Министър Пулев: Осигурихме за бизнеса 14 млрд. лв. по европейски програми

  • 30 октомври 2022 09:53

  • 491
  • 6
© Булфото (архив)

Успяхме да осигурим 14 милиарда лева по структурни фондове и европейски програми за бизнеса. Тези пари ще са налични до края на тази година, а не както беше първоначалният план - в началото на следващата. Процедурите по кандидатстване са открити. Това заяви в студиото на „Събуди се” министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

"Връщам се от Риад изморен, но много щастлив. Показахме новото лице на българската икономика и на българската дипломация. Отиваме със самочувствие и проектна готовност. Представяме приоритети на базата Визия 2030. Това е държавният документ на Саудитска Арабия, в който се посочват всички приоритетни оси. Ние си свършихме домашното. намерихме допирни точки и ги презентирахме", заяви той по повод международния форум с българско участие в Саудитска Арабия тази седмица. 

Става дума за темите транспорт, логистика, дигитална свързаност, високи технологии, роботика, производство на части за автомобили. „В Европа от 10 автомобила 9 имат компоненти, произведени в България. Това са инвестиции, които скоро ще потекат към страната ни. Ние не сме в бизнеса, само да си подписваме меморандуми. Не сме хора на действието. Служебният кабинет е кабинетът на действието и го доказахме”, подчерта министърът.

Той коментира и въпросът дали политическата нестабилност не изпраща лош сигнал на инвеститорите. „Ние ще направим всичко, за да осигурим нужната приемственост. Ние сме хора, които показваме нужния интегритет, мотивация и енергия. Не трябва да се къса кредита на доверие, особено с инвеститори от Близкия изток, но това, което чуваме от инвеститорите е, че те виждат в наше лице и в това на президентската администрация един „оазис на спокойствие и устойчивост”. Иначе те нямаше да инвестират от ценното си време, за ад разговарят с хора от служебния кабинет”.

Според министър Пулев служебния кабинет е готов да подпомогне депутатите при обсъждането на проектозаконите за следващите плащания по Плана за възстановяване и устойчивост. „Призовавам депутатите да използват капацитета на служебния кабинет,. Всички дърпаме в една и съща посока. Да използват нашата експертиза. Ще направим всичко възможно законопроектите да бъдат приети”, подчерта той. И допълни: „Апелирам за здрав разум и добра воля от страна на народните представители. Теоретично е възможно всички тези закони да бъдат приети до края на годината”.

Бизнесът в България ще получи 14 милиарда лева по структурните фондове и европейските програми. „Заедно с вицепремиер Пеканов и седем ведомства осигурихме тези пари. Тези пари ще стигнат до хората през следващия програмен период. Но понеже сме кабинетът на действието и на ускорението, защото тези средства се очакваше да се канализират в началото на следващата година, но ще успеем те да са на разположение още в рамките на настоящата година. Вече има отворени програми, по които бизнесът може да кандидатства”, подчерта той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
491 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.30 | 13:54

6
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.30 | 11:51

5
този иска да каже, че преди 2 месеця нее имало 14 млрд, сега ги има, щото тези ги били изедйствали? елементарен, лъжлив, хахав тип е този тъпняк

2022.10.30 | 11:03

4
за хората кога бе пендел,бизнеса е ясен ще има какво да краднат
Майтапчи Йово

2022.10.30 | 10:48

3
За кой бизнес бре, пуяк малоумен? За онзи, на който бизнеса му е... папкане на европейски фондове ли, мамицата ти джендърска:)))?!?

2022.10.30 | 10:11

2
Кон за кокошка, суверенитет и педерализация в замяна на рушвети за политиците.

2022.10.30 | 10:10

1
викаш за 2 месеца преобразихте българската дипломация, осигурихте милиарди, потекоха блага и става нешпносимо щастие. тоз е луд а радев - предател

Добави коментар

Водещи новини