Министър Алексиев: България работи активно за включването на Коридор 8 в приоритетната европейска транспортна мрежа

  • 21 октомври 2022 16:53

  • 468
  • 1
Министър Алексиев: България работи активно за включването на Коридор 8 в приоритетната европейска транспортна мрежа
© Министерство на транспорта
Слушай новината Слушай новината

Българската държава работи активно за включването на Коридор 8 в приоритетната европейска транспортна мрежа. Направлението София – Скопие – Дурас – Тирана трябва да бъде определено като част от европейския коридор „Западни Балкани“. Това заяви служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни на заседание на европейските министри на транспорта в Прага, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Развитието на високоскоростните жп линии, международната свързаност и предизвикателствата пред европейския железопътен транспорт бяха сред темите, обсъждани на срещата в Прага.

Вицепремиерът Алексиев обърна внимание, че все още не е осигурено финансиране на разширяването на Трансевропейската транспортна мрежа. „Очакванията ни са до края на 2030 г. да бъдат модернизирани близо 835 км жп линии от основната жп мрежа, което представлява едва 47,7% от цялата ѝ линейна дължина на територията на България“, обясни той. Необходими са инвестиции над 15 милиарда лева само за основната мрежа. В същото време тази сума надхвърля финансирането на жп инфраструктурата от европейски фондове за периода до 2027 година. На практика този ресурс е непосилен за националния бюджет, добави Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни.

По време на форума в Прага, вицепремиерът Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни проведе среща с министъра на инфраструктурата и транспорта на Гърция Константинос Караманлис. Основна тема бе ускоряването на проекта за железопътен коридор „Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе“. Двамата министри се договориха за скорошна среща на двустранната работна група по този стратегически интермодален проект, съобщават още от Министерството на транспорта и съобщенията.

Министърът на транспорта с мерки за подобряването на сигурността на таксиметровите шофьори

Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни и Константинос Караманлис бяха категорични, че коридорът ще подобри транспортната, икономическа и енергийна свързаност не само между България и Гърция, но и в целия регион. Той ще свързва Егейско с Черно море и Дунав. Коридорът ще осигурява свързаност с плаващия терминал за втечнен газ в Александруполис, в който България има 20% участие. Съоръжението се намира в близост до важния енергиен възел Комотини.

В началото на месеца България обяви готовност да подкрепи пред Европейския съюз ускоряване на изграждането на железопътната инфраструктура по Коридор 8 на територията на Република Северна Македония. Коридор 8 е от стратегическо значение не само за Европейския съюз, а и за развитието на целия Балкански регион. Тази транспортна връзка ще даде възможност за увеличаване на товаропотока от пристанищата Варна и Бургас през Република Северна Македония, направление Дуръс към Европа, заяви тогава зам.-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
468 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.21 | 18:57

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини