Президентът Радев е на посещение в Молдова

  • 27 октомври 2022 07:07

  • 463
  • 3
Президентът Радев е на посещение в Молдова
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

На 27 и 28 октомври българският държавен глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще бъде на посещение в Република Молдова по покана на молдовския президент Мая Санду, съобщава пресцентърът на държавния глава. Визитата се провежда в контекста на 30-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Молдова, което двете страни отбелязват тази година.

Сред темите на посещението ще бъдат последващото задълбочаване на търговските и икономическите отношения между България и Молдова, сътрудничеството в областта на европейската интеграция и регионалното партньорство в Югоизточна Европа. Акцент на срещите на президента Радев ще бъде поставен и върху условията за съхраняване на културата и националната идентичност на многобройната българска диаспора в страната. По официални данни общността ни в Молдова наброява над 50 000  души, като българите са шестата по численост етническа група там.

На 27 октомври българският държавен глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще бъде посрещнат от молдовската си колега Мая Санду в Президентския дворец в Кишинев. Двамата ще проведат среща „на четири очи“, след което ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Молдова. Президентите Радев и Санду ще дадат изявления за медиите.

По-късно българският държавен глава ще проведе среща с председателя на парламента на Република Молдова Игор Гросу. В рамките на деня президентът Радев ще поднесе и цветя пред паметника на Щефан чел Маре - княз на княжество Молдова, станал известен в цяла Европа с упоритата си съпротива срещу Османската империя.

На 28 октомври българският държавен глава ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври. Денят на бесарабските българи е сред най-значимите празници за българската общност в Молдова, като президентът ще отправи приветствие към присъстващите на церемония в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“.

В сградата на учебното заведение българският държавен глава заедно с президента Мая Санду ще участва в двустранна среща, посветена на дейността и перспективите пред Тараклийския университет.

Радев: Към ГЕРБ се гледа с голяма надежда

В Тараклия президентът ще присъства и на откриване на пресклуб на Българската телеграфна агенция.

В рамките на визитата си в Молдова българският държавен глава ще посети Български теоретичен лицей “Васил Левски” в Кишинев. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще отдаде почит и пред паметника „Шипка“ в молдовската столица.

При посещението си в Молдова държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
463 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.27 | 13:26

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Бфн

2022.10.27 | 08:36

2
Хахаха, тоя Ушат педал никъде не го искат, скоро и банановите републики няма да го канят.
Анонимен

2022.10.27 | 07:32

1
Хамелеон.

Добави коментар

Водещи новини