Министерство на правосъдието предлага специална агенция да разследва високите етажи на властта

  • 26 октомври 2022 08:47

  • 571
  • 9
© БНТ

Законите, с които сме се ангажирали до края на годината по Плана за възстановяване трябва да са приоритет за парламента. Както и за бюджета, който се обвързва със създаването на мнозинство. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо в предаването „Денят започва“ по БНТ. 

По думите му половината от 22-та закона по Плана за възстановяване са под опеката на Министерство на правосъдието. И добави, че всички са готови и предстои да бъдат предложени на Министерски съвет. 

Аз съм имал възможност да наблюдавам законодателната активност. Действително политическите сили влизат с определен брой готови законопроекти, които внасят в деловодството. Надявам се, това е, за да бъдат приети, а не, за да бъдат отчетени, каза още той. 

Крум Зарков: Всички законопроекти по Плана за възстановяване са подготвени

Правосъдният министър коментира доклада на Венецианската комисия за съдия, който да може да разследва главния прокурор. 

Плана за възстановяване беше създаден по две линии – за природосъобразна икономика и върховенство на закона. Този План за възстановяване и устойчивост, който е с безпрецедентно усилие на ЕС и който беше свързан със създаване на нов тип икономика след ковид. В България въпросите за върховенството на закона са особено болезнени. В този смисъл това са много комплексни реформи, които не касаят само главния прокурор, но по много причини, като например, че този въпрос виси прекалено дълго време. Затова ние и нашите международни партньори се съсредоточаваме върху него. Европейската комисия смята че в България няма механизъм да се разследва главния прокурор, добави още служебният правосъден министър. 

Становището на Венецианската комисия има два аспекта. Първият аспект е, че идея посрещната по-скоро добре. Вторият аспект - това съвсем не е достатъчно. Министерство на правосъдието разглеждаме това становище и препоръките, които сме получили. Този закон беше внесен от „Демократична България“ ще мине и през Министерски съвет. За него срокът по Плана е лятото на другата година. Имаме десетина дни, в които да нанесем промени и да се получи добър закон, отбеляза Зарков. 

Крум Зарков: Надявам се на разум и отговорност, и парламентът да започне работа

Зарков отбеляза, че предстои на Министерски съвет да бъде разгледано предложението на Министерство на правосъдието на антикорупционното законодателство. 

Идеята е агенцията да поеме част от работата на КПКОНПИ, а самата комисия за отнемане на незаконно придобито имущество да остане като орган, но е по-малко функции.

Предлагаме да бъде създадена агенция с разследващи функции, която да се съсредоточи върху разследване на корупцията по високите етажи на властта. Необходим е този орган, за да не може да се влияе върху него. Гаранции за независимост на тази агенция ще бъде, че членовете няма да са пряко избиран от парламента. Агенцията ще се състои от 5 човека с мандат 5 години. Двама от тях ще бъдат избирани от парламента, един от президента, един Върховния касационен съд и един от Върховния административен съд. Председателят да се избира между тези пет човека на ротационен принцип, като всеки един от тях да бъде председател една година. Много е важен начинът, по който работят разследващите, уточни министър Зарков. 

Агенцията, която ще разследва най-висшестоящите фигури у нас, ще предава резултатите от разследванията си на прокуратурата. Ако прокуратурата откаже да образува производство, агенцията ще има право да обжалва пред съда.

Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо коментира и предложенията на "БСП за България" за промени в Изборния кодекс, които предвиждат връщането на хартиената бюлетина.

Страхувам се, че може да се създаде хартиено мнозинство и това изобщо не ме радва. От 44-ото Народно събрание съм последователен привърженик на машинното гласуване, както беше и БСП, която после обърна становището си. Няма панацея – и на хартиеното гласуване, и на машинния вот може да се гледа с лошо око, но смесването на двете е най-лошото. То прави така, че всички позитиви на двата вида гласуване да изчезват за сметка на негативите от тях, посочи Зарков. 

Правосъдният министър определи като "заядливи периодични подмятания без основание" критиките на депутатите-социалисти за намеса на президента Румен Радев и служебното правителство във вътрешните работи на БСП.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
571 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Тошо

2022.10.26 | 21:02

9
Е нали я закрихте!!! Сега па че я правим!!!
PaulaFox

2022.10.26 | 13:47

8
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.26 | 10:09

7
На тоз няма ли кой да му лисне малко киселина уайаахахаха
Дон малкия Асенчо

2022.10.26 | 10:05

6
То не беше ГДБОП, ДАНС, КОКОНПИ, БОРКОР и не знам си още какво. Нямате ли поне малко съвест, памет и морал нещастни, жалки, лицемерни безродственици.

2022.10.26 | 09:57

5
България здраво върви към фалит. Населението намалява, администрацията расте
Андрей

2022.10.26 | 09:39

4
След вълната от уволнения ни трябва перо по което да изплащаме заплата. Доста наши хора трябва да започнат работа някъде.
Луканов

2022.10.26 | 09:38

3
Ще допуснем само наши хора там.

2022.10.26 | 09:35

2
Махнаха спец съда сега пък комисия но с наши хора нали
33 години фалшива "демокрация "

2022.10.26 | 08:59

1
Какво, върховенството на закона бе педал. Превърнахте народа във скокове за 33 години.

Добави коментар

Водещи новини