Служебният външен министър участва в заседание на Съвет "Външни работи" на ЕС

  • 17 октомври 2022 19:05

  • 331
  • 1
Служебният външен министър участва в заседание на Съвет "Външни работи" на ЕС
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

Министърът на външните работи Николай МилковНиколай МилковНиколай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София.   Завършил е Френската гимназия в София, участва днес в редовното месечно заседание на Съвет „Външни работи“ на ЕС, което се състоя в Люксембург.

Основните акценти в дневния ред бяха руската агресия срещу Украйна, отношенията на ЕС с Китай, ситуацията в Иран, Буркина Фасо, Ливан, Етиопия, климатичните промени (подготовка на COP27), Босна и Херцеговина, подписаният между Турция и Либия Меморандум относно въглеводородите и Стратегията за свързаност на ЕС “Глобален портал”. 

Външните министри на ЕС изразиха сериозно безпокойство от продължаващата руска военна агресия срещу Украйна. Осъдиха последните нападения, извършени от руската армия срещу Киев и други украински градове, както и руските атаки срещу мирни жители и гражданска инфраструктура. Съветът одобри отпускането на шести транш от мерки за помощ по линия на Европейския инструмент за мир /EPF/ и установяването на военна ОПСО мисия с неизпълнителен мандат за подпомагане на Украйна. Министър Николай МилковНиколай МилковНиколай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София.   Завършил е Френската гимназия в София, отбеляза с безпокойство ескалацията на руската агресия, както и хибридните атаки и дезинформацията срещу държави членки на ЕС. Информира колегите си за помощта, която българското правителство предостави на Украйна, включваща зимни облекла и медицински комплекти. Българският външен министър подчерта значението на единството на ЕС и засилването на международна подкрепа за Украйна. В заседанието се включи по видео връзка и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Съветът подготви дискусията на държавните и правителствените ръководители по Китай за предстоящото заседание на Европейския съвет на 20-21 октомври 2022 г. Министрите потвърдиха валидността на установения многопластов подход на ЕС спрямо Китай. Отчетоха значението на Китай като важен икономически и търговски партньор за ЕС. Обединиха се около становището, че отношенията с Пекин трябва се основават на ясни принципи и взаимноизгодно и равнопоставено сътрудничество. Настояха Китай да заеме ясна позиция на осъждане на руската агресия срещу Украйна като сериозно нарушение на международното право и Устава на ООН.  

Министър Милков: Българският посланик в Москва също не получава покани

Министрите дискутираха ситуацията в Иран и вълната от протести в страната след смъртта на 22 годишната иранка Махса Амини, като изразиха силно безпокойство от сериозните нарушения на правата на човека в Иран. Приети бяха нови ограничителни мерки в тази насока. 

Външни министри на ЕС обсъдиха политическата ситуация в Босна и Херцеговина след проведените на 2 октомври 2022 г. общи избори в страната и препоръката на ЕК от 12 октомври 2022 г. за предоставяне на БиХ на статут на страна кандидат за членство, при условие че бъдат предприети определени стъпки в осем най-ключови области. Министър Милков призова за формулиране на подходящ подход за активизиране на процеса на европейска интеграция на Босна и Херцеговина, като посочи, че становището на ЕК заслужава внимание. 

В рамките на заседанието на Съвет “Външни работи” министър Милков проведе разговори с външните министри на Франция, Чехия и Полша, както и с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
331 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.17 | 21:58

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини