Проф. Гечев (БСП): БНБ не ни дава ясни доказателства, че сме готови за членство в Еврозоната от 1 януари 2024 г.

  • 02 ноември 2022 12:27

  • 849
  • 5
©

Докладът на БНБ не дава отговор на нашите въпроси. БНБ ни изпраща някакъв пасквил, който не е ясно кой го е писал, няма подпис, няма печат, не е ясно кои са тия експерти в БНБ. Не са дават отговори на въпросите, които сме поставили.

Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е проф. Румен Гечев по повод горещата тема за членството на България в Еврозоната. 

"Сега искам да ви кажа неща, които произлизат индиректно от текстовете. Първо трябва да кажем, че има проблеми и рискове с управлението на валутния резерв на БНБ. Съгласно нормативните уредби на Европейската централна банка 500 млн. евро от нашия валутен резерв отиват директно под управлението на ЕЦБ, но това ням да бъдат евро, а ще бъде равностойността на 500 млн. евро, защото валутните резерви на ЕЦБ са в други конвиртируеми валути, а не в евро. Това ще рече, че ние трябва да предоставим долари и злато в размер на 500 млн. евро от резервите на БНБ.  Вторият огромен риск, който ще срещне България, е изплащането на заеми, взети от други страни членки на ЕЦБ и Еврозоната. Ние имаме нисък дълг спрямо БВП и това означава, че ние ще изплащаме държавните дългове на други страни до 20% от сумите, а сумите са в размер на трилиони. Не се дава отговор и на въпроса за конкурентноспособността", каза още той. 

Румен Гечев (БСП): Няма да подкрепим влизането ни в Еврозоната

"Статиската в ЕС показва дивергенция, защото след влизането в Еврозоната цяла Южна Европа изостава от развитието на Северна Европа. Проблемите на Еврозоната са свързани и с липсата на единна фискална политика. Няма как да има успешна единна парична политика, ако няма единна фискална политика. Имаме сериозни причини да се притесняваме. Това обяснява защо БНБ не подписва доклада си, защото в него има противоречия. Има противоречия и между самите членове на УС на БНБ. Как тогава искат да получат подкрепата на българското общество и в частност на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е? Ще извикаме пак управителя на БНБ и служебното правителство, защото те нямат право да бягат от отговорност. Те имаха странното изказване, че влизането в Еврозоната не е икономическо, а политическо. Това е стряскащо. Това означава, че те изпълняват политическа поръчка, която не се базира на реалните икономически данни", категоричен бе той.  

Шефът на БНБ предупреди: Може да минат 10 г. преди следващ шанс да влезем в Еврозоната

"Аз от много години питам - защо две страни, Швеция и Дания, с референдуми отказаха да влязат в Еврозоната и показателите са им по- добри от тези на страните в Еврозоната? За да влезем в Еврозоната, трябва да имаме пълни сметки и разчети какви ще са ползите и вредите от членството ни. Ние сме категорични, че не сме готови за членство от 1 януари 2024 година. Това показват всички анализи. Не е вярно, че всички страни в Еврозоната са равнопоставени. Първите пет държави имат много по-голяма тежест при взимането на решение. Няма как тези решения да удовлетворят желанията на държави, които са по-слабо икономически развити. За да влезем в Еврозоната, трябва да има ясни доказателства за ползите. Този доклад на БНБ не ни предоставя подобни доказателства", завърши Румен Гечев. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
849 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.11.04 | 13:10

5
Гечев стига дърпайте към кремъл.Стар боклук си безсрамник си.Тук е България.
М. Иванов

2022.11.02 | 18:19

4
Кумонистическа мърша, тоя трябваше да бъде обесен

2022.11.02 | 13:11

1
България не е готова за въвеждане на еврото и никога няма да бъде.

2022.11.02 | 14:01

3
Ами ние вече сме в Еврозоната, макар и неофициално заради борда. Предпочитам да стане официално, за да е по-лесно когато отидеш в чужбина и не ти се налага да обменяш и да смяташ левчета.
PaulaFox

2022.11.02 | 13:16

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини