Петър Витанов за Novini.bg: Готови сме за Шенген, не съм оптимист за съставяне на правителство

  • 18 октомври 2022 16:27

  • 1112
  • 8
©

Ние днес дадохме сигнал на институциите, от които зависи приемането на България и Румъния в Шенген. Единствената институция, където има проблем, това е Съветът на ЕС, където има една-две държави, които имат определени възражения и резерви относно приемането. Ние им казахме, че по този начин повече не може, че 11 години България и Румъния са приели всички правила, изпълнили са всички технически параметри и критерии, което означава, че не можем да бъдем държани повече навън. Става дума за 26 млн. европейски граждани. Това заяви евродепутатът от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее пред Novini.bg.

„Има много ясни правила, по които една държава бива приемана в шенгенското пространство. Те са свързани със сигурност на границите (въздушните, сухопътните, морските), с определен тип полицейско сътрудничество, със шенгенската информационна система и боравенето с нея оперативно, със спазване на всички системи, свързани със защитата на личните данни. Всичко това, България и Румъния са го постигнали още преди 11 години. Няма нужда нито от нови оценки или преоценки, така че това е един сигнал от тази институция, че България и Румъния трябва да се ползват от всичките права на членството си, а именно свободното движение. Ние не можем да създаваме втора категория свободно придвижване между хората, и се надявам този сигнал да бъде чут от Съвета. Знам, че и българското правителство в момента работи много активно да убеди само Нидерландия, която има някакви резерви, и председателството на Съветът на ЕС, което е в Чехия, в началото на декември да обяви, че България и Румъния могат да бъдат пълноправни членове на това пространство“, подчерта той.

ЕП настоява: България и Румъния да влязат в Шенген

Какво ще ни донесе членството в Шенген?

На въпрос какво ще означава това членство за всеки един от нас, Витанов даде пример: „Ако живеете в Русе се очаква ТИР-овете, които са стигнали до центъра на града и създават опасност от пътни инциденти, заради които русенци дишат още по-гнусен въздух, поради огромните опашки, които са на моста, да намалеят значително. Това ще означава, че всички които искат да ходят на почивка в Гърция през лятото, няма да им се налага да висят по 10 часа на границата или по едно денонощие. Това означава, че шофьорите на тежкотоварни автомобили , които чакат на границата, за да превозят една или друга стока, няма да висят като сополи по границата, което означава по-бързо придвижване, спестяване на редица разходи – от гориво през време, през трудови възнаграждения на хората, които стоят по границата. Тоест има икономическа полза и много по-голямо удобство. Оставете материалната страна, много е важно да съхраним доверието си в тези институции, защото ако това не се случи нематериалната щета ще е много по-голяма – хората спират да вярват в институциите и справедливостта им. Има ясни правила, съгласно които трябва да сме вътре – точка. Това ще рефлектира в един свят, изпълнен с пропаганда в условията на война. Ние имаме нужда от много по-висока степен на интеграция. Да оставиш две държави отвън, по незнайно какви критерии и правила, това би довело в намаляването на доверието в ЕС и в момента, в който Европа трябва да е единна, да забиеш пореден клин между страните-членки“, обясни Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее.

"Утре в ЕК гласуваме по две досиета, които са тясно свързани с транспорта. Целта на политиките на ЕК в последните години е насочена към това да живеем в един по-чист континент. Всички си даваме сметка заради климатичните изменения, че така повече не може. Заради безводието на Лоара спряха половината ядрени реактори на Франция, няма с какво да се охлаждат. Заради безводието по Рейн спря цялата речна търговия. Баржите се товареха по-малко и стойността на транспорта се повиши и всяка една стока стана по-скъпа. Виждаме климатичните изменения до какво водят. Така че от една страна е стремежът да заживеем на една по-чиста планета, но от друга е войната. Тя ни показва, че просперитетът на Европа се дължи на евтините ресурси от Русия, и понеже вече ги няма, трябва да имаме независими енергийни източници, които да съхранят просперитета на Европа. Така че и за една независима икономика и енергетика също е важно“, подчерта евродепутатът.

Ще има ли правителство?

По повод откриването на 48-то НС и дали би просъществувала евентуална коалиция, Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее заяви:

„Не съм оптимист за съставяне на правителство. Предвид факта, че се отклонява общественото внимание от наистина важните неща, като съставянето на правителство, аз оставам песимист. Не виждам как в настоящата ситуация политическите партии могат да намерят разбирателство помежду си. По-скоро не очаквам да се състави устойчиво правителство. Да, сигурно председател на НС ще се избере, парламентът трябва да функционира, защото има едни 20-на закона, които са свързани с възможността да ползваме парите от Плана за възстановяване и устойчивост, да има много неща, които един парламент трябва да направи. Така че очаквам неговата работа да бъде удължена, но на мен ми изглежда, че няма да има правителство“, прогнозира той.

За ситуацията в БСП

БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е в настоящата ситуация, бидейки пета политическа сила, може да служи само като патерица на чуждо управление и с това няма как да се примирим. Затова искаме някои неща да се променят в партията. Това е и разбирането на по-голяма част на нашите членове и симпатизанти. За всички е ясно, че ако се промени ръководството, ако се променят посланията, ако се отвори организационно тази партия, ако се проведе една коалиционна политика да се обедини всичко ляво, всичко зелено – от социал либерали до комунисти, следващият път БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е може да е първа на изборите. Това и те го знаят“, каза още Витанов.

По материала работиха Мая Йорданова и Галя Георгиева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1112 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.18 | 19:12

8
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
ОТ МУШЕН ГЕН

2022.10.18 | 18:44

7
САМО ИЗПОЛЗВАНИТЕ ХАРТИЙКИ, ЩЕ ПОЛУЧИТЕ! :)

2022.10.18 | 18:41

6
С тиквата Шенген през крив макарон
КОФА ЗА Г О В Н А

2022.10.18 | 18:41

5
И ХАРТИЙКИТЕ! :) У МУШЕНГЕН НАФТА, ГАЗ, ВЪГЛИЩА ДАВАТ ЛИ? :)
Анонимен

2022.10.18 | 18:29

4
И какъв е твоя и на БСП приноса за това???
Анонимен

2022.10.18 | 18:29

3
И какъв е твоя и на БСП приноса за това???

2022.10.18 | 17:29

2
Кои сте вие, че така сте готови, евроатлантици такива.
Още

2022.10.18 | 16:45

1
Един ЕВРОПЕДАЛ.

Добави коментар

Водещи новини