Ивайло Мирчев (ДБ): С промени в Изборния кодекс засилваме доверието в машинния вот

  • 02 ноември 2022 13:01

  • 739
  • 8
Ивайло Мирчев (ДБ): С промени в Изборния кодекс засилваме доверието в машинния вот
©
Слушай новината Слушай новината

Новият законопроект на „Демократична България” за промяна в Изборния кодекс има за цел всички участници в изборния процес да имат доверие в машините за гласуване.

Това каза в интервю за “Нованюз” депутатът от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Ивайло Мирчев. По думите му доверието е свйръано с доверие в софтуер, затова е необходимо да има пълен достъп до него.  Законопроектът, внесен от депутатите Божидар Божанов и Ивайло Мирчев,  предвижда създаването на специализирано звено в ЦИК за провеждане на машинното гласуване и за подготовка на бъдещо електронно дистанционно гласуване. То ще върши работата, която досега извършваха подизпълнители, без ЦИК да разполага с ясни механизми за експертен контрол върху тях, поясняват вносителите в мотивите си.  

ДБ: Представителят на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас" 4 години не е пращал отчети

Със законопроекта се въвежда и правото на неограничен достъп до изходния код на машинния софтуер за всички парламентарни партии.  „Достъп до кода не е достъп, за да може да бъде променено нещо по него, а за да видите как работи софтуерът и ако има проблеми, те да бъдат изчистени - както се прави във всяка софтуерна компания”, каза депутатът. И подчерта, че със законовите промени се подсилва и изчиства сегашната регламентация на този достъп.

“Целта на законопроекта на „Демократична България” е партиите и неправителствените организации, които имат интерес, да могат да видят кода на машините, като целта е да сме сигурни, че няма пробив или ако има такъв той да бъде докладван и решен”, поясни Мирчев. Депутатът потвърди, че „Демократична България” са категорично против връщане на хартиената бюлетина, тъй като тя създава възможност за фалшификации. Той напомни, че в предишния парламент ДБ и партньорите ѝ са успели да предотвратят връщането на хартиената бюлетина, но в настоящото Народно събрание се е оформила много сериозна коалиция “хартиена бюлетина”. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
739 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Милена

2022.11.07 | 16:04

8
Всички в тоя парламент са компрометирани, няма никакво значение как ще гласуваме!
Тодор

2022.11.07 | 16:03

7
Засилвате само вероятността възрастните хора да не гласуват, защото не разбират машините и така ще ви изберат само умнокрасивите олигофрени
Явор

2022.11.06 | 19:14

6
За съжаление ДБ загубиха доверието на хората и за това сами са си виновни.
Краимира

2022.11.06 | 12:58

5
Ивайло Мирчев е вреден за коалицията. Този човек си мени мнението всеки изминал ден. Такива политици обикновено гледат само как да напълнят собствените си джобове и после се изнизват тихо от властта без да носят отговорност за действията си. Иванов вече го направи веднъж. Да припомням ли, че беше правосъден министър на Борисов, но като го хванаха, че взима пари от олигарси, за да им урежда комфорт в правосъдието и веднага избяга.
уууууууууууууууу

2022.11.03 | 12:37

4
Вие само колко доверие изгубихте не е истина!
Соня

2022.11.03 | 12:12

3
А доверие във вас обаче няма
шопар продажен

2022.11.02 | 14:25

2
Ха, ха, ха - угоения шопар квичи от страх пред връщането на хартиената бюлетина щото до сега ДБ държаха чрез техни фирми софтуера и машините и си играеха с него както си искат. със хартията няма да могат да влязат пок в парламента и за това ги тресе ужас. Ако със машините не ставаха манипулации то Германия нямаше да ги забрани със член във Конституцията си.
PaulaFox

2022.11.02 | 13:15

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини