Министерство на енергетиката бави методиката за директни компенсации на домакинствата

  • 06 ноември 2022 10:30

  • 568
  • 5
Министерство на енергетиката бави методиката за директни компенсации на домакинствата
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

На последното открито заседание на кризисния щаб за ерегетиката, служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския пое ангажимент да бъде разработена методика за преразпределение на свръхприходите отпроизводство на енергия.

Оттогава минаха повече от две седмици без какъвто и да било напредък в тази посока. Институтът за развитие и управление на ресурсите (ИРУР) отново напомня, че от 1 декември2022 г. влиза в сила Регламент 2022/1854 на Съвета на ЕС, осигуряващ настраните-членки всеобхватни и подробно разписани механизми за събиране на свръхприходите на частните и държавните енергопроизводители.

Основните цели на Регламента са подпомагане на крайните потребители да се справят с негативните ефекти от енергийната криза, която предизвика рекордна за ЕС инфлация. ИРУР настоява за директно парично субсидиране на гражданите. Нещо, което вече се прилага в множество европейски държави като Германия, Италия, Гърция.

Въвеждането на методика за директни плащания към крайния потребител е прилагане на европейския механизъм на здравия разум за справяне с кризата. Инфлацията в България вече е близо 20%, което е два пъти повече от европейската. Действащите компенсации на бизнеса реално не стимулират никой да пести енергия, което е другата основна цел на Регламента. В същото време обаче парламентарната комисия по енергетика прие на първо чете вместо 250 лв. бизнесът вече да плаща 200 за /МВтч., а разликата до пазарната цена да продължи да се поема от държавата. До сега са изплатени над 10 млрд. лв., а за 2023 г. тази сума може да достигне 16 млрд. лв.

Въпреки това цените на стоките и услугите не спират да растат.

Сиренето например поскъпна с близо 55%. Затова трябва да се разработят нови финансови критерии за получаване субсидии за промишления ток, тъй като действащите в момента засилват спекулативното поведение на бизнеса и не го подтикват да въвежда енергоспестяващи технологии. ИРУР счита, че в най-кратки срокове служебното правителство трябва да разработи механизми, чрез които да се преразпределят средствата от свръхприходите и да достигнат до крайния потребител. Евтиният ток за бита не е достатъчна мярка за подпомагане на домакинствата, които и вмомента, през държавния бюджет, изплащат компенсациите на бизнеса. Потребителската кошница поскъпна с
400 лв., а личната инфлация на всеки е различна. За някои граждани тя надхвърля 40%.

Министерство на енергетиката предложи законопроект, който е единствено с фокус как да се събират тези свръхприходи. Той не съдържа нищо по отношение на подпомагане на малкия и средния бизнес, което пък е третата цел на Регламента, нито има стимули за енергийна ефективност и начини за преразпределение на събраните средства.

Министрите на енергетиката и на икономиката посетиха терминала за втечнен газ Ревитуса

Трябва да се има предвид, в този си вид законопроектът не е координиран с Регламента и ще доведе до допълнителни изкривявания на пазара. Друг негативен аспект в него е идеята събраните от свръхприходите средства да бъдат преразпределени през Фонда за сигурност на енергийната система, чиято основна дейност обаче не е да раздава пари. В Закона заенергетиката ясно са разписани функциите на фонда, който разполага с прекалено малка администрация (около 20 служители) за да се справи преразпределението на тези огромни приходи.

Припомняме, че Регламентът, който подробно засяга всеки един аспект и съдържа разработени начини за събиране на средствата, е с директно приложение. Тоест няма нужда от нови закони, които само ще създадат допълнителен хаос и напрежение на пазара и сред потребителите. От българските власти се очаква единствено да разработят механизъм за целево преразпределяне на събраните средства пряко по банковите сметки надомакинствата.Това може да стане през националните системи НАП и НОИ.    

Последвайте канала на

Росица Валентинова
568 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Емѝ...

2022.11.06 | 11:48

4
този е толкова некадърен, че дори крадецът на никове от номер 1, който не желае България да има силна и добре въоръжена армия, не смее открито да се изкаже в подкрепа.
Емй...

2022.11.06 | 11:58

5
Вместо да се ибеш, като трол по сайтовете си намери работа и помагай да изгоним враговете който са ни окупирали 33 години.
PaulaFox

2022.11.06 | 11:44

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.06 | 11:02

2
Методиката за компенсиране показва, че 3 милиарда лева ще дадат на цигани, които просто не плащат данъци. ЕС ни натиска, а ние се разсейваме.Те не плащат данъци и не обявяват доходи.
Еми...

2022.11.06 | 10:40

1
Кой го, бръсне местното население. Важното е парите на данъкоплатците да се дават за военни нужди на америката.

Добави коментар

Водещи новини