Военният министър заяви, че решението за военна помощ за Украйна ще бъде взето след детайлен анализ

  • 02 ноември 2022 16:06

  • 1148
  • 7
Военният министър заяви, че решението за военна помощ за Украйна ще бъде взето след детайлен анализ
© Булфото (архив)

Решението за оказване на военна и техническа подкрепа за Украйна следва да бъде взето след детайлен анализ, смята служебният министър на отбраната Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва. Според него по този начин Народното събрание ще вземе информирано решение. Той добави, че Министерството на отбраната изпълнява стриктно взетото решение от 47-ото Народно събрание за оказване на необходимата помощ на Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13301

Народните представители от парламентарните комисии по отбрана и външна политика обсъждат два проекта на решение за предоставяне на военна и техническа помощ за Украйна.

МО купува самонасочващи се торпеда за новите бойни кораби

Решението за предоставяне на оръжия на Украйна се взема суверенно от всяка страна, след вътрешен анализ, отбеляза служебният министър на външните работи Николай Милков.

Неговата конкретика е съобразена с възможностите на страната, включително с вътрешните нагласи в държавата. В началото на процеса повечето страни бяха неуверени в степента, в която могат да се разпрострат с евентуална помощ. Тези притеснения постепенно бяха преодолявани, коментира той.

По думите му предоставянето на военна помощ остава гореща тема за всички правителства. 

„Възраждане“ е против предоставянето на военна и техническа помощ за Украйна, заяви Ангел Георгиев от парламентарната група на партията по време на дебата. 

Димитър Стоянов: Внасяме предложения за актуализация на бюджета на армията

Атанас Славов от „Демократична България“ призова да не се спекулира с това какво е настроението в обществото и дали мнозинството от българите иска или не да бъде предоставена военна помощ за Украйна. 

Нямаме предварителна оценка какви са нашите възможности да подкрепим Украйна, нямаме и становище на службите. Подобно решение категорично ни превръща в косвена част от конфликта, посочи Кристиан Вигенин от „БСП за България“. Според него президентът Румен Радев също е против решението да бъде предоставена военна помощ за Украйна и добави, че това решение е „прибързана политическа акция“.

Българският народ се е изказал по въпроса, след като е изпратил мнозинство от партии в 48-ото Народно събрание, които искат да вземат решение за оказване на военна помощ на Украйна, заяви Даниел Митов от „ГЕРБ-СДС“. Списъкът от държавите, които помагат на Украйна, е списък с цивилизовани страни. Искам България да е част от този списък, сподели още Митов. 

ДПС ще подкрепи и двата проекта за решение, съобщи Джейхан Ибрямов от парламентарната група на „Движението за права и свободи“. Според него решението за предоставяне на военна помощ за Украйна е закъсняло и е трябвало да бъде взето още от 47-ото Народно събрание.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1148 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Анонимен

2022.11.02 | 19:22

7
ТОВА ГО РЕШАВА ПАРЛАМЕНТА, А НЕ РАДЕВ, ЗА ТОВА СИ СВОБОДЕН ОТ АНАЛИЗИ!

2022.11.02 | 16:44

2
Стига с тази война, 2023 трябва да платим 23 милиарда лева по кредитите, те искат да вземат нови 32 милиарда!!! Това е пълна самоликвидация.

2022.11.02 | 18:25

6
от митрофанова я взима.
Още по анонимен

2022.11.02 | 17:32

4
И от къде я вземаш тази информация че трябва да си погасим почти половината задължения през следващата година?

2022.11.02 | 17:58

5
Ако ще давате оръжие, заедно с него на фронта. Така няма да попадне в чужди ръце.
един

2022.11.02 | 17:02

3
"Анализирайте" докато свърши войната!
Емѝ...

2022.11.02 | 16:34

1
е6а те у анал-лизатора.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини