Румен Радев: България е готова да сътрудничи на Молдова за европейската ѝ интеграция

  • 27 октомври 2022 17:25

  • 424
  • 3
Румен Радев: България е готова да сътрудничи на Молдова за европейската ѝ интеграция
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

България силно подкрепя европейската ориентация на Молдова и е готова да ѝ сътрудничи и да помага в процеса на европейска интеграция. Това каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на след среща с молдовската си колежка Мая Санду, провела се в Президентския дворец в Кишинев, предаде БТА. 

„Ние извървяхме труден път към членство в Европейския съюз, знаем какви усилия са нужни, какви дълбоки реформи трябва да се правят и сме готови да споделяме нашия опит. България е и неразделна част от общата европейска подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост с Молдова“, увери Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на

Срещата между двамата президенти е част от двудневното посещение на българския президент в Молдова. 

Радев отбеляза, че двете страни могат да отговорят на предизвикателствата единствено като си сътрудничат, давайки за пример подписаното днес споразумение между газопреносните оператори на двете страни. Под документа днес подписите си положиха изпълнителният директор на българския газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов и генералният директор на молдовския държавен газов доставчик „Енергоком“ Виктор Бинзари. 

По думите на държавния глава България вече е постигнала значителен успех по темата за диверсификацията на източниците и маршрутите на газ, основно чрез изграждане на междусистемни газови връзки със своите съседи и дялово участие в терминали за втечнен газ. 

„Сега можем да избираме доставчици от цял свят според цена и сигурност на доставките. От друга страна имаме трансбалканския газопровод, който преди години осигуряваше синьо гориво от север на юг, през Молдова. Сега чрез реверсивните възможности можем да доставяме газ от юг на север“, коментира още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Той припомни, че България и Румъния също имат междусистемна газова връзка. 

Румен Радев пристигна на двудневно посещение в Молдова

 

„Важен и градивен елемент от нашите двустранни отношения е нашата българска общност в Молдова. Ние високо ценим подкрепата и създадените условия, лично на Мая Санду като министър на образованието, за увеличаването на часовете по български език в училищата, за съхраняването на националната, културна и езикова идентичност на тази общност. Обнадежден съм от днешните разговори, че ще продължим да работим градивно и да намерим работещо, устойчиво и удовлетворяващо за всички страни решение за статута на Тараклийския университет“, отбеляза още държавният глава. 

Радев посочи, че в рамките на разговора между двамата президенти е направен преглед на всички подписани до момента двустранни споразумения, които ще спомогнат за задълбочаване на партньорството между двете държави в областите от взаимен интерес. 

В рамките на визитата си българският държавен глава проведе среща с председателя на парламента на Молдова Игор Гросу. Президентът Радев поднесе цветя пред паметника на Стефан Велики - молдовския княз, станал известен в цяла Европа с упоритата си съпротива срещу Османската империя.

На 28 октомври българският държавен глава ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи - 29 октомври. В рамките на посещението си в Молдова президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще присъства на откриването на националния пресклуб на БТА, който вече е в една от сградите на Тараклийския университет. 

По официални данни общността ни в Молдова наброява над 50 000 души, като българите са шестата по численост етническа група.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
424 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.27 | 19:10

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Нали у нас

2022.10.27 | 18:37

2
всичко цъфти и вързва,фатмакът отишъл да оправи и Молдова. Тежко им.
Радев-МАСОНА

2022.10.27 | 17:36

1
РАБОТИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ. ТРОЛОВЕТЕ СЕ ОПИТВАТ ДА ВИ ЗАБЛУДЯТ ,ЧЕ МИСЛИ ЗА НАРОДА.

Добави коментар

Водещи новини