Бивш министър на отбраната: България има достатъчно оръжие, което да предостави на Украйна

  • 04 ноември 2022 08:38

  • 1854
  • 13
Бивш министър на отбраната: България има достатъчно оръжие, което да предостави на Украйна
© БНТ

70% от народните представители гласуваха за военна помощ, а виждаме, че 70% от гражданите са против.  Това означава, че депутатите не умеят да провеждат стратегическа комуникация. Това каза бившият министър на отбраната Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Руската пропаганда и дезинформация са много силни в България. Нашите служби и СЕМ се провалят в задачата си да осигурят надеждна информация. 40 страни предоставят помощ за Украйна и там хората са съгласни, каза още той. 

В българските складове има достатъчно въоръжение, което ние поддържаме в изправност и готовност. Трябва да е ясно къде е и какво е състоянието на въоръжението ни. Моята информация е, че министър Зарков е изпратил в Министерски съвет списък с какво можем да предоставим на Украйна, добави бившият министър на отбраната. 

По думите му България е трябвало да вземе решение дали да се отърве от съветските оръжия още преди 8 години. 

Ако бяхме започнали решението за предоставяне на военна помощ за Украйна през март, сега в България щеше да има танкове и бронирани машини. Има начин да бъдат компенсирани дефицитите, които ще се създадат след предоставянето на техника. За получаване на заместваща техника има възможности, но вече 8 месеца България няма посланик в НАТО. Всички тези разговори започват чрез консултациите в НАТО. На трето място по-големият въпрос е до колко наличната ни техника може да да бъде изпратена на бойното поле. Когато се взе решението за предоставяне на военна помощ, България  увеличи шансовете си за модернизиране на техниката си и да за получаване на заместваща. България няма да реши нито един от въпросите си в изолация и коленичейки пред Кремъл, посочи Шаламанов. 

След 4 часа дебати депутатите решиха: Даваме оръжие на Украйна

Голяма част от хората отъждествяват въпроса с даването на оръжия като "за" и "против" войната. Всички искаме мир. Въпросът е - как стигаме до него? Ако не се даде помощ на Украйна, това означава да отворим път на руската агресия. Ако Русия спре бойните действие - това е примирие. Въпросът е както морален, така и военно-технически. Това коментира Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен, бивш министър на отбраната. 

Първият въпрос е имали какво да дадем – да, имаме. Второ, можем ли да дадем оръжие  – да, можем да дадем. Третият въпрос – можем ли дадем оръжие без да увеличаваме дефицита на страната ни. След консултации със западни съюзници ще разберем дали можем да заместим или да започнем процедури за закупуване на нови. Скептичен съм от резултата на тези разговори. Опциите, при които ще получим нещо безвъзмездно, като Гърция и Германия, са  изчерпали своите възможности, отбеляза Ангелов. 

България е сред най-големите непреки износители на въоръжение и техника, на стойност повече от 2 млрд. евро. Ние така или иначе помагаме на Украйна. България е част от решенията, които се вземат в НАТО и ЕС.  Част е от решенията, които се взимат за предоставяне на финансова помощ,. Затова няма основание посланието, че България е неутрална страна, каза още бившият отбранителен министър.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1854 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2022.11.08 | 00:17

13
Слава на Русия!
PaulaFox

2022.11.04 | 11:17

12
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.04 | 10:54

11
Махайте ги тези мижитурки ,че не мога да ги гледам.
юлиян

2022.11.04 | 10:15

10
Това показва не,че е лоша ''комуникативността'',а това,че депутатите не са ''народни'' представители.Щом 70 процента от народът не иска,значи ''уж неговите'' представители са задължени да се съобразят с народната воля.Тук обаче се получава точно обратното.''Народните'' представители изобщо не ги интересува какво иска народа.Интересуват ги само техните лични и корпоративни интереси.Интересува ги как по-сервилно да ''полегнат''пред ''Големия брат'' от запад.Оказва се,че ''народните''избранници съвсем не са народни.Сега вие късогледи избиратели разбрахте ли,че сте направили напълно погрешен избор,гласувайки за ГЕРБ,Продължаваме Промяната и другите гласували изпращането на оръжие за Украйна,де факто за въвличането на България във военния конфликт.Сега разбрахте ли за какво послужиха вашите гласове.ЧЕСТИТА ВОЙНА КЪСОГЛЕДИ ''МИСЛИТЕЛИ''.
Емѝ...

2022.11.04 | 10:07

9
Предлагам шимейл и кросдрес услуги на платежоспособни господа. Пасивен съм.

2022.11.04 | 10:00

8
шаламанов и свикнал да бъде на колене. това е обичайната му поза. дашен е.

2022.11.04 | 09:14

7
Ш а м а р и т е на великия Ш А М И за нарушаване на ЗЗКИ - числеността на БА?

2022.11.04 | 09:14

6
Ш а м а р и т е на великия Ш А М И за нарушаване на ЗЗКИ - числеността на БА?
TTкр

2022.11.04 | 09:06

5
Засега, винаги само се разоръжаваме с празни обещания за обновяване , които никога не са се изпълнили. Колкото заменихме с нещо модерно Скъдовете. Това е предателство. Нинова добре си продаваше на Украйна. Можеше и на Русия да продаде. Държавата печелеше.
Груева

2022.11.04 | 09:05

4
Не ви ли е срам?Занимавате се с глупости ,а не решавате нашите проблеми.Гъзолизци на Америка.

Добави коментар

Водещи новини