Йотова: Европа свършва там, където започват да се нарушават човешките права

  • 06 ноември 2022 19:57

  • 1106
  • 12
Йотова: Европа свършва там, където започват да се нарушават човешките права
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

„Истинският старт на преговорния процес за Република Северна Македония ще бъде даден, когато българите бъдат записани като държавотворен народ в конституцията на страната. Докато това условие не е изпълнено, на практика не може да има крачка напред”, каза в интервю за телевизия Алсат вицепрезидентът на България Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

Тя допълни, че България очаква от Северна Македония ускоряване на този процес, както и на работата на съвместната историческа комисия. Българският вицепрезидент подчерта, че според нея вече има добър контакт между двете страни в тази комисия и изрази надежда един ден всички недоразумения по отношение на историята да бъдат изгладени. „Ние тук на Балканите имаме общо бъдеще и това е нашето европейско бъдеще, а всичко останало може и трябва да бъде разрешено”, посочи Йотова.

На въпрос, свързан с културните клубове в България и Северна Македония, които и в двете държави бяха приети като провокация, което от своя страна подхранва език на омразата, Йотова уточни, че предпочита да коментира този въпрос „само когато става дума за ниво институции на двете държави”. Тя поздрави политиците в Северна Македония, които осъдиха и палежа на културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля, и посегателствата срещу всички други културни клубове, и изрази надежда скоро виновните да бъдат наказани.

„За клуба в Благоевград вашите власти казаха, че това е частна инициатива и това ни стига. Стига да не се подклажда омраза и нова конфронтация между двата народа и спазвайте всички закони и правила. Това, че някои хора са решили да отворят собствен клуб, за да развиват своята дейност и ако този клуб служи за добрите отношения между двете страни, това може само да ни радва. Но, за съжаление, случаите на поругаване на светини, на паметници отново зачестиха тук, в Република Северна Македония. За нас е много важно, след „френското предложение” и подписания протокол, да бъде ясно, че Договорът за добросъседство между двете страни вече не е само договор между две държави. Той е част от европейското законодателство и за това дали се изпълнява или не наблюдаваме не само ние в България, но и колегите от Европейската комисия, от европейските институции. Така че процесът на присъединяване на Република Северна Македония до голяма степен зависи от изпълнението на протокола и договора”, посочи Йотова.

Като вътрешнополитически въпроси за Република Северна Македония -„суверенна държава и суверенни институции, които сами трябва да решават тези вътрешни проблеми”, определи вицепрезидентът твърденията на опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ и Левица, които заявиха, че не биха гласували промени в конституцията за вписване на българите в преамбюла й. 

„Не мога да давам предписания нито на опозицията, нито на управляващите. Като държава-членка на Европейския съюз от петнадесет години, ние извървяхме много труден път в нашия преговорен процес и сме готови да помогнем на нашите колеги от Република Северна Македония във всеки момент, когато имат затруднения. Когато се изпълнят условията, поставени от Европа, за нас това е сериозна стъпка по пътя към присъединяването, но трябва да е много ясно – там, където започват да се нарушават човешките права, там свършва Европа”, каза Йотова, припомняйки, че именно България, по време на председателството й на Европейския съюз, е поставила бъдещето на Западните Балкани като основна тема.

Вицепрезидентът на българското военно гробище край Битоля: Човешки ръце се опитват да заличат паметта, но ние помним падналите за българския идеал

„Пак ще кажа, нашето дълбоко убеждение е, че всички страни от Западните Балкани един ден трябва да бъдат в европейското семейство. Знаете ли колко проблеми между нас ще отпаднат? Няма да има граници, ще има свободно движение на хора, които ще могат да избират къде да работят според професията си. Връзките ще са още по-тесни и тогава, съвсем естествено, особено следващите поколения, ще знаят, че когато живеят в мир и разбирателство е добре за всички. България повдигна и върна темата Западни Балкани в европейската политика, това е нашето желание. В същото време имаме едно условие и то е, че ако вървите към ЕС, трябва да изпълните всички критерии, както всички държави. Пожелавам на колегите политици от всички политически партии в Република Северна Македония, от всички институции - много работа и много кураж, за да бъдат изпълнени тези условия, защото не е лесно, но заедно можем да преодолеем тези трудности и един ден вашата страна ще бъде, защо не, 28-ата страна-членка на Европейския съюз”, посочи Йотова, цитирана от БТА.

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , беше в Северна Македония на Архангелова задушница, където заедно с българска делегация отдаде почит на военното гробище в село Цапари, където са погребани  214 български воини. Преди това тя участва в откриването на изложба за 125 години от съществуването на консулската служба на България в Битоля. Това е най-старото българско консулство. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1106 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Гост

2022.11.07 | 08:18

12
Европа свършва на нашата граница, след нея започват корупция, измами и беззаконие
Червенокоска

2022.11.07 | 08:10

11
Като по-млада ставаше яко за изпълнения , макар че и сега бих и сцепил дъртия задник .
Ти свърши!

2022.11.06 | 21:38

4
Ти свърши, червенушке, кремълска слугиня и слугиня на селяндурина от Славяново! Ти свърши когато падна на колене пред онзи изрод, КГБ-ист, маскиран като поп и пръв защитник на зверствата на кремълското чудовище! ти свърши още тогава, така че, свършена си ти ма, Йотовата червенокоске!
Интересно

2022.11.07 | 04:51

10
Защо , троловете викат на соросоидните гадове, комунисти и кремълски слуги?
Ннй

2022.11.06 | 21:56

5
Отивай в руските окопи за свирки

2022.11.06 | 20:51

1
ЧЕРВЕН БОКЛУК

2022.11.07 | 04:49

9
СОРОСОИДНА БАБИЧКА
Коко

2022.11.06 | 22:54

7
Значи ние сме извън европа
Sergei Stanishev

2022.11.07 | 00:08

8
Naprotiv pedal, nie sme evropa
PaulaFox

2022.11.06 | 21:58

6
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
бабче, пътуваш по света

2022.11.06 | 21:24

3
ама акъл немаш - европа започва там, където правата на хората свършват

2022.11.06 | 20:59

2
ТАЯ Е ЕДНА КООПЕРАТИВНА КРАВА , КОЯТО ЕДИНСТВЕНО Я ИНТЕРЕСУВА ДА ИМА ФУРАЖ И КАТО СИ ГО ХАПНЕ ДА МОЖЕ ДА СЕ ИЗХОДИ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини