Атанас Славов (ДБ): Имаме непреодолими разминавания с ГЕРБ по темите съдебна реформа и корупция

  • 22 октомври 2022 14:49

  • 1106
  • 6
Атанас Славов (ДБ): Имаме непреодолими разминавания с ГЕРБ по темите съдебна реформа и корупция
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

“Трябва да имаме не мажоритарен, а кооперативен парламентаризъм. Това показва и структурата на сегашното Народно събрание - няма най-големи, има средни и по-малки партии. Нужен е консенсус не в името на властови компромиси, а в името на бъдещето на страната.”

Това каза в предаването “Седмицата” на Дарик радио депутатът от “Демократична България” Атанас Славов. По думите му, понеже реформаторските сили не срещат решителна подкрепа от избирателите, по определени теми трябва да се търсят широки мнозинства. Ние от “Демократична България” сме показали, че по важни теми можем да търсим и да намираме такива мнозинства в предходния парламент - и за подкрепата за Украйна, и за Северна Македония, и за промяна на конституцията (когато нарочната парламентарна комисия не заработи, защото опозицията отказа да се включи в нея), напомни Славов. Той си дава сметка, че част от привържениците на ДБ не могат да приемат разговори с политическите  противници, но трябва да си дадат сметка, че с прости мажоритарни мнозинства сега няма как да се работи, а и изобщо не става дума за отстъпление от принципни позиции. 

Официално: И "Демократична България" отказа участие в срещите с контактната група

“Нито сме влизали в разговори с ГЕРБ, нито смятаме да влезем. Отказахме и предложението за среща с контактната група Росен Плевнелиев - Соломон Паси, защото е важно да се поеме политически ангажимент на най-високо ниво за съдебни реформи и за смяна на главния прокурор. Няма смисъл да се срещаме с хора, които иначе дълбоко уважаваме и които имат своят принос за евроатлантическата ориентация на страната, но нямат ясен мандат и не могат да поемат ангажименти”, категоричен бе доц. Славов. Той потвърди позицията на ДБ за непреодолими разминавания с ГЕРБ по въпроса за съдебната реформа и корупцията. “ГЕРБ само експлоатира темата, но не е готова на сериозни реформи”, каза Славов. 

Непримиримо е разминаването и с БСП по въпроса за оръжието за Украйна, проект за решение за което ДБ внесе още в първия ден на 48-ото НС. Славов напомни, че “Продължаваме промяната” в предходния парламент също е била против предоставянето на оръжие за Украйна, но вече е “за”, както и ГЕРБ. В проекта за решение на ДБ е заложен и принципът за замяна на старото съветско оръжие с модерно натовско, което може да се случи за броени месеци, както сочи опитът на други европейски страни.

Конституционалистът обори тезата на левите и русофилски формации, че България трябва да е неутрална в конфликта и да настоява за мирното му уреждане. “Ние искаме справедлив мир, а той е възможен само когато се отблъсне агресията. Уставът на ООН повелява, че можеш да упражняваш суверенното си право да се отбраняваш при нападение. А който помага на отбраняващ се, той не е войнолюбец и не обявява война”, каза доц. Славов. И добави, че Русия извършва военни престъпления, евентуално и геноцид, които могат да бъдат доказани от международни разследващи органи. “България не може да остава глуха и няма, като се задоволява само с хуманитарна помощ - това е цинично”, каза Славов. И напомни думите на външния министър Дмитро Кулеба при визитата му в Народното събрание през април: “Искате да ни давате каски и жилетки - значи искате да умираме защитени”. 

Парламентът най-накрая има председател!

Запитан за избора на председател на Народното събрание в петък, Славов отговори, че “Демократична България” е предлагала от първия до третия ден конструктивни решения. Първо, за ротационно председателство, а накрая е сондирала подкрепа за свой кандидат, но такава е била обещана само от ПП. Според Славов, председателят на парламента освен церемониалната функция и позицията на втори по ранг в държавата след президента, има сериозна функция при сформирането на дневния ред и организацията на работата на парламента. “Когато председател е представител на силата, която не иска реформи в определени сектори, има риск законопроекти да бъдат оставяни за накрая, или темата за Украйна да бъде изтиквана назад и да не остава време”, предупреди Славов. А и по думите му,  фигурата на Вежди Рашидов далеч не е безспорна - в миналото е бил забелязван в компанията на олигарси, а като министър на културата и като председател на парламентарната комисия по култура му е искана оставката. “Не мисля, че той може да олицетвори желанието за промяна у обществото, но явно бе единствено възможният вариант. ДБ не подкрепи Рашидов”, напомни Славов.  Той добави, че депутатите от ДБ са гласували “против” и “въздържал се” кандидатурата за председател на Кристиан Вигенин не заради личността му, а заради позицията на БСП за Украйна и за връщането на хартиените бюлетини. Политикът осъди завоя на БСП към ГЕРБ и ДПС, но изрази надежда социалистите да не подкрепят опити за управление на ГЕРБ и ДПС.

Атанас Славов предупреди и за опити на висши военни да да си позволяват да заемат политическа позиция, докато все още са на служба. “Има един пловдивски полу таен кръг. Има представители на генералитета, които се отнасят критично към политическата система.  Това е недопустимо в държава, където има цивилен контрол над въоръжените сили. Ако някой генерал иска да влезе в политика, да се пенсионира и да стане политик - както направи ген. Радев”, заяви депутатът. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1106 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.22 | 17:23

6
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.22 | 16:52

4
Славов,гънките на мозъка ти са различията

2022.10.22 | 16:52

5
Гладки,гладки,като черепа ти

2022.10.22 | 15:20

2
Кога най-после ще публикувате тази ваша програма, за да видим разликите и я оценим?Вие сте просто едни лумпени и нищо повече, поне за сега.
ШИИБАМ ОКОКОР И ДБ

2022.10.22 | 15:23

3
ТИЯ СА АНАРХОКОМУНЯГИ ...,СПЕЦИАЛНА РАЗРАБОТКА ЗА ВСЯВАНЕ НА СМУТ , СТРАХ , ЛУДОСТ ...., НЯМАТ И ГРАМ СЪВЕСТ ...
ШИИБЪМ ДБъ..

2022.10.22 | 15:08

1
МИ ДА ..., МЕЖДУ 3 И 6 ПРОЦЕНТА СА КОРУМПИРАНИТЕ СЪДИИ В БЪЛГАРИЯ ..., ТООЛКОВА ОСТАНАХА И ХВЪРЛЯТ ПЕТНО ВЪРХУ ЦЯЛАТА СЪДЕБНА ВЛАСТ..., ТОЧНО ТОЛКОВА ЗА ДА РАЖДАТ ПРЕСТЪПНОСТ СРЕД НАСЕЛЕНИЕТО ...., ЕТО ПАК СЕ ВЪЗОБНОВИХА МУТРИ , НАСИЛИЕ , РЕКЕТИ , ИЗМАМИ .....

Добави коментар

Водещи новини