Кабинетът "Донев" отмени решение на кабинета "Петков" от лятото

  • 20 октомври 2022 15:11

  • 4207
  • 4
Кабинетът "Донев" отмени решение на кабинета "Петков" от лятото
© Булфото (архив)

Акад. Николай Денков е предложен за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие

Акад. Николай Денков да бъде награден е орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие за заслуги в областта на образованието и науката, предлага правителството на президента.

Акад. Денков е роден на 3 септември 1962 г. в гр. Стара Загора. Завършва Националната природоматематическа гимназия в София през 1980 г. През 1987 г. се дипломира във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. През 1994 г. придобива степен доктор, а през 2008 г. - степен доктор на химическите науки. От 1997 г. е доцент, а от 2008 г. е професор по физикохимия в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. От 2008 до 2015 г. е ръководител на катедра „Инженерна химия“ и директор на магистърска програма „Дисперсни системи в химичните технологии“ във Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

От 2016 г. досега ръководи лаборатория „Активни формулировки и материали” в същия факултет. Член е на експертна група „Физически науки“ към Европейската космическа агенция. През 2018 г. е избран за член-кореспондент на БАН, а през 2021 г. за академик на БАН. През 2019 г. е избран за редовен член на европейската научна академия Academia Europaea.

Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), старши изследовател в института на фирмата „Rhone-Poulenc“ (Франция), водещ учен в изследователския институт на фирмата „Unilever“ (САЩ). Бил е гост-професор в Инженерното виеше училище по индустриална физика и химия ESPC1 - Paris и в университета в Лил (Франция).

Ръководител е на 14 защитили докторанти, а други шест са в процес на подготовка.

Научните му приноси са в областта на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните вещества и техните многобройни приложения. По данни на НАЦИД е автор и съавтор на над 175 научни публикации. Има две публикации в престижното списание „Nature“ и по една в „Nature Physics“ и „Nature Communications“ и е публикувал осемнадесет научни обзора. Неговите разработки са цитирани над 10 000 пъти в научната литература (h-индекс = 50). Изнесъл е над 90 лекции на международни конференции, провел е над 80 семинара в чуждестранни университети и изследователски институти. Съавтор е на дванадесет патента, включително шест международни (WIPO, US, Europe) и четири чуждестранни.

Ръководил е повече от 50 международни проекти, финансирани от чуждестранни фирми, сред които са Unilever, BASF, Saint Gobain, PepsiCo, Wacker, Dow Corning, Rhodia, Heineken.

За научните си постижения акад. Денков е удостоен с отличията: наградата „Solvay“ на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), наградата „Lectureship Award“ на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо дружество, Голямата награда „Питагор“ на Министерството на образованието, младежта и науката за високи научни постижения, Почетния знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Голямата награда на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за високи научни постижения и др.

Според класацията на Станфордския университет за 2021 г., обхващаща над 9 млн. учени от цял свят, публикували в авторитетни международни списания, отразени в базата данни SCOPUS, акад. Денков е сред първия един процент учени, отличени за цялостен научен принос.

 

Правителството предлага Даниела Доковска за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие

Даниела Доковска да бъде наградена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие за особено значими заслуги за развитието на правната наука и юридическото образование, предлага правителството на президента. Вече повече от 35 години тя активно допринася за развитието на научната и образователна дейност в средите на адвокатурата.

От 1983 до 1992 г. Даниела Доковска е член на Съвета по правната квалификация към Бюрото на Централния съвет на адвокатурата, два пъти е председател на Научно-методическия кабинет към Софийската адвокатка колегия, а от 2012 г. е ръководител на научната дейност на Научно-методическия център на Висшия адвокатски съвет. Тя е сред учредителите на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ и почти десет години е член на неговия управителен съвет (2006-2015 г.), като допринася в значителна степен както за институционалното му изграждане, така и за развитието на неговата образователна, научна и издателска дейност.

В последните 40 години осъществява и активна дейност за развитието на юридическия научен печат у нас. Била е член на редакционната колегия на сп. „Общество и право“ и негов заместник главен редактор от 1991 до 1994 г. Има важна роля за възстановяването на издаването на сп. „Адвокатски преглед“, което се утвърждава като важен научен център не само за адвокатурата, но и за по-широката юридическа общност. От 2007 г. до днес тя е негов главен редактор, а от същата година е член и на редакционната колегия на списанието на Юридическия факултет на СУ - „Съвременно право“, което е едно от най-авторитетните издания за научни и практически публикации във всички области на правото. Даниела Доковска е научен редактор на повече от 40 изследвания и монографии.

 

Изображението на основната структурна форма на герба на Република България ще бъде включено в марката на ДАР

Министерският съвет прие Решение, с което дава съгласие изображението на основната структурна форма на герба на Република България да бъде включено в марката на Държавна агенция „Разузнаване“.

 

Представители на Агенция по вписванията се включват в Работната група по чл. 96, ал. 1 от ЗМИП

Правителството прие промени в РМС № 314 от 2019 г. за създаване на постоянно действаща междуведомствена работна група за целите на националната оценка на риска от изпирането на пари и финансирането на тероризма. Съгласно промените, в състава на работната група се включват представители на Агенция по вписванията.

Включването на Агенция по вписванията (в качеството ѝ на институцията, която отговаря за воденето и поддържането на Търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ, и Регистър БУЛСТАТ) в Работната група по чл. 96, ал. 1 от ЗМИП ще допринесе за отразяване максимално точно на действителното състояние на сектора ЮЛНЦ при изготвянето на оценка на рисковете от финансиране на тероризъм, както и при актуализирането на Националната оценка на риска от изпирането на пари и финансирането на тероризма в частта ѝ, отнасяща се до различни видове юридически лица и други правни образувания.

 

Изменя се постановлението за изпълнение на ПВУ, свързано с разпределението на функциите на заинтересовани страни за изпълнение на ключови инвестиции

Правителството прие промени в ПМС № 157 от 07.07.2022 г. за определяне на органите и структурите, отговорни за изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост на Република България.

С допълненията ще се постигне правилното разпределение на функциите на отделните заинтересовани страни за изпълнението на инвестиции „Широкомащабно разгръщане на цифрова инфраструктура на територията на България“ и „Дигитална трансформация на Български пощи и предоставяне на комплексни услуги“.

Министерството на транспорта и съобщенията става Структура за наблюдение и докладване по инвестиция „Широкомащабно разгръщане на цифрова инфраструктура на територията на България“, а Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“ краен получател по част от помощта.

Министерството на транспорта и съобщенията става структура за наблюдение за инвестицията „Дигитална трансформация на Български пощи и предоставяне на комплексни услуги“.

 

Министерският съвет одобри списък с приоритизирани искания от 2022 г. за получаване на подкрепа по Инструмента за техническа подкрепа

Правителството одобри списък с приоритизирани искания от 2022 г. за получаване на подкрепа по линия на Инструмента за техническа подкрепа през 2023 г.

Приоритизирани са седемнадесет искания в областите образование, енергетика, финансов сектор, публична администрация, МСП, правосъдната система, управление на данни, пазар на труда. След подробен преглед исканията са степенувани по важност в три категории и са проверени за наличие на двойно финансиране.

Приоритизираните искания в списъка от 2022 г. за получаване на подкрепа по ИТП ще подпомогнат провеждането на мащабни реформи, ще допринесат за ефективното участие на страната във Валутно-курсовия механизъм II и еврозоната, ще допринесат за ефективното изпълнение на реформи от Националния план за възстановяване и устойчивост и ще осигурят ефективното адресиране на специфичните за страната препоръки на Съвета на ЕС.

В срок до 31 октомври тази година одобреният от правителството списък с приоритизирани искания ще бъде изпратен от министъра на финансите до Генерална дирекция „Реформи“ към Европейската комисия.

 

Удължава се срокът за действие на ликвидационната комисия на НКЖФ

Правителството прие изменение на ПМС № 79 от 2022 г. за уреждане на отношенията, свързани със закриването на Националния компенсационен жилищен фонд.

С постановлението се предвижда удължаване на нормативно определения срок на работа на ликвидационната комисия с два месеца - до 25.12.2022 г., с цел извършване на финансов одит на дейността на закрития Фонд. Комисията е назначена на 25.05.2022 г.

 

Правителството прие стратегия за смекчаване на изменението на климата до 2050 г.

Министерският съвет прие Дългосрочната стратегия за смекчаване на изменението на климата до 2050 г. на България. Проектът е разработен в изпълнение на разпоредбата на чл. 15 от Регламент (ЕС) 2018/1999 относно управлението на Енергийния съюз и действията в областта на климата в рамките на междуведомствена работна група, в която взеха участие представители на дванадесет ведомства.

Стратегията е разработена в съответствие с европейските цели и политики в областта на енергетиката и климата, насочени в перспектива към постигане на амбициозни общностни цели за преход към нисковъглеродна икономика.

Документът представя българската позиция и приоритети по отношение на нисковъглеродната икономика до 2050 г. Стратегията очертава основните изводи от оценката на потенциала на страната, базирана на енергийно и климатично моделиране, като надгражда Интегрирания план в областта на енергетиката и климата на Република България - 2021-2030 г., и включва периода след 2030 г.

Документът е разработен в рамките на проект за предоставяне на техническа подкрепа, финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за подкрепа на структурните реформи за периода 2017-2020 г.

 

Правителството прие промени в състава на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина

Министерският съвет прие решение за промени в състава на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. На мястото на доц. д-р Любомир Бакаливанов е определен д-р Бойко Пенков.

Д-р Бойко Пенков е завършил медицина в Медицинска академия, София, през 1988 г. придобива специалност „Вътрешни болести“. През 1992 г. преминава курс по „Планиране и мениджмънт, управление на човешките ресурси, болници - цели и стратегии“ в Париж, Франция. Притежава диплома по „Здравен мениджмънт“ от Canterbury Business School, Великобритания. През 1993 г. придобива и специалност „Белодробни болести“ от МУ София. Също така има придобита специалност „Социална медицина, обществено здраве и здравен мениджмънт“. В периода 1980-1981 г. д-р Пенков е работил като лекар, завеждащ спешна медицинска помощ в Ботевградската районна болница. От 1981 г. до 1992 г. е главен асистент в Научен институт за белодробни болести. Заемал е длъжността директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От 2002 г. до 2009 г. е директор на Международен институт по здравеопазване и здравноосигуряване. В периода юни 2013 г. до август 2014 г. е назначен за зам.-министър на здравеопазването. Същата длъжност заема и в периода ноември 2015 г. до януари 2017 г. На 10 ноември 2017 г. е назначен за трети път на длъжността зам.-министър на здравеопазването, която заема до 2021 г.

 

Променя се съставът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти

Министерският съвет прие Решение за промяна в състава на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. На мястото на проф. Илко Гетов, дф за председател на съвета е определена чл.- кор. проф. Мила Власковска.

Проф. Власковска е възпитаник на Медицински университет - София, където придобива образователно-квалификационна степен магистър по медицина. През годините е придобила образователна и научна степен доктор по фармакология, доктор на медицинските науки, професор към Катедрата по фармакология и токсикология, член- кореспондент на Българска академия на науките. Участвала е в проекти на редица университети в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Швеция и Германия. Проф. Власковска е била заместник-министър на здравеопазването в периода 2009-2010 г. Към момента осъществява активна преподавателска дейност. Владее английски, руски, немски и шведски езици.

 

Министерски съвет прие доклад за изпълнението на Плана за действие за 2022 г. с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС

С Решение на Министерския съвет беше приет доклад за изпълнението на Плана за действие за 2022 година с мерките, произтичащи от членството на Република България в Европейския съюз, към 30 септември 2022 година.

От общо 182 мерки към 30 септември 2022 г. са изпълнени 112 мерки. Неизпълнените мерки са 70, което представлява 38.5% неизпълнение.

От тях 12 законопроекта са били внесени за разглеждане в 47-то Народно събрание, но не са били приети до неговото разпускане. От тези 12 законопроекта 5 отново са приети от Министерския съвет по времето на служебното правителство и ще бъдат внесени в Народното събрание веднага след неговото конституиране.

Към 30 септември 2022 г., общо 42 мерки от Плана за 2022 г. са свързани с 37 стартирали процедури по чл. 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз за неизпълнение на задълженията, произтичащи от правото на ЕС. От тези 42 мерки, 40 са неизпълнени към 30 септември, а по 2 все още не е настъпил срокът за изпълнение.

В Приложение № 2 към доклада са посочени 16 директиви на Европейския съюз в областта на Вътрешния пазар (Single Market Scoreboard) със срок за въвеждане до края на месец ноември 2022 г., като на 13 от тях срокът за въвеждане е бил до 31 май 2022 г.

Следва да се положат активни усилия за вземането на необходимите политически решения при изпълнение на ангажиментите на страната и да продължи засиленият текущ мониторинг в рамките на координационния механизъм по въпросите на ЕС на заложените междинни срокове за изпълнение на мерките в Плана за действие за 2022 г.

 

Осигуряват се допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната

Министерският съвет на Република България прие постановление, с което се изменя и допълва ПМС № 104 от 2022 г. за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2022 г. за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет, вкл. и за съпътстващи разходи по придобиването му.

С приетия акт се променя ПМС № 104 от 2022 г., като се осигуряват допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната в размер на 10 000 000 лв. за сметка на предвидените в чл. 1, ал. 5, т. 7.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет, включително и съпътстващи разходи по придобиването му.

Димитър Стоянов: Днес на МС бяха взети две много важни решения за отбраната

На днешното правителствено заседание Министерският съвет прие също така решение за изпълнение на мерките за гарантиране сигурността на съюзниците от НАТО и на задачите в Постоянно действащия план за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, включително усилване охраната на въздушното пространство на Република България чрез изпълнение на задачи от военновъздушните сили на Република България съвместно със сили и средства на Кралство Испания и за определяне на ограниченията за испанската страна при съвместните им действия.

Република България изпълнява задачи по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана /NATINAMDS/ (мисия Air Policing), съгласно изискванията на Постоянно действащия план за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, който регламентира дейностите на съюзните държави в мирно време, по време на криза и при военен конфликт. Страната ни се е присъединила към мерките за гарантиране на сигурността на НАТО, като е декларирала принципна готовност за усилване на мисията Air Policing със съюзнически сили от собствена територия. Към усилване на мисията Air Policing се пристъпва в отговор на ситуации в отделни региони на Алианса, изискващи демонстриране на решителността на съюзниците и тяхното единство в ангажимента им към колективната защита. С настоящото решение се регламентират дейностите на българските и на съюзническите въоръжени сили по изпълнение на конкретни мисии в рамките на посочения план на НАТО.

Всяка от страните поема разходите за собствените сили и средства, участващи в съвместните мисии.

 

Одобрени са допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2022 г.

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2022 г. за ремонт, възстановяване и довършване на военни паметници.

Съгласно чл. 3, ал. 2 от Закона за военните паметници (ЗВП) военните паметници са публична общинска собственост с изключение на паметниците, определени от министъра на отбраната, съгласувано с министъра на културата за публична държавна собственост. Задължение на държавата и общините е да полагат грижи за военните паметници на територията на страната и в чужбина, а съгласно чл. 11 от ЗВП органите на изпълнителната власт и органите на местното самоуправление са длъжни да опазват предоставените им военни паметници.

В изпълнение на разпоредбите на закона ежегодно десетки общини изпращат до Областните комисии „Военни паметници“ и до Министерството на отбраната своите предложения за ремонт и възстановяване на военни паметници в лошо състояние, както и за изграждане на нови. След разглеждане на многобройните предложения от компетентната дирекция в Министерството на отбраната бе изготвен списък по общини с военни паметници, които се нуждаят от ремонт и възстановяване и са свързани с отбелязването на 110 години от Балканските войни през 2022-2023 г.

Средствата, в размер на 300 000 лв., ще бъдат разпределени между общините Аврен, Аксаково, Антон, Априлци, Белоградчик, Болярово, Брезово, Ветово, Видин, Враца, Вълчедръм, Гулянци, Гурково, Две могили, Девня, Добричка, Елена, Земен, Ихтиман, Казанлък, Камено, Каспичан, Минерални бани, Момчилград, Никопол, Нови пазар, Правец, Родопи, Роман, Самоков, Септември, Сливен, Смолян, Средец, Стралджа, Суворово, Тунджа, Тутракан, Търговище, Ценово, Чирпан и др.

Допълнителните трансфери се осигуряват за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2022 г.

 

Прието е решение на МС за одобряване на договаряне над бюджета на ОПДУ

Министерският съвет прие Решение за даване на съгласие за предоставяне по Оперативна програма „Добро управление“ (ОПДУ), съфинансирана от Европейския социален фонд, на безвъзмездна финансова помощ над определения бюджет на оперативната програма.

Решението предвижда Управляващият орган на ОПДУ, да може да сключва договори с бенефициенти в размер до 10 на сто над определения бюджет по оперативната програма.

С Решението се цели минимизиране на риска от загуба на средства по програмата за 2023 г. чрез осигуряване на възможност за Управляващия орган на ОПДУ, при идентифициране на подходящи мерки, същите да бъдат своевременно финансирани.

Одобреното договаряне над бюджета на ОПДУ ще има временен характер, като необходимите за него средства ще бъдат осигурени от реализирани спестявания при приключване на проектите в изпълнение.

 

Над 30 млн. лв. за обезщетения в образованието

Правителството отпусна 30 475 685 лв. за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“ за 2022 година. Средствата са за изплащане на обезщетения за месеците юли-август 2022 г. при намаляване на числеността на персонала в образователните институции при промяна на структурата и състава, както и при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание.

С тях ще се компенсират 1931 педагогически специалисти и 660 души от непедагогически персонал в общински институции в системата на предучилищното и училищното образование.

Финансирането е за сметка на разходите за национални програми, планирани по бюджета на МОН.

 

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерство на туризма

Министерският съвет прие решение за допълнителни разходи по бюджета на Министерство на туризма за 2022 г. Целта е да се осигури финансиране във връзка с допълнително одобрени кандидати по „Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България”.

Плащането по Програмата обхваща периода от 01.06.2022 г. до 31.08.2022 г. за допълнително верифицирани за финансиране кандидати по Програмата в общ размер на 8 448 114,85 лв. С приемането на настоящия акт ще бъде изплатена помощ по общо 486 броя подадени заявления от лица, предоставили хуманитарна помощ, изразяваща се в 691 486 нощувки, вкл. в някои места на настаняване и предоставяне на изхранвания (закуска, обяд и вечеря) на лица, с временна закрила.

Изпълнението на Програмата е администрирано чрез използване на информация от Националния туристически регистър, създадения за целите на Програмата Регистър за местата за подслон, Единната система за туристическа информация и Системата за управление на национални инвестиции и чрез контролни проверки по служебен път с данни от системите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“ при МВР, Държавната агенция за бежанците и Националната агенция за приходите.

 

Одобрен е проект да договор, уреждащ отношенията между министъра на здравеопазването и ректора на МУ „Проф. П. Стоянов“ - Варна относно предоставяне управлението на УМБАЛ „Света Марина“ ЕАД

Министерският съвет прие Решение за предоставяне правата на едноличния собственик на капитала по управлението на УМБАЛ „Света Марина“ ЕАД, гр. Варна, на Медицински университет „Проф. Параскев Стоянов“ - Варна и за одобряване на проект на договор за уреждане отношенията между министъра на здравеопазването и ректора на Медицински университет „Проф. Параскев Стоянов“ - Варна относно предоставяне управлението на УМБАЛ „Света Марина“ ЕАД, гр. Варна

Правната възможност за това е предвидена с разпоредбата на чл. 62, ал. 2 и ал. 3 от Закона за лечебните заведения. Правата на държавата по управлението на лечебното заведение се предоставят за втори петгодишен срок.

По този начин се дава възможност за трайно взаимодействие между медицинския университет и лечебното заведение, което е със статут на университетска болница, и се осигурява основната функция на университетската болница по осигуряване на качествено практическо обучение на студенти, докторанти и специализанти и осъществяване на болнична медицинска помощ на най-високо ниво.

За периода 2018-2021г. под управлението на университета финансовото състояние на лечебното заведение е с тенденция към увеличение на общо приходите и общо разходите на дружеството, като изпреварващо е увеличението в приходната част, което обуславя наличието на текущи печалби. УМБАЛ „Света Марина“ преодолява процеса на декапитализация, като считано от финансовата 2019 г. лечебното заведение не е декапитализирано и отчита липса на просрочени задължения.

 

Правителството се разпореди с имоти

Министерският съвет прие решение, с което възлага на министъра на отбраната да сключи договор за покупка на имоти в полза на държавата и за предоставянето им безвъзмездно за управление на Министерството на отбраната. Имотите се намират в гр. София, район „Младост“, м. „Къро“ и са необходими за изпълнението на функциите на военни формирования, част от Въоръжените сили на Република България.

Кабинетът прие също решение за отнемане на земеделски земи от Министерство на отбраната и включването им в Държавния поземлен фонд. Предмет на акта на МС са поземлени имоти, намиращи се в област Ямбол, община Елхово, с. Малък манастир, м. „Военен полигон“. Имотите са с трайно предназначение на територията: земеделска. За тях е отпаднала необходимостта, свързана с отбраната и сигурността на страната, поради което с приетото решение тези земеделски земи се включват в Държавния поземлен фонд.

Правителството даде съгласието си „Летище София“ ЕАД да продадат чрез пряко договаряне на „Институт по въздушен транспорт“ ЕООД собствен недвижим имот. Имотът се намира в гр. София, район Слатина. Имотът не е необходим за дейността на „Летище София” ЕАД, а поддръжката му е свързана с неоправдани разходи. Продажбата ще се извърши по цена, не по-ниска от определената от независим оценител.

По решение на правителството, поради отпаднала необходимост, от Министерството на земеделието се отнема правото на управление върху имот - публична държавна собственост. Той се намира на ул. „Георги Димитров“ № 26 в с. Крушари, област Добрич. Представлява самостоятелен обект, който се състои от четири стаи с обща застроена площ 61,56 кв. м. заедно със съответните идеални части от общите части на сградата. Със същото решение имотът се обявява за частна държавна собственост и преминава в управление на областния управител на област Добрич.

С решение на МС община Омуртаг получава за управление части от имот - публична държавна собственост. Обектите се намират на ул. „Неофит Рилски“ № 3 в гр. Омуртаг. Два от тях досега са били ползвани от Националния осигурителен институт, а другият - от Службата по геодезия, картография и кадастър - Търговище, но вече са е отпаднала за тях необходимост. Предоставянето на имотите за управление към община Омуртаг е по предложение на областния управител на област Търговище. Те ще бъдат ползвани като допълнителни стаи за изпълнение функциите на Общинската администрация - гр. Омуртаг.

По решение на Министерския съвет Агенция „Митници“ получава за управление терен с площ 100 кв. м в с. Клисура, който е публична държавна собственост. Теренът е необходим на Агенцията за изпълнение на задълженията й по отношение на санитарно-охранителната зона около сондажния кладенец в него, тъй като водовземното съоръжение е нейна собственост.

Министерският съвет обяви имот - публична държавна собственост за частна държавна собственост и го прехвърля в собственост на община Свиленград. Той се намира в местност „Край село“ на с. Генералово и представлява поземлен имот с площ 10 000 кв. м, ведно с построените в него осем сгради със специално предназначение. Имотът ще бъде използван за изграждане на общински тренировъчен център за обучения и учения на професионалисти и доброволци за справяне с горски и полски пожари, в т.ч. и други бедствия и аварии на територията на община Свиленград и част от Южна България. Имотът досега е управляван от Министерство на вътрешните работи, но е с отпаднала за ведомството необходимост.

Правителството взе решение да предостави безвъзмездно за управление на част от имот - публична държавна собственост, на Висшия съдебен съвет за нуждите на Върховния административен съд. Имотът се намира в гр. София, район „Възраждане“, пл. „Света Неделя“ № 6, и представлява част от самостоятелен обект в сграда с площ 22 кв. м. До момента е бил предоставен за управление на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, но е с отпаднала необходимост за службата. Имотът е необходим на ВАС за осигуряване на допълнително работно помещение, в което да бъдат настанени част от служителите на съда.

С решение на правителството община Попово получи държавен имот в с. Паламарца, представляващ три сгради с обща застроена площ 541 кв. м. Имотът ще бъде използван за създаване на обществено-обслужващ обект за отдих и провеждане на мероприятия и събития в областта на културата, спорта и туризма - детски, ученически и скаутски лагери, зелени училища, подготвителни лагери на спортни отбори, тренировки, спортни състезания на открито, музикални фестивали, походи и др. образователни, възпитателни, културно - развлекателни и опознавателни дейности със свободен достъп. Имотът - частна държавна собственост е в управление на областния управител на Търговище.

Променя се статутът на имот в гр. Велико Търново, който се ползва от Висшия съдебен съвет. От частна държавна той става публична държавна собственост. Имотът се намира на пл. „Център“ № 2, сграда № 1, етаж 4 и включва 12 помещения. Те са с обща застроена площ 337,84 кв. м и са предназначени за делова и административна дейност.

Правителството обяви части от имоти - публична държавна собственост за частна държавна собственост. Те се намират в смолянските села Бориково и Горна Арда, в поземлени имоти с предоставени права за управление на Министерството на вътрешните работи (МВР) - Главна дирекция „Гранична полиция“ за изпълнение функциите на Регионална дирекция „Гранична полиция“ Смолян. В село Бориково решението касае три сгради, ползвани за административни, битови и складови нужди, а в село Горна Арда -едноетажна постройка за битови услуги. Към днешна дата те са престанали да имат качеството на имоти - публична държавна собственост, не се ползват по предназначение, не се поддържат и са негодни за ползване, поради опасност от самосрутване. С решението на Министерския съвет за промяна на статута на сградите (постройките), същите ще бъдат премахнати по реда на Закона за устройство на територията, като необходимите средства ще бъдат осигурени за сметка на МВР.

 

България закрива почетно консулство в Йордания

Поради отказ на йорданската страна да издаде консулска екзекватура на назначения за почетен консул на Република България в Хашемитско кралство Йордания инж. Уалид Мохамед Ал Кудах, Министерският съвет прие решение за освобождаване на инж. Уалид Мохамед Ал Кудах от функциите на почетен консул и закриване на ръководеното от него консулство.

 

За ратификация е предложено Споразумение за сметка между Министерството на отбраната на Република България и Федералната резервна банка на Ню Йорк

Министерският съвет прие решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Споразумение за сметка между Министерството на отбраната на Република България и Федералната резервна банка на Ню Йорк. Втората част от решението касае Споразумение, относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби от правителството на Република България, между Министерството на отбраната на Република България, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк.

Влизането в сила на двете Споразумения ще позволи преведените през 2019 г. от Министерството на отбраната средства за нов тип боен самолет (ратифицирани със закон - ДВ, бр.60 от 2019 г.), да се депозират и инвестират чрез сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк в полза на Министерството на отбраната.

Министерството на отбраната ще има възможност редовно да следи състоянието на откритата сметка и да преценява целесъобразността от по­нататъшно инвестиране на тези средства.

 

Одобрено е Рамково споразумение за всеобхватно партньорство и сътрудничество между държавите-членки на ЕС и Тайланд

Министерският съвет одобри Рамково споразумение за всеобхватно партньорство и сътрудничество между Европейския съюз и неговите държави членки, от една страна, и Кралство Тайланд, от друга страна.

Споразумението установява цялостна правно-обвързваща рамка на отношенията на ЕС с Тайланд. Съдържа разпоредби в областта на правата на човека, противодействието на тероризма, търговията, миграцията, околната среда, енергетиката, изменението на климата, транспорта, науката и технологиите, заетостта и социалните въпроси, образованието, селското стопанство, културата както и редица други сфери.

Сключването на споразумението ще спомогне за засилване на политическото, регионалното и глобалното сътрудничество, както и за подкрепа на политическите и икономическите интереси на ЕС и неговите държави членки. Ще създаде допълнителни предпоставки за по-нататъшно развитие на двустранното сътрудничество на България с Кралство Тайланд в широк кръг области от взаимен интерес.

 

Министерският съвет одобри Рамково споразумение за партньорство и сътрудничество между ЕС и правителството на Малайзия

Министерският съвет одобри Рамково споразумение за партньорство и сътрудничество между Европейския съюз и неговите държави членки, от една страна, и правителството на Малайзия, от друга страна.

Споразумението установява цялостна правно обвързваща рамка на отношенията на ЕС с Малайзия. Съдържа разпоредби в областта на правата на човека, противодействието на тероризма, миграцията, околната среда, енергетиката, изменението на климата, транспорта, науката и технологиите, заетостта и социалните въпроси, образованието, селското стопанство, културата, както и редица други сфери. В споразумението присъства и важен раздел относно търговското сътрудничество, който проправя пътя за приключване на текущите преговори относно споразумение за свободна търговия.

Сключването на споразумението ще спомогне за засилване на политическото, регионалното и глобалното сътрудничество, както и за подкрепа на политическите и икономическите интереси на ЕС и неговите държави членки. Ще създаде допълнителни предпоставки за по-нататъшно развитие на двустранното сътрудничество с Малайзия в широк кръг области от взаимен интерес.

 

Одобрен е Меморандум за разбирателство за техническо сътрудничество между Министерството на финансите на България и Министерството на финансите на Нидерландия

Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство за техническо сътрудничество между Министерството на финансите на Република България и Министерството на финансите на Нидерландия със срок на действие до 31 декември 2026 г. и упълномощи министъра на финансите да го подпише.

С Меморандума се цели да се разшири и улесни обменът на знания, опит и техническа експертиза между двете министерства, между други компетентни институции, ангажирани с публичните финанси, както и обмяната на информация относно политиката, процесите на вземане на решения, законодателството, инфраструктурата и услугите в областта на отговорност на двете институции.

Дейностите в изпълнение на този Меморандум ще бъдат включени в годишни двустранни програми за сътрудничество.

 

Министерският съвет одобри позиция на България по съединени преюдициални дела пред Съда на ЕС, образувани по запитвания на Административен съд-Варна

Министерският съвет одобри позицията на Република България по образувани съединени преюдициални дела С-395/22 и С-428/22 във връзка с отправени преюдициални запитвания от Административен съд-Варна.

Делата са образувани пред Съда на Европейския съюз и се отнасят до тълкуване на разпоредби от Директива на Съвета 2009/119/ЕО от 14 септември 2009 година за налагане на задължение на държавите членки да поддържат минимални запаси от суров нефт и/или нефтопродукти, Регламент (ЕО) N 1099/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 22 октомври 2008 година относно статистиката за енергийния сектор и Хартата на основните права на Европейския съюз.

Главните производства по дела С-395/22 и С-428/22 са образувани по жалби на „Трейд експрес – Л“ ООД и „Девня цимент“ АД против разпореждания за създаване на запаси за извънредни ситуации по Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.


Правителството одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Европейския съвет на 20 и 21 октомври

Министерският съвет одобри позицията на Република България за участие в редовното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 20 и 21 октомври 2022 г. в Брюксел, Кралство Белгия. Република България ще бъде представена от президента Румен Радев.

Основните теми, които европейските лидери ще обсъдят на редовното заседание на Европейския съвет на 20-21 октомври 2022 г., са: Украйна/Русия, енергетика и икономически въпроси. В частта външни отношения се очаква разглеждането на темите: отношенията на ЕС с АСЕАН; Китай; подготовката за предстоящите Конференция на ООН за Климата (СОР27) и 15-та Конференция на страните по Конвенцията за биологичното разнообразие в Монреал.

В контекста на енергетиката се очаква лидерите да очертаят основните водещи насоки за по-нататъшни действия: привеждането в действие на Платформата за съвместно закупуване на газ за ЕС; координирането на усилията за подготовка на следващия зимен сезон; разработването на нов показател, който да отразява по-точно условията на пазара на газ; решаването на проблемите с ликвидността и прекомерната нестабилност на енергийните пазари; временната пазарна интервенция.

Целта на дискусията по икономическите въпроси е да бъде заявена решимост за намаляване на въздействието върху гражданите и бизнеса с приоритет защитата на най-уязвимите, като същевременно се съхрани глобалната конкурентоспособност на Европа и равнопоставеността и целостта на Единния пазар. България смята, че ЕС трябва да овладее на общностно ниво негативните икономически ефекти от кризата със суровините и повишените нива на инфлация.

 

Правителството одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда

Правителството одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, което ще се проведе на 24 октомври 2022 г. в Люксембург.

В дневния ред на Съвета е включено провеждането на ориентационен дебат по предложението за преразглеждане на Директивата относно емисиите от промишлеността. България приветства предложението като част от мерките за намаляване на въздействието върху околната среда от големи промишлени и агропромишлени инсталации. Реализирането на поставените амбициозни цели е от ключово значение за постигането на предвидимост и яснота относно въвеждането и прилагането на новите изисквания.

Министрите ще проведат ориентационен дебат и по предложението за Регламент за създаване на рамка за определяне на изискванията за екопроектиране на устойчиви продукти. България разглежда проекторегламента като важна стъпка за постигане на общите цели на ЕС в областта на климата и околната среда, като се има предвид, че именно на етапа на проектирането се определя до 80 % от екологичното въздействие на продуктите по време на целия им жизнен цикъл.

Съветът ще приеме заключения, изразяващи основните елементи на преговорната позиция на ЕС за Конференцията на страните по Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата, която ще се проведе през ноември тази година в Египет.

Очаква се министрите да приемат и заключения на Съвета на ЕС относно позицията на ЕС за предстоящите през декември т.г. срещи по Рамковата конвенция за биологично разнообразие на ООН. Документът представя дългосрочната визия на Съюза за устойчиво развитие и опазване на биоразнообразието.


 

Правителството одобри състава на българската делегация за участие в Конференцията по климата в Шарм ел-Шейх, Египет

Правителството одобри състава на българската делегация за 27-та Конференция по изменение на климата, която ще се проведе от 06 ноември до 18 ноември в град Шарм ел-Шехй, Египет. Президентът на Република България г-н Румен Радев ще ръководи делегацията за участие в Конференцията.

Очаква се страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата да постигнат напредък по редица въпроси, свързани с финансиране на дейности по изменение на климата в развиващите се държави, пазарни механизми за сътрудничество, докладване на поетите ангажименти, свързани с климатичните промени.

След откриването на Конференцията, държавните глави ще вземат участие на Срещата на държавните ръководители, на 7-8 ноември 2022г., където се очаква основните участници в международните преговори да обсъдят постигнатия напредък и предизвикателствата пред глобалната политика по климата.

 

Правителството одобри резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, проведено на 26 септември

Министерският съвет одобри резултатите и взетите решения на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, проведено на 26 септември 2022 г., в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

По отношение на състоянието на селскостопанските пазари в Европейския съюз (ЕС) вследствие от войната в Украйна, Република България изтъкна, че безпокойство буди временното либерализиране на търговията, съгласно Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. Страната ни подкрепя и изразява солидарност с нашите партньори от Украйна в тези трудни времена, но очаква Комисията да обърне специално внимание на ситуацията на пазара на селското стопанство в страната и да приложи всички възможни инструменти, с цел смекчаване на въздействието върху производителите.

Относно селскостопанските аспекти на текущото преразглеждане на Директивата за емисиите от промишлеността, Република България заяви, че несъмнено, намаляването на емисиите на метан и амоняк е от съществено значение и от полза за общественото здраве и опазването на околната среда, но изтъкна, че намаляването на прага, над който инсталациите за отглеждане на свине и птици се включват в приложното поле на Директивата, както и добавянето на инсталациите за отглеждане на едър рогат добитък, ще окаже въздействие върху голям брой животновъдни стопанства, като ще създаде значителна финансова тежест.

По отношение на искането за допълнителна оценка на въздействието, придружаваща предложението за Регламент относно устойчивата употреба на продукти за растителна защита, страната ни подкрепи призива на Полша към Европейската комисия да представи допълнителна и подобрена оценка на въздействие, която по изчерпателен и адекватен начин разглежда влиянието на предложения проект на Регламент върху продоволствената сигурност на ЕС. Искането бе подкрепено от десет държави членки.

Страната ни подкрепи искането за удължаване на Временната кризисна рамка за държавна помощ в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна до 31 декември 2023 г. с пропорционално увеличаване на таваните на помощта, с оглед на необходимостта от компенсиране на продължаващото нарастване на цените на енергийните ресурси за подкрепа на земеделските предприятия, които са изправени пред особени затруднения.

 

Министерският съвет одобри резултатите от българското участие в извънредното заседание на Съвета на енергийните министри на ЕС

Министерският съвет прие за сведение доклада с резултатите от участието на България в извънредното заседание на Съвет „Транспорт, телекомуникации и енергетика“, част „Енергетика“, проведено на 30 септември 2022 г. в гр. Брюксел.

В рамките на заседанието бе постигнато политическо съгласие без промени по предложената четвърта версия на предложението за Регламент на Съвета за спешна намеса за справяне с високите енергийни цени. В хода на обсъждането част от делегациите на държавите членки - Гърция, Унгария, Румъния, Хърватия, Полша, подобно на България, потвърдиха позицията си в подкрепа на доброволния характер на целта за намаляване на потреблението на електроенергия в пиковите часове. Нидерландия, Швеция и Дания подчертаха ключовото значение на мерките за намаляване на потреблението. На база на постигнатото политическо съгласие, като следваща стъпка бе планирано да стартира писмена процедура за одобряване на проекта на Регламент.

Заседанието продължи с обмяна на мнения по допълнителни спешни мерки за намаляване цените на природния газ, въз основа на насочващ документ на Председателството и нон-пейпър на ЕК по темата. С нон-пейпъра са очертани възможни политически варианти за координирани спешни интервенции на газовия пазар с оглед адресиране на високите цени на внасяния газ и преодоляване на тяхното отражение върху гражданите и бизнеса.

Срещу налагането на ценови таван само на газа, внасян от Русия, се обявиха Италия, Гърция, Словакия и др., а голяма група държави членки - Люксембург, Австрия, Полша и др., подчерта, че такава мярка има ефект на санкция и следва да се обсъжда в друг формат на Съвета, в условията на вземане на решения с единодушие. Австрия и Германия заявиха силна скептичност към предложението, а Унгария категорично го отхвърли.

Съветът бе информиран от делегациите на Дания, Швеция и Германия за скорошните разливи на газ на четири места от газопроводите „Северен поток" I и II вследствие на експлозии, във връзка с което тече разследване. Изтичането на близо 14 млн. тона СО2 в атмосферата ще има последствия за климата и отражение върху морските видове.

 

Правителството прие Доклад за дейността на Координационния съвет по концесиите през 2021 г.

Министерският съвет прие Доклад за дейността на Координационния съвет по концесиите през 2021 г.

Координационният съвет по концесиите е създаден със Закона за концесиите като постоянно действащ орган за координация при определянето и изпълнението на държавната политика в областта на концесиите, с функции по стратегическото развитие, планирането, мониторинга, управлението и контрола на концесиите.

През 2021 г. Координационният съвет по концесиите е приел изменения и допълнения в Плана за действие за държавните концесии за периода 2021 - 2027 г., насоки за отстраняване на системни проблеми, свързани с изпълнението на концесионни договори, годишен доклад за състоянието на концесиите за 2018 г. и за 2019 г., както и други решения, произтичащи от функциите му, определени в Закона за концесиите.

С оглед уведомяване и публичност на решенията на съвета, в Информационния раздел на Националния концесионен регистър са публикувани: преписи-извлечения от протоколите от проведените заседания с приетите решения; приетите насоки за отстраняване на системни проблеми; годишния доклад за състоянието на концесиите и доклада за дейността на Координационния съвет.


Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2022 г. в размер на – 3,5 милиона лв. за капиталови разходи за Мюсюлманското изповедание - за приключване на действията по закупуване на имот, с цел обособяване в сградния му фонд на Висш ислямски институт, в изпълнение на Параграф 18, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията.

Чрез закупуване на сградата ще се създаде възможност да се осигурят кадри, които в бъдеще ще се реализират като ръководители, мюфтии и свещенослужители на мюсюлманите. Обучението в България ще създаде възможност студентите да получат солидно образование в сферата на ортодоксалната ислямска теология. По този начин ще се осъществи превенция от навлизането на радикални ислямски елементи в страната и ще се подобри удовлетворяването на религиозните нужди на българските мюсюлмани.

 

България ще подпише Споразумение е Германия за продажба на единици за емисии

България ще подпише с Германия Споразумение за продажба на излишъка от Годишно разпределено количество емисии (Annual emissions allocations-AEAs) до 2022 г., в изпълнение на чл. 67, ал. 5 и 6 от Закона за ограничаване изменението на климата и съгласно Решение № 406/2009/ЕО.

Решението обхваща емисиите от секторите извън Европейската схема за търговия с квоти за емисии (ЕСТЕ) - транспорт, селско стопанство, отпадъци и енергийна ефективност. С Решението се въвеждат обвързващи национални цели за всяка държава членка на ЕС за периода 2013-2020 г.

Когато емисиите на парникови газове на държава членка са по-малки от определения лимит за тази година, 5 % от него могат да бъдат продавани на други държави членки чрез двустранни споразумения и при наличие на купувач.

Изпълнението на целите се отчита с две години закъснение, тъй като се използват официални статистически данни.

За периода 2013-2020 г. България е преизпълнила целта си и разполага с излишъци на АЕА за продажба.

Съгласно волята на Федерална република Германия като купувач, средствата ще бъдат използвани за дейности по енергийна ефективност на училища и детски градини чрез Националния доверителен екофонд.

 

„Комет инвест“ ООД е новият концесионер на участък „Бела вода“ от находище „Пернишки въглищен басейн“

Дружеството „Комет инвест“ ООД е новият концесионер на участък „Бела вода“ от находище „Пернишки въглищен басейн“. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, одобрявайки промяната, поискана от предишния

концесионер.

Участък „Бела вода“ от находище „Пернишки въглищен басейн“ се намира на територията на община Перник. Концесията за него е предоставена през юни 2001 г. за срок от 35 години на „Въглища-Перник“ ООД.

Възможността за прехвърляне на права и задължения по предоставена концесия е регламентирана в чл. 25, ал. 1 и ал. 2, т. 2 от Закона за подземните богатства.

С днешното решение на МС се предвижда също да бъде отправено предложение до новия концесионер за промяна на някои от клаузите на концесионния договор. Става въпрос за отношенията, свързани с предоставянето на банкова гаранция за всяка година от срока на концесията. До момента исканата банкова гаранция покриваше 10% от паричните задължения на концесионера. След измененията тя ще се отнася 100% за всички (не само за паричните) задължения, свързани с изпълнението на концесионния договор. След въвеждането на по-широк обхват на банковата гаранция, вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в едномесечен срок да сключи със страните допълнително споразумение за прехвърляне на правата и задълженията по предоставената концесия и за изменение и допълнение на концесионния договор.

 

Правителството одобри промени в Закона за българския жестов език

Правителството одобри промени в Закона за българския жестов език, с които се прецизират разпоредби, свързани с финансовото осигуряване и отчетността на безвъзмездната преводаческа услуга на български жестов език за глухите и сляпо- глухите хора. Съгласно действащата нормативна уредба всеки от тях има право да ползва тази услуга до 120 часа годишно. Студентите и докторантите могат да получат допълнително още 60 часа на семестър.

Съгласно промените се предлага получената безвъзмездна преводаческа услуга да не се облага с данък. Регламентира се и ново изискване към преводачите на български жестов език - да се регистрират като лица, упражняващи свободна професия.

С измененията се делегират контролни функции на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за хората с увреждания по отношение на дейностите по предоставянето и отчитането на услугата, с което се създават предпоставки за по- качествен контрол на тези дейности в подкрепа на пълноценното социално приобщаване на глухите и сляпо-глухите хора.

Въвеждат се и ангажименти на избраните преводачи да предоставят преводачески услуги според индивидуалните потребности на глухите или сляпо-глухите хора в рамките на осигурения безвъзмезден лимит. Паралелно се създават възможности за повишаване на мотивацията за практикуване на професията „Преводач от и на български жестов език“.

С промените се хармонизират правните норми относно реда и условията за осигуряване на преводач на български жестов език на глух или ням човек, който участва в определено процесуално качество в наказателното производство и възлагането на разноските за неговото назначаване чрез избягване на съществуващите противоречия в тази област.

 

Предлагат се по-тежки наказания за престъпления по расистки и ксенофобски подбуди

Министерският съвет одобри днес проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК). Промените имат за цел да отговорят на образувана от Европейската комисия процедура за нарушение за неправилно въвеждане от Република България в националното законодателство на определени разпоредби от Рамково решение 2008/913/ПВР на Съвета от 28 ноември 2008 г. относно борбата с определени форми и прояви на расизъм и ксенофобия посредством наказателното право. Рамковото решение определя общ подход в областта на наказателното право към определени прояви на расизъм и ксенофобия, конкретно по отношение на два вида правонарушения — расистките или ксенофобските изказвания, подбуждащи към омраза, и престъпленията от омраза, подбудени от расистки или ксенофобски предразсъдъци.

Въвеждат се по-тежки наказания и за други престъпления освен убийство и телесни повреди, когато са извършени по расистки или ксенофобски подбуди - отвличане; противозаконно лишаване от свобода: принуда; закана; следене; обида; оскверняване на религиозен храм или надгробен паметник; противозаконно унищожаване или повреждане на чужда вещ; подбуждане към извършване на престъпление и палеж.

В глава четиринадесета „Престъпления против мира и човечеството“ на НК се предлага нова редакция на чл. 419а, предвиждаща да се носи наказателна отговорност за публично оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на подобни престъпления, извършено по начин, който може да създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност. Наказателна отговорност изрично ще се носи и за публично оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на престъпленията, извършени по време на и във връзка с националсоциалистическия режим.


Разширяват се видовете правна помощ и кръгът на лицата, които я ползват

Разширяване на кръга лица, които да се ползват от правна помощ, освобождаване от съдебни такси и предоставяне на правна помощ в извънсъдебни производства. Това предвиждат приетите от правителството промени на Закона за правна помощ.

Предложените промени са една от мерките в Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Целта на законопроекта е да се подобри достъпът до правосъдие, чрез осигуряването на по-благоприятни условия за хората от уязвимите групи.

Гарантиране на достъпа до правосъдие чрез правна помощ в извънсъдебни производства и процедури за извънсъдебно решаване на спорове;

Разширяване на кръга от лица със специфичен профил, имащи достъп до системата за правна помощ;

Освобождаване на гражданите от заплащане на съдебни такси и разноски по граждански, административни и наказателни производства, когато им е предоставена правна помощ, защото не разполагат със средства за заплащане на адвокат, желаят да имат такъв и интересите на правосъдието изискват това;

Очакваният резултат от законодателните промени е осигуряване на бърза, по-евтина и адекватна защита и подкрепа на гражданите, чрез гарантирането на нови правни средства за защита и алтернативни способи за решаване на спорове и намаляване на оспорванията по съдебен ред и съдебните дела.


Одобрен е проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност

Одобрен е проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН). С него се изпълнява решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) от 2 юни 2016 г. по делото „Международна банка за търговия и развитие АД и други срещу България" (жалба № 7031/2005)“ (МБТР срещу България) и на Пътната карта за изпълнение на осъдителните решения, постановени срещу Република България от ЕСПЧ, приета с Решение на Министерския съвет № 586 / 06.08.2021 г.

Със ЗИД на ЗБН се предвижда представителство на банката по делото от лицата, които са я представлявали към датата на решението на БНБ за отнемане на лиценза й за извършване на банкова дейност или преди назначаването на квестори. Тези лица, както и акционерите, които притежават над 5 на сто от капитала на банката, ще могат да обжалват решението на съда за откриване на производство по несъстоятелност.

Със законопроекта се предвижда и отмяна на някои неприсъщи и необезпечени правомощия на министъра на финансите в производството по банкова несъстоятелност, с което се постига консистентност на уредбата, съобразена с характера и правомощията на отделните органи, и се гарантира независимостта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките като контролен орган в производството по банкова несъстоятелност.


Правителството прие промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия

Правителството прие промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

С новите промени се въвеждат нормативни изисквания на ЕС относно:

техническите спецификации, на които трябва да отговоря маркировката на огнестрелните оръжия и техните основни компоненти (Директива за изпълнение 2019/68 на Комисията);

техническите спецификации, на които трябва да отговорят предупредителните и сигнални оръжия, за да е гарантирано, че те не могат да бъдат преработени в огнестрелни (Директива за изпълнение 2019/69 на Комисията).

Институтът по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ към Министерство на отбраната се определя като орган, който извършва изпитване на образци на сигналните и предупредителни оръжия за съответствието им с техническите спецификации, определени в Приложение към закона. При установено съответствие органът издава сертификат за вида, модела, калибъра на оръжието, името на производителя/вносителя, годината на производство и номер и дата на протокола на изпитване. Копие от сертификата придружава всяка доставка на сигнални и предупредителни оръжия.

Към МВР се създава Национална точка за контакт (НКТ), която осъществява обмен на информация с компетентните органи на другите държави членки на ЕС за съответствието на предупредителните и сигнални оръжия с техническите спецификации. НКТ публикува на интернет страницата на МВР списък на предупредителните и сигнални оръжия, които съответстват на техническите спецификации, техните идентификационни данни и имената на техните производители и вносители.

Контролът по вноса от трети държави се осъществява от митническите органи. За допускане за свободно обращение и освобождаване за потребление на предупредителни и сигнални оръжия на територията на България, вносителят предоставя на митническите органи сертификат за съответствие, издаден от Института по отбрана или аналогичен документ, издаден в държава членка, с който се удостоверява съответствието с техническите спецификации.

Българските производители на сигнални и предупредителни оръжия са задължени да прилагат техническите спецификации и могат да пускат на пазара само оръжия, получили сертификат за съответствие.

 

Правителството одобри промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух

Правителството одобри промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Въвежда се забрана за предоставяне на пазара, включително чрез продажба онлайн, на контейнери за флуорсъдържащи парникови газове, които не могат да бъдат повторно напълнени (флакони, бутилки, цистерни). Забранява се и рекламата на флуорсъдържащи парникови газове, без да са изпълнени конкретни изисквания. Със забраните се цели преустановяване на случаите на нелегално доставяне на флуорсъдържащи парникови газове в контейнери за еднократна употреба за дистрибуция и употреба на територията на страната. Новите текстове са съобразени с разпоредбите от Регламент (ЕС) №517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове.

С промените се намалява административната тежест върху чуждестранните лица - оператори на средни горивни инсталации и оператори на инсталации с употреба на разтворители, чрез премахване на изискването за представяне на документ, удостоверяващ правния им статус при регистрация на тези инсталации. Отпада и изискването за документ за платена такса, когато плащането е извършено по електронен път от оператори, заявили издаване на разрешение за определени летливи органични съединения и за издаване на заповед от Българския институт по метрология за оправомощаване или отказ за извършване на проверки на ефективността на системите, съответстващи на Етап II на улавяне на бензиновите пари.

С новите текстове се прилага регламент на ЕС и се определят органите за надзор на пазара и техните правомощия по отношение на: качеството на бензиновите и дизеловите горива; намаляването на емисиите от летливи органични съединения, които се дължат на използването на органични разтворители в някои лакове и бои и в продукти за пребоядисване на превозните средства; вещества, които нарушават озоновия слой и флуорсъдържащи парникови газове; управление на химичните вещества в самостоятелен вид, в смеси или в изделия и/или смеси.

Със законопроекта е предвидена възможност общинските програми за подобряване качеството на атмосферния въздух по чл. 27 от закона да се оспорват по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

 

Одобрен е проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие

Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие.

Разработването на проекта на Закон за изменение на Закона за биологичното разнообразие е пряко свързано с необходимостта от създаване на органи за управление на мрежата Натура 2000 и изпълнение на Реформа 1 (C5.R1): „Създаване на структура за управление на мрежата Натура 2000“ към Националния план за възстановяване и устойчивост.

Целите на разработения нормативен акт са пряко свързани със създаването на по-голяма ефективност при управлението на Европейската екологична мрежа „Натура 2000”, както и подобряването на условията за опазване на биологичното разнообразие.

Чрез проектозакона се конституират органи за управление на мрежата Натура 2000 на национално и регионално ниво. Предвидено е на национално ниво орган за управление да бъде министърът на околната среда и водите. На регионално ниво - като орган за управление в териториалния обхват на дейност на съответната регионална инспекция по околната среда и водите се определя директорът на съответната Регионална инспекция по околната среда и водите, за защитените зони на териториите на Националните паркове по Закона за защитените територии орган за управление на защитените зони ще бъде директорът на съответната Дирекция на Национален парк, а за защитените зони и частите от защитени зони, попадащи в морските пространства на Република България, регионален орган за управление ще бъде директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район“. Предвижда се създаването на Комитети на заинтересованите страни към Органите за управление на мрежата Натура 2000 на регионално ниво.

Въвежда се и задължението за разработване на специфични и подробни цели и на планове за управление на всички защитени зони. По този начин защитените зони ще бъдат управлявани на база планове за управление, в които ще се определят специфични за зоните подробни цели и мерки на опазване.

 

Променя се Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични

Министерският съвет прие промяна на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични. С промяната се поставят под контрол нови четири вещества чрез включването им в Списък I - „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“.

Промяната е във връзка е решение на Комисията по наркотичните вещества към ООН и в изпълнение на Делегирана директива (ЕС) 2022/1326 на Комисията от 18 март 2022 година за изменение на приложението към Рамково решение 2004/757/ПВР на Съвета във връзка с включването на нови психоактивни вещества в определението за „наркотици“.

Целта е осигуряване на съответствие с международните договори, по които България е страна, както и предотвратяване на трафика и разпространението на съответните вещества.

Очакваният резултат е ограничаване риска от злоупотреба с класифицираните като наркотични вещества, както и осигуряване на възможност за ефективни законови действия от страна на правоприлагащите органи, които ще доведат до намаляване на рисковете за обществото, породени от престъпления, свързани с разпространението и злоупотребата с веществата.

 

Правителството прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол

Правителството прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол. С промените се цели да се въведат технически и метрологични изисквания, ред и методи за извършване на контрол на везните с автоматично действие за измерване в движение на масата и на осовото натоварване на пътни превозни средства (ППС). Ще бъде извършена редакция на съществуващи паразитни или неясни разпоредби, доказали своята практическа неприложимост през годините на прилагането им.

С приетия акт ще се подобри като цяло контролът на средства за измерване, използвани в здравеопазването, в сферата на обществената безопасност за защитата на околната среда, в областта на публичните вземания и търговските плащания, а с това - и точността и достоверността на измерванията в посочените сфери.

Предприетите мерки ще спомогнат за опазване на националната пътна инфраструктура и като превенция срещу пътно-транспортни произшествия, дължащи на претоварване на пътни превозни средства (ППС).

 

Одобрена е българската позиция за неформалното заседание на Съвета на ЕС по транспорт

Правителството одобри позицията на България за участие в неформалното заседание на Съвета на ЕС по транспорт, телекомуникации и енергетика (част „Транспорт”). Форумът ще се проведе на 21 октомври 2022 г. град Прага, Чешка Република. По време на заседанието ще бъдат дискутирани темите за по-нататъшно развитие на високоскоростните линии и международна свързаност, както и предизвикателства пред европейския железопътен транспорт.

 

Законодателни промени ще гарантират по-добра социална закрила от държавата

Размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност в страната и няма да бъде обвързан с гарантирания минимален, както е в момента. Това предвижда проект за промени в Закона за социалното подпомагане, който беше одобрен от правителството.

Законодателните промени ще гарантират, че много по-голям брой нуждаещи се - деца, възрастни, хора с увреждания, безработни и техните семейства, ще могат да получат подкрепа от държавата. Размерът на получаваните от тях помощи ще се увеличи. Той ще се актуализира регулярно и ще отговаря в по-голяма степен на техните потребности. Това ще подобри социалната закрила, която хората от уязвимите групи получават от държавата.

Приемането на законодателните промени ще премахне негативите на системата за социално подпомагане, свързани с гарантирания минимален доход. Това ще гарантира и изпълнението на препоръката на Европейската комисия по отношение на обхвата, адекватността и регулярната актуализация на месечните социални помощи.


Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовно заседание на енергийните министри на ЕС

Министерският съвет одобри на днешното си заседание позицията на България за участие в редовното заседание на Съвета на ЕС „Транспорт, телекомуникации, енергетика“, част „Енергетика“, което ще се проведе на 25 октомври 2022 г. в Люксембург.

По време на заседанието се очаква енергийните министри да приемат общ подход по предложението за преразглеждане на Директива на Европейския парламент и на Съвета относно енергийните характеристики на сградите, с оглед очертаване предварителната позиция на Съвета, като основа за подготовката за преговори с Европейския парламент. С одобрената позиция България изразява подкрепа на предложението за преразглеждане на Директивата за енергийните характеристики на сградите, като счита, че с предложените промени ще се постигне по-голямо оползотворяване на потенциала за повишаване на енергийната ефективност и декарбонизация на инсталациите за отопление и охлаждане в сградния сектор.

По отношение на постигането на общ подход на Съвета, бихме могли да проявим гъвкавост и да подкрепим предложения, водещи до максимално сближаване на позициите на държавите членки.

В рамките на заседанието се очаква енергийните министри да дебатират по законодателните предложения, свързани с преразглеждане на Директивата и Регламента на Европейския парламент и на Съвета относно общите правила за вътрешните пазари на възобновяеми газове, природен газ и водород. България изразява принципна подкрепа на двете законодателни предложения относно общите правила за вътрешните пазари на възобновяеми газове, природен газ и водород. Страната ни подкрепя усилията за модернизация на газовия сектор с цел постигане на икономически ползи и предотвратяване на негативните последици от измененията в климата. От съществено значение е реализирането на плавен процес на декарбонизация на съществуващия газов пазар, както и поетапно установяване на конкурентен, разходооправдан и прозрачен пазар на ЕС за водород, при отчитане на националните специфики и възможности за избор на подходящите национални решения.

 

Изменя се Устройственият правилник на Министерския съвет и на неговата администрация

Правителството прие Постановление за изменение и допълнение на нормативни актове, включително промени в Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация и в Устройствения правилник на областните администрации.

Промените в Устройствения правилник на Министерския съвет (МС) се реализират в изпълнение на препоръките, които Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прави в своя преглед на функциите на администрацията на Министерския съвет. Препоръките са насочени към осигуряване на по-добър институционален капацитет на България за провеждане на политики.

За целта дирекция „Икономическа и социална политика" се преформатира в дирекция „Координация на политики и концесии", като се надграждат нейните координационни функции. Наред с разработването и изпълнението на политики с хоризонтален характер, дирекцията ще изпълнява функциите на секретариат на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка.

Създава се нова дирекция „Стратегическо планиране", която е от особена важност за изпълнението на един от проектите от Националния план за възстановяване и устойчивост в област „Бизнес среда": ,,Технологичен инструмент за по-добро стратегическо планиране и управление на изпълнението на националните стратегически документи" с водеща институция - Националният статистически институт (НСИ). Новата дирекция ще бъде натоварена с изпълнението на част от индикаторите на проекта и ще бъде ангажирана дългосрочно във всички стъпки от реализацията им.

Създава се също така звено, което да осъществява оперативното счетоводство на областните администрации, на Националната комисия за борба с трафика на хора и на Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Тази промяна е в изпълнение на реформата за внедряване на споделени услуги, в конкретния случай - чрез консолидиране на оперативно счетоводство. Осигуряването на необходимите длъжности за новото звено ще се реализира чрез компенсирани промени на щатните числености на АМС и на областните администрации.

Проектът на приетото правителствено постановление предвижда също изменения в Устройствения правилник на областните администрации във връзка с извършване на структурни промени и по-конкретно - с оптимизация на щатната им численост с 34 бройки.

 

Кабинетът одобри проекта на Спогодба за въздушни съобщения между Република България и Кралство Саудитска Арабия

Кабинетът одобри проекта на Спогодба за въздушни съобщения между правителството на Република България и правителството на Кралство Саудитска Арабия, като основа за водене на преговори.

Подписването на Спогодбата с Кралство Саудитска Арабия и последващото й ратифициране и влизане в сила ще поставят правна основа на отношенията между двете страни в областта на въздушния транспорт. Това ще създаде условия за развитие на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, ще стимулира туризма, както и ще отговори на потребностите на гражданите за удобен директен превоз по въздуха. Спогодбата ще подобри свързаността на страната ни с региона на Близкия Изток и ще разкрие нови възможности за достъп до по-отдалечени пазари.

 

Правителството реши да бъдат увеличени двойно максималните месечни размери за компенсиране на всяка една намалена карта за учащ или пенсионер

Правителството реши да бъдат увеличени двойно максималните месечни размери, с които се компенсират автобусните превозвачи за намалените им приходи от издаване на всяка една намалена абонаментна карта за учащ или пенсионер. Това стана възможно с приемане на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за предоставяне на средства за конпенсиране на намалените приходи от предлагането на цени за обществени пътнически превози по автомобилния транспорт, предвидени в нормативните актове за определени категории пътници, за субсидиране на обществени пътнически превози по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и другu райони и за издаване на превозни документи за извършване на превозите, приета с Постановление № 163 на Министерския съвет от 2015 г.

С допълненията в наредбата е предвидено разпределянето на средствата за компенсации и субсидии за автобусните превозвачи от министъра на транспорта и съобщенията да се извършва чрез използването на единна автоматизирана система. По този начин ще се намали времето за получаване и обработване на данните, предоставяни от общините и съответните ведомства, както и вероятността за допускане на технически грешки.

С промените се постига и съответствие с промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, в частта за обхвата на правоимащите лица и превозите, по които имат право на безплатно пътуване и съответно компенсиране със средства от държавния бюджет.

 

Министерският съвет отмени решение на предходното правителство, свързано с диверсификация на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“

Решението на Министерския съвет от 13 юли 2022 г., с което се налагат ограничения при диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, бе отменено днес.

АЕЦ „Козлодуй“ е стартирала дейност по осигуряване на диверсифицирани доставки на свежо ядрено гориво още през 2019 г. Употребата на гориво от нов доставчик обаче може да започне само след лицензирането му от Агенцията за ядрено регулиране.

Освен традиционният доставчик на свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-1000 (каквито са тези в АЕЦ „Козлодуй“) – ТВЕЛ – Руска федерация, такова произвеждат и компаниите Уестингхаус – Швеция и Фраматом – Франция.

Уестингхаус произвежда касети със свежо ядрено гориво тип RWFA, които биха могли да се използват в АЕЦ „Козлодуй“, ако бъдат лицензирани от АЯР. Внедряването на този тип касети може да изисква консултантски услуги от НИЦ „Курчатовский институт“, който по договор с АЕЦ „Козлодуй“ въвежда данните за горивото в системата за вътрешно-реакторен контрол.

В съвместно предприятие с компанията ТВЕЛ, Фраматом произвежда касети с ядрено гориво, които са пълен аналог на използваните в АЕЦ „Козлодуй“. Ограниченията, наложени в отмененото решение на МС от 13 юли 2022 г., свързани с недопускане на доставки и услуги от Руската федерация, на практика биха могли да възпрепятстват участието на Уестингхаус и изключват възможността Фраматом да участва в процеса по диверсификация.

С днешното решение на МС се осигурява ефективна конкурентна среда за съществуващите алтернативни производители на гориво за реактори тип ВВЕР-1000 да участват в процеса по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, без да се прави компромис с безопасността.

 

Правителството определи нов председател и представител от България в Черноморската комисия

Във връзка с настоящото ротационно председателство на Република България на Комисията за опазване на Черно море от замърсяване - Черноморската комисия, с решение на Министерския съвет е определен новият председател от българска страна. Това е директорът на дирекция “Управление на водите” в Министерството на околната среда и водите Красимира Бръмчева.

България пое председателството на Черноморската комисия за едногодишен период, който изтича в края на октомври тази година. След това начело на Комисията ще застане Грузия. Официалното предаване на председателство ще се състои по време на 40-та редовна среща на Комисията за опазване на Черно море от замърсяване, насрочена за периода 26-27 октомври 2022 г.

Черноморската комисия е създадена по силата на Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване, страни по която са шестте държави от Черноморския регион - Република България, Грузия, Румъния, Руската федерация, Република Турция и Украйна. Предмет на обсъждане в рамките на Комисията и консултативните групи към нея е предприемането на координирани действия по опазване на морската среда и живите ресурси, отчитайки икономическите, социални и здравни аспекти на проблема.

Министерският съвет взе решение и за определяне на инж. Явор Димитров, директор на Басейнова дирекция „Черноморски регион“ към Министерството на околната среда и водите, за представител на Република България в Черноморската комисия (т.нар. Комисар). По този начин ще бъде осигурена ефективната координация на регионалната политика на страната ни в областта на управление на водите и изпълнението на ангажиментите по прилагането на Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване и след приключването на едногодишно председателство.

Последвайте канала на

Владимир Василев
4207 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.20 | 19:44

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.20 | 16:35

3
кви са тия бла - бла. та какво е отменил кабинетът?

2022.10.20 | 16:20

2
НАГРАЖДАВАНЕТО НА ДЕНКОВ Е МРЪСНО ПОЛИТИЧЕСКИ АКТ, ДИВЕРСИФИКАЦИЯТА В АЕЦ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ
Поредното доказателство,

2022.10.20 | 15:30

1
Че властта е в ръцете на Кремълски мастии!

Добави коментар

Водещи новини