Местят украинските бежанци в държавни бази

  • 31 октомври 2022 15:08

  • 3487
  • 4
© Novini.bg

Украинските бежанци ще бъдат настанени в държавни бази. Това стана ясно на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Novini.bg.

Министерският съвет взе решение за продължаване на помощта на гражданите от Украйна. Помощта ще продължи чрез настаняването им в държавни бази, съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г..

Предвидили сме необходимите места и възможности за това. До средата на месеца ще се даде 15-дневен срок хората, които се намират в хотели, да бъдат преместени в подходящи държавни бази. Причината за това решение се крие в обстоятелството, че се установи, че това е практика в Европейския съюз. Само България, Кипър и Ирландия дават такава закрила за неограничен период от време. Периодът, за който се дава тази закрила, е отдавна изчерпан в европейските държави. От друга страна, ние искаме да сме сигурни, че при зимни условия, каквито предстоят, тези граждани ще бъдат настанени в подходящи места, каза вътрешният министър.

Служебният министър на туризма Илин ДимитровИлин ДимитровИлин Димитров е роден през 1983 г. Завършва средното си образование в гимназия с преподаване на заяви, че досега в помощ на бежанците от Украйна са изплатени 523 млн. лева, като 200 млн. от тях са за сметка на бюджета, а около 300 млн. са от европейските програми и фондове.

Важно е да сме наясно с възможностите си. Не оставяме никого на улицата - нуждаещите се от закрила ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи, посочи Димитров.

България получава допълнителни средства от ЕС за бежанците от Украйна

Той увери хотелиерите, че ще им бъдат изплатени всички дължими суми за настаняването на бежанците.

До края на тази седмица ще бъдат входирани всички безспорни плащания, които сме начислили. Оттук нататък програмата ще бъде отворена в рамките на 15 дни те да подадат жалби. Когато тези жалби бъдат подадени, ще бъдат разгледани една по една по една и ще бъде отговорено индивидуално - какви средства са платени, какви не са платени и защо не са платени. Има три варианта, при които може да не се платят суми. Първият е, ако лицето е напуснало хотела, а продължава да се води регистрирано там. Втората хипотеза е, когато лицето е започнало работа, а не е съобщило в рамките на един месец. Третата хипотеза е, когато едно лице е настанено в повече от един хотел, поясни министът на туризма.

Открихме и четвърти проблем, който е свързан с декларациите за изхранване. Той ще бъде решен софтуерно, като за това ни е нужда помощта ан хотелиерите, които ще заявят в писмен вид разликите, които са получили като финансиране. Отново благодаря на хотелиеритеи искам да ги уверя, че всичко ще бъде изплатено в нужния размер, добави той.

В отговор на въпрос Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. заяви, че украинските бежанци ще останат в държавните бази поне до края на годината. Но нямаме никакви планове да приключваме с тази помощ през зимния период, ако служебното правителство функционира. Вече има сформиран парламент. Мисля, че е редно парламентът да вземе трайно решение по този въпрос, но ние сме направили необходимото да се посрещне целият зимен период, каза вътрешният министър.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3487 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
haho

2022.10.31 | 18:07

4
ЗА БЪЛГАРИТЕ КОГА ЩЕ ПОМИСЛИТЕ? ДА Е,,,,,,,БА И УПРАВИЯТА
Росен

2022.10.31 | 17:18

3
А в тези държавни бази не може ли да има българи в неравностойно положение, нуждаещи се и дузина още сънародници в нужда А???
????

2022.10.31 | 17:00

1
"Другарю-министър" а КАКВО ПРАВИТЕ за БОРБАТА с КОРУПЦИЯТА?! Ще ВРЪЩАМЕ ли ОТКРАДНАТОТО или ще ЧАКАМЕ ДАВНОСТТА?!?!?!
ШИИБАМ ПЛАТЕНИ ЖУРНАЛЯ

2022.10.31 | 17:13

2
ДА БЕ ..., НАРА Е ГОТОВ ПРИ БАЙ СТАВРИ... ЧАКАМЕ КИРУ И АСЕН ...

Добави коментар

Водещи новини