Социолог: Тактиката на президента "бързай бавно" не се очертава като печеливша

  • 01 ноември 2022 14:41

  • 673
  • 1
Социолог: Тактиката на президента "бързай бавно" не се очертава като печеливша
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Тактиката на президента "бързай бавно" за връчване на мандатите за съставяне на правителство не се очертава като печеливша нито за него в персонален план, нито за гражданите, нито за политическите сили. Това каза пред БНР Елена Дариева от социологическа агенция "Насока". 

И допълни, че напоследък сме се наслушали на декларации за единомислие, за устойчив дебат, "но в пленарна зала се наблюдава тотално обратното": "Шансовете за кабинет на малцинството с мандат на ГЕРБ са минимални. И те могат да се реализират, ако се стигне до разговор между първите две най-многобройни политически сили в Народното събрание. Иначе един такъв кабинет би имал краткотраен живот". 

Дариева допълни, че очакванията на повечето анализатори са третият мандат да бъде връчен на "Български възход", за да се даде възможност на "коалицията", която подкрепи Вежди Рашидов за председател на Народното събрание, да излъчи правителство:  "От страна на говорителите на "Български възход" звучи като антикризисен кабинет, който трябва да преведе страната през поредицата от кризи. Мисли се за правителство с кратък срок на действие - шест месеца или до местните избори през есента. Местните избори са ултимативно важни за ГЕРБ и ПП". 

Започват консултациите при президента

По думите ѝ "острите искри между Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Бойко Борисов са позамрели": "Позицията и на Радев, и на Борисов претърпя трансформация, доколкото се трансформира поведението и на останалите партии след еманципацията на ПП, които бяха създадени като сила в резултат на протестите и се радваха на топлата връзка с президента. Това накара държавният глава да предприеме по-различни стратегии. А стратегията на ГЕРБ е за излизане от изолацията". 

Социологът подчерта, че страната ни е на етап все по-трудно да създаваме кабинети, които да са с все повече политически актьори и с все по-кратък срок на управление. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
673 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.01 | 15:19

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини