Министър Демерджиев благодари на Чешкото председателство на ЕС за подкрепата за разширяване на Шенген

  • 14 октомври 2022 18:25

  • 1309
  • 2
Министър Демерджиев благодари на Чешкото председателство на ЕС за подкрепата за разширяване на Шенген
© МВР
Слушай новината Слушай новината

Министър Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. и заместник-министър Моника Димитрова-Бийчър участваха в заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Люксембург, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Министър Демерджиев изрази благодарност на Чешкото председателството на Съвета на ЕС за подкрепата и поставянето на въпроса за разширяването на Шенген сред приоритетите му. Изтъкната беше цялостната координация от страна на Комисията за осъществяване на експертната визита в България и Румъния за запознаване с развитието в областите полицейско сътрудничество, управление на границите, връщане, Шенгенска информационна система, обща визова политика, основни права на човека и функциониране на органите.

Водещите теми на Съвета бяха укрепване на сигурността по външните граници в контекста на общото състояние на Шенгенското пространство, миграционната ситуация с фокус върху Западнобалканския маршрут, ситуацията с бежанците от Украйна и  напредъкът на реформата в областта на убежището. 

Новата проверка на България и Румъния за Шенген е по искане на София и Букурещ, поясни ЕК

България  подчерта, че поддържа постоянен диалог с всички съседни държави за недопускане на нови миграционни маршрути, споделяйки професионален опит и добри практики. Страната ни ще продължи да участва в усилията за подобряване на сътрудничеството на ниво ЕС и подкрепя мерките за укрепване на капацитета, интегрираното гранично управлениe и бързия и надежден обмен на информация. Министър Демерджиев гарантира,  че България е надежден и ангажиран партньор в общите европейски усилия за поддържане на високо ниво на гранична сигурност и ефективно управление на миграцията. Оцени ролята наЕвропейската агенция за гранична и брегова охрана  Фронтекс. Обърна внимание на солидарността  за гарантиране на силни външни граници.

Осигуряването на нормални условия на пребиваване на украинските бежанци в ЕС и гарантиране на вътрешната сигурност бяха сред основните аспекти, разгледани във връзка със ситуацията в Украйна. България е част от усилияна на ЕС за осигуряване на достоен прием на бягащите от войната. Следи активно и участва в обмена на информация с цел превенция на рисковете за сигурността. 

По отношение на напредъка на реформата в областта на убежището  българската делегация изтъкна важността този механизъм да почива на принципите на устойчивост, предвидимост, справедливо споделяне на тежестите, обща приложимост и всеобхватност по отношение на предизвикателствата. Подчертан бе и друг важен за страната ни въпрос - установяването на правилния баланс между солидарност и отговорност.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1309 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.10.15 | 09:58

2
Да живее България! Слава на Русия!
PaulaFox

2022.10.14 | 20:50

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини