Депутатите ще решават дали да предоставим военна помощ за Украйна

  • 03 ноември 2022 07:46

  • 1102
  • 16
Депутатите ще решават дали да предоставим военна помощ за Украйна
© Булфото (архив)

Първа точка на пленарното заседание днес са два проекта на решение - за укрепване на отбранителните способности на България, и оказване на военна подкрепа на Украйна, предложен от ПГ на "Демократична България" (ДБ), и проект на решение за възлагане на Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Република Украйна - с вносители Десислава Атанасова и група народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13314

Проектът на ДБ предвижда в съответствие с гласуваните общи политики и процедури на ЕС и НАТО, Министерският съвет (МС) в 14-дневен срок да подготви пакет от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване (въоръжение, боеприпаси, техника) в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация от Народното събрание (НС) веднага след подписването му. 

Комисиите по външна политика и отбрана решиха: Даваме военна помощ на Украйна

На МС се възлага в срок от 30 дни да внесе в НС всеобхватна програма за превъоръжаване на Българската армия, като се отчита предоставянето на въоръжение за Украйна и се предложат планове за заместваща техника от съюзниците ни.

От ДБ предлагат да бъде създадена и временна комисия в НС от по двама депутати от парламентарна група, която да контролира изпълнението на решението.

ГЕРБ-СДС предвиждат правителството да подготви и внесе проект на решение на парламента за военна и техническа помощ за Украйна, в т.ч. и от наличността с отпаднала необходимост, като принос към международните усилия за подпомагане жертвите на агресията. В срок до един месец от гласуване на решението Министерският съвет трябва да извърши преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ трябва да доведе до укрепване на отбранителните способности на страната ни чрез подмяна със съвременни и съвместими със съюзниците отбранителни системи. Затова правителството ще трябва да проведе и преговори със страните от алианса за предоставяне на заместващ или усилващ капацитет.

МС да подкрепи съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека за нарушаване на Европейската конвенция за правата на човека, е записано още в проекта на ГЕРБ-СДС.

НС ще разгледа проекторешения на ГЕРБ за по-евтин ток

Според приетата програма НС трябва да гласува проект на решение за оставане на битовите крайни клиенти на електроенергия на регулиран пазар, вносители са Делян Добрев и депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС. Както и решение за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1102 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
123

2022.11.03 | 13:47

16
Долу ръцете от С-300,и Точка У.
PaulaFox

2022.11.03 | 13:23

15
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
юлиян

2022.11.03 | 09:21

14
Подкрепям напълно Х .Не може партии избрани с общо по-малко от 30 процента от общия брой на имащите право да гласуват,да решават без референдум действие което е съдбоносно за бъдещето на България.Веднъж вече го направиха по време на Втората световна война и резултатът от това беше ВТОРА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.НЕ МОЖЕ НАЙ-НИСКО ЛЕГИТИМНИЯТ ПАРЛАМЕНТ В ИСТОРИЯТА И ТО НЕ ВСИЧКИ ПАРТИИ ДА ВЗЕМА ТАКИВА СЪДБОНОСНИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ РЕШЕНИЯ.ПРОСТО НЯМАТ МОРАЛНОТО ПРАВО.Решението автоматично ни прави страна във войната.Това ли искате.Забравихте ли;НИКОГА СРЕЩУ РУСИЯ.

2022.11.03 | 09:00

13
Референдум. Каква отговорност носят депутатите за това решение?
Гост

2022.11.03 | 08:46

12
Не е лошо да решите дали има какво да ядат хората и как ще се справят с инфлацията, която вие, политиците направихте, това е по важно от глупостите, за които се събирате и дрънкате, но както винаги, това не е на дневен ред, много скоро ще ви изметат от там и ще си отидете на село, където ви е мястото
Улавия от Новини.бг

2022.11.03 | 08:44

11
нарича Президентът Радев "Зелен чорап" и маже софийските дувари с "Радев мри". ДАНС, спите ли?
Изпрати

2022.11.03 | 08:35

10
Ще им дадем голия си задник мърши.
Филов

2022.11.03 | 08:24

9
да гласуват явно поименно, да се знае за народния съд
Факю тиквооооооо!

2022.11.03 | 08:22

8
Нищо не решават тия марионетки на държавна хранилка. Каквото им спусне САЩ и Брюксел , само изпълняват.
Х

2022.11.03 | 08:21

7
Направете референдум дали хората ще искат да подкрепят военната помощ за Украйна! Или си мислите,че като сте избрани с 35% от гласовете,можете да вземате толкова важни решения.За вас бункери ще има да се скриете,а ние ще мрем.Това ли измислихте,или толкова голяма подлога станахте на Америка,че вече и едно самостоятелно решение неможете да вземете?Вие не мислите за българите и за оцеляването на нацията ни,вие мислите за удовлетворяване на чуждите интереси. Това е вашата политика!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини