралният мотив да застанем на страната на справедливостта. Трябва да сме съпричастни с това и това дава силата на това решение", допълни той.

Попов изтъкна, че страната ни е член на отбранителен съюз (НАТО) и в този контекст няма как да заема неутрална позиция. Според него тезата за неутралитета се използва за вътрешнополитически цели.

"Ние не сме в неутрална държава, а в отбранителен съюз. За да си неутрален няма как и другите да те считат за такъв. Не може да си неутрален в ситуация, от която страда целият свят. Тази неутралност пречи на правилните решения и на това какво трябва да правиш и в икономика, и в сферата на отбранителните способности. Ако се поддадем на страха, внушаван от Русия ще загубим чувството си за справедливост и ценностната си система. ", заяви той.

Константин Попов прогнозира, че скоро няма да бъде постигнат мир между Русия и Украйна.

Според него въпреки трудностите в отношенията между Швеция и Турция, Швеция и Финландия скоро ще станат членки на НАТО.

"Швеция и Финландия искат да са част от отбранителния съюз, защото виждат, че тази война, ако бъде спечелена от Путин, може да отвори кутията на Пандора. Оптимист съм за приемането им макар и трудно, и с доста преговори и совалки, смятам, че Швеция и Финландия ще станат членки на НАТО", каза той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
409 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.07 | 11:38

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
СМЪРТ НА БЪЛГАРИЯ!

2022.11.07 | 10:30

1
С М Ъ Р Т НА БЪЛГАРИТЕ!

Добави коментар

Водещи новини